Бар ли е Темпъл Бар?



Снимка: http://www.katlast.com/2017/05/postcards-from-around-world.html

И да, и не!

Гравиран надпис върху масивна месингова пейка на ъгъла на улиците Fownes Street Lower и Cecilia гласи:
Темпъл Бар датира от 1707 г.

Името произлиза от това на сър Уилям Темпъл (1554 - 1628).

Думата бар се е използвала за крайречна улица. Така улицата покрай река Лифи, където са живяли семейство Темпъл, получава името Темпъл Бар.

Пейката на ул. Fownes Street Lower и Cecilia и надписа с иторията на Темпъл Бар

Темпъл Бар е сърцето на Дъблин и най-оживената част на града. Тук кипи живот денонощно. В повечето туристически пътеводители от типа "Топ 10 в Дъблин" Темпъл Бар е сред първите пет. Концентрацията на кръчми, барове, ресторанти, нощни клубове е зашеметяваща. Към края на седмицата неизбежно ще срещнете шумни групички приятели, пристигнали да отпразнуват ергенско или моминско парти.

Но Темпъл Бар е много повече от кръчми, барове и нощен живот.

Тук се намират множество галерии, ирландският филмов институт, музеят на рокендрол-а и знаменитият театър Смок Али (Smock Alley Theatre).

Театърът е основан през 1662 г. на брега на река Лифи. Първият и единствен кралски театър извън територията на Лондон. Построен на парче земя, присвоено от реката, сградата е пропадала няколко пъти. Постепенно губи славата си и през 1787 г. затваря врати. Преминава през различни метаморфози - от склад за уиски и за цветя, докато през 1811 г. не се превръща в църквата св. Майкъл и св. Джон (на галено известна като църквата на Мик и Джак). През 80-те години на миналия век това е една от най-посещаваните католически църкви в града, рано сутрин за молитва от докерите, тръгнали за работа, както и от младежи, прибирайки се у дома след нощна веселба. Смок Али е възобновен като театър през 2012 г. и е сцена за млади артисти и различни театрални фестивали.

В пределите на днешния квартал Темпъл Бар влизат още няколко символа на града - замъка на Дъблин, катедралите Christ Church и Свети Патрик.

На симпатичните малки площади в Темпъл Бар в събота преди обяд има пазар с вкусна храна от цял свят, а също и арт-пазар с авторски произведения.

Темпъл Бар е място на контрасти - шумен нощен живот и строги католически храмове.

Но освен култура, храмове и веселби, в Темпъл Бар се намира един страховит паметник, който напомня за зловещи престъпления на католическата църква срещу незаконно родени деца, конфискувани от църквата, също и срещу техните майки.

Паметникът "Нечие дете" в Темпъл Бар


Нашият екскурзовод на безплатната пешеходна обиколка ни препоръча филм на тази тема: Сестрите Магдаленки (The Magdalene Sisters, 2002 г.).

И понеже стана дума за католическата църква и нейното влияние, се сетих още нещо, което гидът ни разказа и направо ме шокира. Абортът в Ирландия е незаконен, дори в случаите на генетични отклонения при плода. През май 2018 г. ще се проведе поредният референдум за легализиране на абортите. За сведение между 1935 - 1980 г. притежанието и продажбата на каквито и да било средства за контрацепция са били забранени със закон, отново по религиозни причини.

И накрая ще се върна към това, което за щастие винаги е било позволено и достъпно, убежище от лошото време и място за общуване - кръчмите. Това са две знакови кръчми в Темпъл Бар. Едноименната кръчма Temple Bar от 1840 г. е един от символите на града. Претъпкана във всеки ден от седмицата, бира до безкрай и жива музика всяка вечер! Друго място, предпочитано от дъблинчани заради своята автентична атмосфера на викторианска кръчма, запазена в оригиналния си вид от откриването си през 1823 г. досега - Palace Bar. Знаменита кръчма, където в средата на миналия век новинарите от The Irish Times са подготвяли горещите новини и са се срещали със своите информатори в дискретните сепарета, наречени 'snugs'.

Весела Коледа на ирландски език

Петък вечер в Темпъл Бар едва започвa

По всяко време на денонощието Темпъл Бар ще ви очарова. Но има само един ден/нощ в годината, в който здравият разум и местните ще ви посъветват да не ходите там - празника на св. Патрик на 17 март.

Palace Bar - автентична кръчма от викторианската епоха

Ъгъла на улиците Fownes Street Lower и Cecilia,
оттук направо - първата пресечка е Темпъл Бар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...