Котешкото кафене в Любляна

Cat Caffe Ljubljana е едно от интересните места в Любляна, която като цяло е много добре настроена към домашните любимци и макар само няколко заведения официално да приемат кучета, в много от другите кафенета и ресторанти няма да ви върнат.
Но в Котешкото кафене първото правило е, че кучета не се приемат. Разбираемо е - тук царуват котките. Те не са посетители, а домакини.

За първи път чух за този тип кафенета преди няколко години и при едно посещение в Любляна през 2015 г. с любопитство се отбих. Изглежда, че тези кафенета са се превърнали в мода по света. В интернет дори намирам класация в списание Форбс на най-добрите котешки кафенета в Европа. Лечебното въздействие на котешкото мъркане е научно доказано. Но следващото правило в кафенето тук е: галим котките само, ако те пожелаят (в комплект с менюто върви правилника на кафенето). Не им даваме от нашата храна и не ги безпокоим с присъствието си, все пак ние сме им на гости! 

Правилата в котешкото кафене са на стената

В котешкото кафене живеят 7 котки, а техните стопани са Робърт и Тина, които отварят кафенето през 2015 г. Спомням си, че прекарах един доста спокоен следобед там. Котки има по масите, по столовете, по полиците, освен това си имаха всякакви играчки и приспособления за катерене и драскане. 

Интериорът в котешкото кафене

Цялото кафене е котешка територия, с изключение на бара (той е отделен зад стъклена витрина). На всяка маса има шише с антибактериален гел за ръце.

Седя си!

Пишейки това, се сещам за скорошното си пътуване в Дахаб, Египет. Котките там бяха пълновластни господари на хотелската рецепция, на моята тераса, на всеки ресторант, стол, маса. За съжаление Котешкото кафене в Любляна е затворило врати на 31 януари 2018.

Любопитни детски очи отвън

Робърт и Тина са загрижени за добруването на своите любимци. Това не е просто кафене, в което обслужваш клиенти. Да се грижиш за котките е отговорност. Още от самото начало са знаели, че това може да бъде само временно, тъй като котките остаряват, а те не искат да ги подменят с нови като атракция. Всички котки остават в семейството. А Любляна изпада от списъка с котешки кафенета в Европа. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...