Старите славянски месеци

Какво е общото между римския бог Янус и Голям Сечко? Защо е лют Малък Сечко? Коя богиня е кръстница на моя месец юни? Кои са кимавец, виноток и листопад?

Понеже сме в началото на годината, закачили сме на стената новите календари. Редом с общоприетите латински имена, виждам написани едни народни имена, старославянски. А защо никога не съм ги чувала в България?

Славянският природен календар (изображение от Северная сказка, https://northernfable.ru/article/slavyanskij_kalendar/)

Така започва моето паралелно разследване между България, Словения и старите славянски месеци. Още по-пълен списък ще намерите в тази статия на Уикипедия.

#
Български
Старо-български
Словенски
Старо-словенски
Хърватски
Чешки
Полски
Украински
Беларуски
Литовски
I
Януари
просинец, колог, коложег, голям сечко
januar
prosinec
siječanj
leden
styczeń
Січень
Студзень
Sausis
II
Февруари
съчен, сечко, малък сечко
februar
svečan
veljača
únor
luty
Лютий
Люты
Vasaris
III
Март
сух
marec
sušec
ožujak
březen
marzec
Березень
Березень
Kovas
IV
Април
брязок
april
mali traven
travanj
duben
kwiecień
Цветень
Квітень
Balandis
V
Май
тръвен, тревен
maj
veliki traven
svibanj
květen
maj
Травень
Травень
Gegužė
VI
Юни
изок, червеник
junij
rožnik
lipanj
červen
czerwiec
Кресень
Червень
Birželis
VII
Юли
чръвенъ, жетар,   жътвар, сърпен
julij
mali srpan
srpanj
červenec
lipiec
Липень
Липень
Liepa
VIII
Август
орач, зарев
avgust
veliki srpan
kolovoz
srpen
sierpień
Зарев
Серпень
Rugpjūtis
IX
Септември
руен, руй
september
kimavec
rujan
září
wrzesień
Руен
Вересень
Rugsėjis
X
Октомври
листопад
oktober
vinotok
listopad
říjen
październik
Листопад
Жовтень
Spalis
XI
Ноември
груден
november
listopad
studeni
listopad
listopad
Грудень
Листопад
Lapkritis
XII
Декември
студен
december
gruden
prosinac
prosinec
grudzień
Студень
Грудень
Gruodis

В българския и словенския народните имена на месеците са излязли от употреба (в края на XIX век за българския), но те са живи в днешния хърватски, чешки, полски, украински и беларуски, а от балтийските езици само литовският ги е съхранил.

Тези стари, народни имена са свързани с природата и нейния кръговрат, с годишните времена, със стопанската дейност, с празници и обичаи. Но значението им се тълкува по най-различни начини.

В Остромировото евангелие от XI век, както и в други източници, имената на някои от месеците се срещат така: януари - просинец - защото денят започва да расте и просветва; февруари - сечко - защото се секат дърва за огрев; март - сушец - защото е сух; април - брезен - свързано с цъфтежа на брезата; май - тревен - от думата трева; юли - сърпен - от сърп, времето за жътва; октомври или ноември - листопад - когато падат листата; декември - груден - означава замръзнала буца земя.

Януари - просинец, голям сечко (prosinec)

Януари е кръстен на римския бог Янус - двуликият бог на началото и края. С едното си лице гледа назад в миналото, с другото - напред в бъдещето. Славянското име на този месец е просинец. Това може да произлиза от просветляването и нарастването на деня. Все едно слънцето про-светва. Но също и от просо. В един от най-студените и гладни зимни месеци, просото (като житото) е символ на изобилие и благоденствие. В словенския език се обяснява и като молба, просене за добра реколта през годината. А Голям Сечко освен това е брат на Малък Сечко и на Баба Марта от приказката на Елин Пелин.

Февруари - съчен, малък сечко (svečan)

За римляните годината е започвапа от пролетта (както е и досега в Иран) с месец март. А февруари е свързан с римския празник на пречистването преди новата година "febra". Февруари е последният месец, добавен допълнително към древноримския календар и затова е най-кратък, не е имало достатъчно дни за него. Ние го наричаме Малък Сечко. Хем е последен месец от зимата, хем се сърди, че е кратък, затова може да бъде доста студен или направо лют (на украински и беларуски). Сечко или съчен - от сеч на дърва или пък svečan на словенски от думата свещ.
На 2 февруари е християнският празник Сретение Господне (Svečnica), четиридесетият ден след рождението на Исус, когато Дева Мария и Йосиф за пръв път го занасят в храма, за да благодарят на Бога. Това е продължение на римския празник на пречистването и още празник на светлината. В храма има ритуал по благославяне на свещите, след което всеки отнася благословената свещ в дома си.

Март - сух (sušec)

Началото на пролетта, началото на древноримската година, наречен на бога на войната Марс. В славянския календар март е сухият месец. Суха и премръзнала, земята е готова да попие жадно топящите се снегове и да се събуди за нов живот.

Април - брязок (mali traven)

На латински "aperire" означава отварям. През април земята се "отваря" и всичко започва да пониква. Старославянските имена също са свързани с това. Брязок - заради цъфтежа на брезата. Мали травен, заради младата, зелена пролетна трева.

Май - тревен (veliki traven)

Мая е богинята на пролетта и плодородието, покровителка на земята. Старото словенско име на този месец е свързано с буйния растеж на всичко, младата априлска тревичка вече е пораснала, затова е велики травен, а на български - тревен.

Юни - изок, червеник (rožnik)

Моят месец юни е времето, когато цъфтят липите, затова на хърватски е липан. На чешки и полски е липен следващият месец, може би там цъфтят по-късно.
Римляните са го кръстили на главната богиня Юнона, съпругата на Юпитер - богинята на брака и пазителка на жените.  В старобългарския календар се казва изок или червеник. Не намирам задоволително обяснение откъде идва това име. В старословенския календар юни е бил rožnik - от думата roža (цвете) - месецът на цветята. Но може също така да се свърже с ръжта, която цъфти тогава.

Юли - жътвар, сърпен (mali srpan)

Юли носи името на великия римски пълководец Юлий Цезар, който въвежда юлианския календар през 46 г. пр. н. е. Юли е бил петият поред месец - квинтилий, преименуван в памет на Юлий Цезар. А в славянския народен календар юли е най-усилното време на жътва и коситба. Той е жътвар и косач, който неуморно размахва косата по ливадите и трупа сноп след сноп със сърпа си.

Август - орач, зарев (veliki srpan)

Август е бил шестият месец за римляните - секстилий, но е преименуван от римския сенат в чест на император Октавиан Август. В нашия стар календар август е орач, защото започва оран, в словенския е все още жътва - голям сърпен.

Септември - руен, руй (kimavec)

Септември е седмият месец за римляните (septem на латински - седем).
За българите той е руй - изобилен и плодороден. За словенците - кимавец, защото дърветата кимат и клюмат, под тежестта на плодовете си. За сърбите и македонците това е гроздобер.

Октомври - листопад (vinotok)

Октомври за римляните е просто осмият месец (octo на латински - осем). За нас е листопад - есен е и листата на дърветата падат в подготовка за зимата. За словенците обаче това е виноток, тогава виното се претака докато дойде денят на св. Мартин (11 ноември), когато младото вино е готово.

Ноември - груден (listopad)

Ноември е деветият древноримски месец (novem на латински - девет). Изглежда, че в Словения листопадът започва едва след като стане виното. Докато за нас ноември вече е скован от студ, а земята замръзва на буци като грудки - груден.

Декември - студен (gruden)

Декември е последният, десети месец в древноримския календар (decem на латински - десет). При нас това е студеният месец, а в Словения е груден. Една словенска поговорка за месец декември гласи: "Изяжте си суджука през зимата, да не ви ядат мухите през лятото". В стария сръбски календар декември се казва коледар, което ме връща към предишната ми публикация за коледа и коледарите.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...