Офис под дъгата

Наглед съвсем обикновен офис, един от много по света, във фирма която работи по международни проекти, с много успехи и признания, с участия в престижни конференции и т.н. Помещава се в бизнес сграда в съседство с други международни корпорации. Във фоайето са окачени в рамки много сертификати. Например престижният сертификат "Фирма, отговорна и добронамерена към семейството", който съвсем заслужено фирмата отстоява без прекъсване от 2008 г. насам. Това е признание, че фирмата възприема служителите си преди всичко като хора и родители, и се стреми те и семействата им да се чувстват добре. Как? Чрез подходяща организация на работата, адекватно възнаграждение, гъвкаво работно време, възможности за професионално и личностно развитие, възможности за преместване в други офиси, грижи за здравето, намаления за спортни занимания, събития за децата и родителите, работилници с психолози и т.н. Дори имаме отредени 10 минути на ден за раздвижване с фитнес инструктор. Това са официалните неща.

Сграда на офиса, под дъгата

Ще открехна вратата, за ви разкажа за нещата, които посетителят във фоайето няма как да види, и които значат толкова много за мен.

Пристигам на трети етаж и моментално усещам силния аромат на кафе и дочувам глъчката от кухнята. Часът е 8:00. Колегите вече са се събрали, а на печката се вари кафе в няколко джезвета. Кафеварката и кафемашината не са на почит. Това е същинска кафеена церемония, ритуал и време за приказки и всякакви дискусии. Къде другаде, освен у дома, човек си пие кафето по пантофи? Точно така, в нашия офис. Необичайно за корпорация, нали? Чисто и просто това означава, че на работното си място хората се чувстват като у дома си. Пантофките носят фирмения знак, предполагам, че са подарък за някой предишен рожден ден или за Коледа (за тези празници винаги получаваме подаръци).

Както повечето фирми и учреждения в Словения, обичайното работно време е от 8:00 до 16:00 ч. Но всякакви варианти като 7:00-15:00, 9:00-17:00 и т.н. са възможни, в зависимост от служебните и от семейните задължения, от транспортната обстановка. Не са малко колегите, които живеят извън града, имат си малки семейни ферми с животни. Това работно време позволява такъв начин на живот. Работата от вкъщи не е нито изключение, нито привилегия, а въпрос на избор.

Работата си е работа, напрежение не липсва. Обаче хората са дружелюбни, много приказливи и общителни. Има хора, които са тук от 20 години и други, които са започнали като студенти и никога не са сменяли работата си. Това говори достатъчно и за атмосферата и за възможностите.

Освен сутрешното кафе, подобен ритуал, но по-кратък има и следобед. Не всички обаче се събират в кухнята на кафе. Много други екипи се събират в кафенето, наречено Fun Room (място за забавление и почивка), където има билярдна маса и джаги. Тук се празнуват и рождените дни. Любопитно е, че в кафенето можем да плащаме с фирмената криптовалута, наречена Mobicoin. Как се печелят мобикойни? Чрез добри дела. Например като свариш кафе, донесеш мляко от склада, като се храниш здравословно (с пресни плодове и зеленчуци) и не изхвърляш храна, не използваш пластмасови изделия за еднократна употреба, като се качваш пеш по стълбите, идваш на работа с градския транспорт или с колело, вместо с колата, като помогнеш на колега, и като разсмееш някого.

В този дух на грижа за околната среда и за ближния, но без да се печелят мобикойни, хората обичат да споделят други неща, преживявания и домашни напитки. Например понякога след работа се организира  дегустация на домашно вино, на домашно пиво, пекат се кестени и т.н.

Есенен поход по пълнолуние

Откъде пък кестени? От похода по пълнолуние :)
Имаме си колега (Миха), който е много запален по спортно ориентиране и всякакви походи. Той организира всеки месец по пълнолуние поход до някое интересно и красиво място. Есента събираме кестени и гъби, зимата - студ, а лятото походите водят до езерца и водопади за къпане.

Един друг колега (Ерик), бегач, фотограф и голям планинар, ни води от време на време на походи в планината. Първият и незабравим излет с него - Велика Планина (предстои да разкажа в някоя следваща публикация).

Моят първи зимен поход в Словения

Високопланинското пасище Велика Планина в края на март 2018 г.

Фирмата организира два пъти в годината голям пикник, на някое красиво място, с различни игри и забавления, барбекю и всичко останало. Миналата пролет, в Деня на младежта (25 май, празник от времето на Тито), на езерото Блед тренирахме в олимпийската гребна база и получихме урок от първа ръка от олимпийските медалисти Яни Клеменчич, Миха и Томаж Пирих. "В лодката няма място за ничие его. Важно е не колко силно ще гребем, а да гребем заедно".

Не може пикник без надуваем еднорог! ;)

С Яни Клеменчич, словенски гребец и медалист от световни първенства и олимпиади

Във фирмата си имаме спортно дружество и културно дружество. Те договарят намаления и осигуряват билети за всякакви концерти и събития, ски-карти, фитнес зали и др.

Още нещо, което не съм виждала никъде другаде. Нашият "зелен кръг".
Представете си, че имате много дюли или кестени тази година? Обявявате го по имейл до групата и доставяте на желаещите. Родителите ви произвеждат мед, зехтин, орехи, картофи, райски ябълки...обявявате цена и дата за доставка и желаната домашна продукция пристига до офиса. Така сладко-сладко си хапвах истински ягоди и боровинки през юни, а сега - райски ябълки.

Това не е всичко, не е изчерпателно и не засяга конкретни проекти, дейности, задължения, обучения и служебни взаимоотношения. Това е просто част от ежедневието в нашата фирма, една молекула от нейната атмосфера и всичко е такова изцяло благодарение на хората.

Не на последно място - офисът предлага смайващи гледки! Включително към връх Триглав!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...