Автоматите в града - улеснение и необходимост

Стане ли дума за автомати, винаги се сещам за Мюнхенското летище. Там за първи път видях, вместо служители на гишетата, автомати за регистрация на пътниците. Летищата и без това са едни такива безсърдечни места, липсата на живи хора, които да ви попитат какво място предпочитате и да ви пожелаят приятен полет, ги прави съвсем безчовечни.

Тази публикация е за автоматите, които са навлязли в ежедневието на Любляна. За разлика от повечето западноевропейски градове, тук липсват автомати за железопътни билети. Банкоматите ги прескачам. Това са всички останали автомати в действие.

В повечето случаи те са улеснение за хората и също така спестяват много време, включително позволяват нормално работно време за служителите в аптеки и бензиностанции например.

Млекомат

Моят любим автомат доставя прясно мляко. Възхитително изобретение, удобно за жителите на града. За млекоматите съм писала вече тук, в една от първите публикации. Наскоро научих, че в София също има млекомати. Дано да се разпространят и да се ползват от повече хора. Млекоматът приема само монети и не връща ресто. Продава също и празни бутилки срещу допълнително заплащане, ако не си носите своя.

Млекомат в центъра на Любляна

От същата категория и в съседство с млекомата има автомат за други домашни благини - сирене, сок, йогурт.

Яйцемат и сиромат

Обикновено са близо до млекомата на по-големите пазари в града. Продават домашни яйца и различни видове сирене.

Млекомат, яйцемат и сиренемат на пазар Косезе

Автомат за яйца на пазара Косезе

Автомат за сирене и млечни продукти на пазара Косезе

Урбаномат

Урбана е карта, която ви е необходима, за да се возите в градския транспорт. В нея се зареждат билети за определен брой пътувания или пък месечна карта. Освен това обаче картата Урбана служи за регистрация в Градската библиотека. За плащане на паркинги. За билет в зъбчатата железница на замъка. За ползване на градските велосипеди. Преди всичко обаче картата Урбана трябва да се зареди (на гише в пощата, на будка Трафика или на Урбаномат), за да има баланс и да може да се ползва като платежно средство. Урбаномати има на по-големите спирки. Приемат пари в брой и банкови карти, дори има четец за безконтактни карти. Правят също проверка за баланса по картата. Имат удобен покрив за лошо време и даже говорят :)

Урбаномат на ул. Словенска цеста

Паркомат

В Любляна има три платени зони за паркиране. Първа зона - в сърцето на града, до 2 или до 4 часа престой, 0.70 евро на час. Важи от 7:00 до 19:00 ч. в делничните дни и от 7:00 до 15:00 в събота. Втора зона позволява престой от 1-6 часа срещу 0.50 евро на час. В трета зона може да се паркира от 1-10 часа, 0.40 евро на час. Паркирането във втора и трета зона се заплаща само в делничните дни от 7:00 до 17:00 ч. Паркоматите издават билетчета за паркиране. Най-краткият престой е 1 час. Много от паркоматите се захранват със слънчеви батерии. Паркоматът приема пари в брой, плащане чрез мобилен телефон или с карта Урбана. Поддържат три езика - словенски, италиански и английски.

Паркомат в Любляна

Пакетомат

Пакетоматите се намират пред някои пощенски клонове, търговски центрове и бензиностанции. Има такива и в София, пред някои офиси на Еконт. Можете да изпратите пратка и да получите пратка. Изисква се идентификация със специален код. Приемат се плащания в брой или с карта. Пакетоматът също говори.

Пакетомат пред пощата в кв. Шишка

Свещомат

Автоматът за свещи е на централните гробища. Продават се четири вида свещи само срещу монети. Според надписа свещите и бурканчетата не замърсяват околната среда. 

Свещомат на централните гробища в Любляна

Бензиномат

Когато се прибираш от дълъг път в неделя вечер и трябва да заредиш резервоара преди да върнеш колата под наем, последното което ти хрумва е, че бензиностанциите не работят. В такива случаи има бензиностанции на самообслужване, които работят денонощно. Плащането се извършва на самата колонка с банкова карта.

Бензиностанция на самообслужване в търговския квартал на Любляна - БТЦ

Електрическите автомобили могат да се зареждат на много места в целия град. За щастие колонките нямат почивен ден.

Фармат

Денонощни аптеки няма, а дежурните (в цяла Словения) се броят на пръстите на едната ръка. Затова има автомати, които продават денонощно бонбони за гърло, аспирин, витамини, репеленти, слънцезащитни кремове и разни други безобидни лекарствени средства.

Автомат за лекарства пред аптека в Любляна

Принтбокс

Машина, която разпечатва, копира и скенерира снимки или документи, на самообслужване. Забелязана в библиотеката и в някои търговски центрове.

Фотокопирна машина на самообслужване в библиотеката

Безамбалажен автомат

Той се казва БЕРТ и се намира в центъра за стоки втора употреба. Амбалажа си носите сами. Предлагат се няколко вида течни почистващи средства, сапун, душ гел, шампоан, които са биоразградими и местно производство. Освен това има домашно олио от тиквени семки, ябълков и винен оцет. За всяка покупка БЕРТ отпечатва етикет, който да си залепите на бутилката. Приема банкноти и монети и е така любезен да връща ресто.

БЕРТ - безамбалажен автомат за почистващи препарати, оцет и олио
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...