Скулптура за любопитни

Любляна продължава да ме очарова, особено с настъпването на пролетта. Жив плет от габър, величествени букове и липи по улици и дворове, млади накипрени магнолии почти във всеки двор, а по бордюрите - диворастяща мащерка. Харесва ми как дивите растения (като бук, габър и мащерка) се чувстват у дома си тук - в града.

Габър в градска среда

А наред с това се натъквам на всевъзможни паметници и скулптури, които провокират любопитството ми и тъкмо за тях е тази статия.

Холограма на Европа

Побитите камъни е моето заглавие от първия момент, в който ги видях. Kомплекс от монолитни камъни, на едно от най-оживените кръстовища в града (Тиволска и Дунайска цеста). Подредени са в кръг, всеки носи различен символ и представляват нещо като енергийна карта на Европа - с реки, планини и други високо-енергийни точки.

Комплексът Холограма на Европа през зимата

Схема на каменния комплекс Холограма на Европа

Липовото дърво на старейшините в центъра на комплекса

В средата е едно липово дърво, обградено от дънери за сядане. Това най-вероятно е препратка към някогашната традиция в селата, когато под липовото дърво насред селото мъжете са се събирали, всеки е имал свой камък за сядане и са вземали важните решения за цялото село. Единственото такова дърво със запазени камъни за старейшините се намира в село Върба, родното място на поета Франце Прешерн.

Комплексът Холограма на Европа през лятото

Комплексът Холограма на Европа в близък план

Адрес: Дунайска цеста 5 (Dunajska cesta 5)
Автор, година: Марко Погачник и сдружение за изкуство VITAAA, 2008

Джеймс Джойс в Любляна

Натъкнах се на тази скулптура, когато отивах на карнавал в Птуй. Нямах никакво време да я разглеждам, но се запечата в съзнанието ми. На централната жп гара, пред подлеза към пероните. Месингова канализационна решетка, глава на граблива птица в хватка с риба. Джеймс Джойс. Одисей. В Дъблин - да, на много места - по улици, мостове, сгради, кръчми има знаци, които препращат към определена глава или сцена от романа Одисей. Но тук - в Любляна?

Плочата по случай посещението на Джеймс Джойс в Любляна

Ето какво се оказва - на 19 октомври 1904 г. Джеймс Джойс е прекарал нощта в Любляна. Заедно с партньорката си Нора Банакъл, на път за Триест по грешка слизат в Любляна и се налага да прекарат нощта там, защото следващият влак за Триест е бил на другия ден. Двамата са пътували от Цюрих към Триест, където Джойс е имал предложение за работа като преподавател по английски език. 

Паметникът по случай престоя на Джеймс Джойс в Любляна

Официално е открита на 16 юни 2003 г. (Денят на Блум) в присъствието на ирландския посланик по това време. Върху решетката има едно изречение от първата глава на романа Одисей (на словенски и на английски):
Изрисува полукръг с огледалото си във въздуха, за да възвести новината с помощта на слънчевите отражения, които проблясваха над морето.
Адрес: Централна жп гара, първи перон
Автор, година: Яков Бърдар, 2003

Растящата книга

Момичето с растящата книга в Северния парк на Любляна

Момиче с книга в ръцете. Седи върху колона, която всяка година пораства с едно изречение. Израз на обичта към словенския език и култура. Паметник на книгата.

Растящата книга като символ и подтик към постоянното израстване на човечеството, като подбуда за уважение, толерантност и човешка доброта.

Тук намерих надписите досега, а сред тях избирам да преведа този:

Naj ne mine dan, da ne bi naredil česa dobrega zase, za družino, za ožjo in širšo skupnost - dr. Janez Gabrijelčič

Нека не минава ден без да сторите някаква добрина за себе си, за семейството си, за вашата общност и общество - д-р Янез Габриелчич

Момичето с растящата книга в Северния парк на Любляна

Зад скулптурата пък са десет порти във формата на книга, под които можете да поседнете или да полегнете с книга в ръка. Проектът стартира в началото на новото хилядолетие. През 2015 г. Любляна е обявена от ЮНЕСКО за една от световните столици на литературата.

Обединени растящи книги, в Северния парк на Любляна

Обединени растящи книги е проект, в който всички държави са добре дошли. Засега са представени Сърбия, Франция, Италия, Хърватия, Унгария, Австрия, Русия, Индия, Норвегия, Финландия, Ирландия, Словения и Грузия.

Обединени растящи книги, в Северния парк на Любляна


Адрес
: Северен парк Навье, ул. Железна цеста (Navje, Železna cesta)
Автор, година: Йерней Мали, Асоциация Растяща книга

Жабката

Жабката с катинарите на Месарския мост

Тази жабка влиза в моята класация за най-симпатични скулптури. Краси Месарския мост (най-новият мост по Любляница, от 2010 г.). И прави компания на по-страховитите фигури на Адам и Ева, Сатир, Прометей.

Пропъдените Адам и Ева, в дъното е Сатир

Любопитен факт е, че прякорът на люблянчани е "жабари". Защото Любляна е съвсем близко до Люблянското мочурище - огромна влажна зона по крайбрежието на реката, обявена за природен парк. И още една причина за този прякор - на люблянски диалект вместо "кай" (kaj, какво), се казва "ква" (kva). Има една известна кръчма в Любляна - "При Жабаря".

Още няколко скулптури на Месарски мост

Познати физиономии?


Адрес: Месарски мост (Mesarski most)
Автор и година: Яков Бърдар, 2010

Бицикъл - Станция 0

Това е следващият ми любим паметник - почит пред пенсионираните велосипеди от обществената система за споделени колела Бицикъл (BicikeLJ).

Паметник на пенсионираните колела във формата на дърво

Паметникът Нулева Станция е издигнат при откриването на поредната станция в града на кръстовището при Философския факултет. А идеята за дърво от колела много си подхожда с титлата на Любляна - Европейска зелена столица 2016 г.

Паметникът и истинската станция зад него

Към момента в града има над 50 станции, на разстояние от 300 до 500 м. една от друга и непрекъснато се откриват нови.

Системата влиза в действие през 2012 г., в обръщение днес са над 500 колела, а на 20 април 2018 г. е отбелязан рекорд от 5424 наемания в рамките на деня. Годишната регистрация струва 3 евро, а седмичната - 1 евро. Наемът на колело в рамките на 1 час е безплатен.

BicikeLJ ме спасява много пъти от чакане по автобусните спирки, а най-приятни са ми вечерните разходки с колело през лятото. Благодарение на Бицикъл направих една огромна крачка - преодолях страха си да карам колело! Първо, по неволя - заради рехавото разписание на автобусите през почивните дни. И след това - системата е наистина лесна и удобна.

Паметник на пенсионираните колела във формата на дърво

Адрес: Зойсова цеста и Словенска цеста (Zojsova cesta)
Автор и година: Тин Швагел, 2017

Спортистите

Следващата симпатична статуя е на тези четирима спортисти, пред закрития басейн Тиволи, в паркa Тиволи. Сговорна дружина планина повдига.





Адрес: Басейн Тиволи
Автор: Неизвестен

Разпиляните глави

Заглавието на тази скулптура е "Лица" (Obrazi). Моето е малко по-буквално и по-описателно.
Тя се простира по цялата уличка и винаги ми е било любопитно защо се търкалят в канавката тези глави (700 на брой) и се струпват в другия край на улицата.

Лица по Ключавничарска улица

Скулптурата е дарение от фармацевтичната фирма Медис по случай двайсетгодишния им юбилей.

Оттук започват да се търкалят човешките лица

Надписът (на словенски, английски и немски) e от поета Райнер Мария Рилке и разказва за това, че всеки човек има поне няколко различни лица, но понеже понякога носим едно и също лице години наред, то се износва, захабява и деформира, така както се износват ръкавици след едно пътуване.

Лицата по техния житейски път

Лицата по техния житейски път

Лицата в края на скулптурата

Краят на скулптурата

Нещо любопитно, което научих на безплатната обиколка на Любляна, е че авторът е посветил скулптурата си на поета Рилке. А ако завъртите топчето върху голямата ръка в началото на скулптурата, ще се изненадате какво ще се случи!

Адрес: Ключавничарска улица (Ključavničarska ulica)
Автор и година: Яков Бърдар, 2009

Окупацията

Паметниците в памет на загиналите в борбата срещу окупаторa са навсякъде - паметни плочи по сградите и скулптури по малки и големи улици.

На падналите борци за свобода 1941-1945, Целовшка цеста

На падналите борци за свобода 1941-1945, Жибертова улица 27
(пред храма на последователите на Харе Кришна)

А най-големият сред тези паметници вероятно е Aлеята на възпоминанието и дружбата (Pot spominov in tovarištva). Любляна е единствената европейска столица, която е била окупирана през Втората световна война, от 1942 - 1945 г. Тридесет и два километровата окупационна линия днес е превърната в обиколна алея - "по телената ограда" (Pot ob žici).

На падналите борци за свобода 1941-1945, Вишка цеста 50

По Алеята на възпоминанието и дружбата

Паметник на демонстрацията срещу окупатора на 1 август 1943 г., Чуфарева улица

Паметник на женската смелост

В една спокойна вечер през седмицата ги забелязах. Три източени женски фигури - паметник, посветен на смелостта и твърдостта на жените, които от април до август 1943 г. са организирали и провели множество демонстрации срещу насилието на фашисткия режим и окупатора. За човешките права и за освобождението на хилядите, изпратени в лагерите на смъртта. Демонстрациите са се провеждали пред затворите, пред съда, министерския съвет и на площада до катедралата, където се намира паметникът.

Паметник на женската смелост

Адрес: Площад Погачарев, близо до катедралния храм "Св. Николай" (Pogačarjev trg)
Автор и година: Драгица Чадеж, 2010

Точката на мира и покоя


Насред търговския център БТЦ (BTC) се издигат още една групичка мегалити, които силно наподобяват на така наречените от мен "побити камъни". БТЦ е град в града, на площ от 475000 кв.м., с над 450 магазина, 70 заведения, мултиплекс, боулинг, аквапарк, картинг и много други забавления. През 1975 г. това е бил най-големият складово-транспортен център (Blagovno transportni center Ljubljana (BTC)) в бивша Югославия.

На входа на БТЦ - градът на неограничените възможности

Мотото на БТЦ е градът на възможностите. Всички идват тук - за покупки, за срещи, за забавления. За мен е едно бездушно място. Точно затова тази скулптура ме изненадва. Още повече нейното значение.

Скулптурата Точка на мира и покоя

Насред суетата да намерим точката на мира и покоя, за нас хората и за нашата планета. Скулптурата представлява каменна гора, от четиринайсет мегалитни камъка, в които са издялани космограми. Те излъчват съответните успокояващи и балансиращи вибрации към заобикалящата ги среда и към целия свят. Има карта със значението на символите - мир между хората и народите, мир в душата, мир като точката на равновесие между две противоположности, мирът като вътрешна истина, мирът като момент на пълно осъзнаване, като миг тишина между две дихания, като благословия, като връзката с вечността и т.н.

Скулптурата Точка на мира и покоя, в близък план

Адрес: БТЦ, кръстовището на Шпанска и Италианска улици (BTC City)
Автор: Марко Погачник и сдружение за изкуство VITAAA

Неразгадаема

От всички останали скулптури научих по нещо, от тази тук - нищо, остава си загадка…

На фона на Галерията за съвременно изкуство

Адрес: В парка до православния храм "Св. св. Кирил и Методий" и срещу галерията за съвременно изкуство. (Bleiweisova cesta)
Автор: Неизвестен

Два паметника на Конгресни търг

Паметници на Когресни търг - Котвата и Жертвите на войните
 

Паметник на жертвите от всички войни

Дълго време се чудех какво представлява тази бяла стена на площада. Не си спомням къде прочетох, че това е паметник на всички жертви от всички войни през миналия век в Словения. Официално е открит от президента през 2017 г. В основата му, на стъпалото е изписан стих от поета Отон Жупанчич:

Domovina je ena nam vsem dodeljena, in eno življenje, in ena smrt.

Паметник на жертвите от всички войни


Котвата

Поставена е на площада през 1954 г., когато Словения получава отново достъп до Адриатическо море след като ѝ е биил отнет от италианците след Първата световна война.

Котвата на Конгресни търг

Адрес: Площад Конгресни (Kongresni trg)

Рудолф Майстер

Генерал Рудолф Майстер - защитник на северната словенска граница

Това е първата статуя, която ще видите, ако пристигате в Любляна с автобус или влак.
Генерал Рудолф Майстер, борец за северната словенска граница, ви посреща изправен гордо на своя кон. Роден е в град Камник, недалеч от Любляна и освен военачалник е бил поет и художник. През Първата световна война е служил в Марибор и е водил известната битка за северната граница, в защита на Щайерска област срещу Австрия, събирайки над 4000 доброволци. Защо го включих в статията? За да разбера най-накрая кой е Рудолф Майстер и заради съвпадението - същият автор на скулптурите по Месарския мост, Ключавничарската улица и на плочата за Джеймс Джойс - Яков Бърдар.

Адрес: Срещу централната автобусна и железопътна гара (Trg Osvobodilne fronte 12)
Автор: Яков Бърдар 

Фонтанът на трите реки

Един от най-известните паметници на бароковото изкуство в Любляна - фонтанът на Трите реки или Робовият фонтан (по името на неговия създател, Франческо Робба). Замислен е по подобие на фонтана на Четирите реки, създаден от Джан Лоренцо Бернини, на площад Навона в Рим. Фигурите на боговете изобразяват трите главни словенски реки - Сава, Любляница и Кърка. През 2006 г. на площада е поставено копие, а оригиналът е изложен в Националната галерия.

Фонтанът на Трите словенски реки


Адрес
: На площада пред кметството (Mestni trg)
Автор и година: Франческо Робба, 1743-1751


Платно от 1936 г. на Матия Яма (от фонда на Националната галерия)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...