Конопен чай или божествена напитка

Чаят e най-разпространената напитка в света след водата. Култивиран е за първи път в древен Китай. Днес се приготвя по най-различни начини - подсладен чай ризе в Турция или солен маслен чай в Тибет.

Барбара и Ленарт Вриндаван, производители на коноп и конопени продукти, снимка http://zaduso.si/konopljina-cajanka/

В библиотеката за вещи сме се събрали, за да научим как се приготвя чай от коноп и каква е ползата от него. Ленарт и Барбара Вриндаван, двама млади фермери от Приморска област, са домакини на тази "конопена чаянка". Докато Ленарт разказва накратко какво е завършил (агроном), как е пожелал да живее природосъобразно и да изкарва прехраната си със земеделие, съпругата му Барбара (с шалвари и преметнат шал по индийски) подготвя котлоните, съдовете и продуктите.

Конопът се използва за текстил, въжета и строителство още от дълбока древност.
В Словения за отглеждането на индустриален коноп (канабис сатива) и производството на изделия от коноп се изисква разрешение от Министерството на земеделието, горите и храните. Регистрирани са над 570 производители с около 500 хектара конопени насаждения.

Защо конопът се смята за свещено и безценно лековито растение? Как въздейства на нашето здраве, тяло и душа? Как да си приготвим богата на канабиноиди напитка от коноп?

Ленарт изнася лекция за конопа и нашата ендоканабиноидна система

Растението коноп (канабис) произвежда една група вещества, наречени канабиноиди. Човешкото тяло също произвежда канабиноиди - когато се чувстваме добре, когато изпитваме радост и задоволство. Растителните канабиноиди в конопа са стотици. Най-често споменаваните са: канабидиол (CBD) - лековитата съставка и тетрахидроканабинол (THC) - психоактивната съставка. Човешката ендоканабоидна система отговаря за много физиологични процеси, например за апетита, чувствителността към болка, настроението, паметта. В тялото ни са разположени канабиноидни рецептори. И понеже канабидиолът (CBD) от конопа има същия състав като нашите собствени ендоканабиноиди, тялото ни го възприема по съвсем същия начин. Можем да приемаме канабидиол (CBD) чрез инхалации или през устата (екстракт). Известни са два вида канабиноидни рецептори - ЦБ1 (в мозъка и централната нервна система) и ЦБ2 (в имунната система и в хемопоетичните стволови клетки). Рецептори ЦБ1 отклкикват на тетрахидроканабинол (THC), а ЦБ2 - на канабидиол (CBD).

Така... Много научно взе да става, уж чай щяхме да пием...

Темата за медицинските ползи от канабиса и за легализацията е много актуални и обширна. За нашата среща на чай е важно да се разбере, че индустриалният коноп (канабис сатива) е почти лишен от надрусващата съставка тетрахидроканабинол (THC), която също има лечебни свойства, но далеч не толкова, колкото има канабидиола (CBD). Установено е, че тетрахидроканабинолът (THC) подсилва лечебните свойства на канабидиола (CBD). Индустриалният коноп ни дава възможност да допълним и да влеем в нашата ендоканабоидна система от безценната лековита съставка канабидиол (CBD).

Когато сме щастливи, когато правим нещо, което обичаме, занимаваме се с хобито си,  танцуваме, припичаме се на слънце, наслаждаваме се на живота, тогава произвеждаме достатъчно ендоканабиноиди. Те са наречени "анандамит"от санскритската дума, значеща "блаженство".

Обаче, когато сме подложени на стрес под каквато и да е форма, когато сме откъснати от природата, когато не обръщаме нужното внимание нито на тялото, нито на душата си и не се чувстваме добре, тогава в нашата система има недостиг на собствени ендоканабиноиди.

Как можем да си ги набавим?

Най-лесният начин е като пием чай от коноп всеки ден. Така подпомагаме собственото производство на ендоканабиноиди.

Можем ли да прекалим? Ленарт обяснява, че ендоканабиноидната ни система е като чаша. Когато е в недостиг, чашата е празна. С ежедневната консумация на конопен чай, ние я допълваме, допълваме, докато се напълни. Тогава вече това, което е в повече се складира в мазнините на нашето тяло и няма ефект на предозиране.

Любопитен факт за конопеното растение е, че то е мъжко и женско. Женското растение е по-лечебно в сравнение с мъжкото, а ако не е оплодено е още по-лековито. Частите, които се използват са листата (за чай) и семената.

Барбара приготвя божествената конопена напитка

Ето как Барбара приготвя тази божествена напитка:

Прави се мляко от ядки, накиснати във вода. В случая тя използва лешници и кокосов орех. Разбиват се добре в блендер. На котлона се загрява какаово масло, добавят се подправки по желание (канела, джинджифил, кардамон, куркума) и връхчета коноп. Листенцата трябва да са зелени на цвят, ако са кафяви значи са ферментирали. Колкото по-висока е температурата, толкова повече тетрахидроканабинол (THC) се извлича. Канабиноидите се извличат само по този начин, чрез маслена екстракция. Котлонът се изключва, оставяме конопът да престои около 10 минути, след което се долива вода. Получава се една много гъста и ароматна напитка. Нищо общо с познатите билкови отвари. Между другото, чаят от салвия също трябва да се вари по такъв начин - в мазнина или в мляко (обикновено краве мляко или бадемово и т.н.), за да се усвоят лечебните вещества.

Конопен чай в Словения се продава в супермаркета

Следва демонстрация на козметика, кремове и мазила с коноп, които Барбара и Ленарт призвеждат. Освен това имат конопени капки с извлек на канабидиол (CBD). Също и конопена смола. Капките и смолата помагат при различни хронични заболявания, подсилват имунната система и подобряват съня. Успешно влияят на хора с депресия, безпокойство, кожни и автоимунни заболявания. Ленарт подчертава, че тяхната цел е да произвеждат и да продават на достъпни и справедливи цени, за да имат повече хора възможност да ги ползват. По тази причина те не продават чай от коноп. Който желае, може да отиде и да си набере листенца за чай съвсем безплатно от техните насаждения във ферма Вриндика.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...