Библиотека за вещи

Неотдавна посетих една библиотека за вещи: Knjižnica REČI.

Сградата на библиотеката за вещи (на стената виси дефибрилатор)

Освен основната си дейност - да съхранява и дава под наем вещи, библиотеката е домакин на разнообразни събития и работилници всеки ден. От фотографски изложби, работилници за плетене и рисуване, занимания по йога и лекции на здравна тематика до вечери на латиноамериканската музика и настолните игри.

Афишът на библиотеката през март 2018

Библиотеката за вещи в Любляна е създадена през 2015 г. по подобие на Берлинската библиотека за вещи Leila. Намира се в квартал Савско населе, но обслужва хора от целия град, не само жителите на квартала. Първоначално те са били първите дарители на вещи за библиотеката. Потърсих в интернет къде още съществуват такива места. В статия на Уикипедия прочетох, че традиционните библиотеки в САЩ разширяват своята дейност отвъд обичайните книги, списания, музика и филми и започват да предлагат всякакви предмети - кухненски уреди или оборудване, електроника, музикални инструменти и др. Изброени са самостоятелни библиотеки за вещи в Англия, Холандия, Канада, Австралия, Швеция и Чехия.

Този проект е имал за цел да съживи общността в квартала. Също така да подпомогне хората с по-малко финансови средства като им даде достъп до вещи без да се налага да ги купуват. Ползите от библиотеката за вещи са многобройни - спестява пари и място за съхранение, насърчава споделянето на вещи и пази околната среда и т.н.

Зад проекта в Любляна стоят няколко организации и институции:
  • Асоциация за култура ProstoRož -  проекти за преобразяване на градската среда в полза на жителите
  • Slovenia Coworking - подкрепят и развиват концепцията за 'co-working' в Словения
  • Регионален център за креативна икономика към Агенцията за регионално развитие - финансиране на проекта
  • Община Любляна - предоставя помещението на библиотеката
Библиотеката е дружество с нестопанска цел. Всеки може да се включи в дейността ѝ като доброволец или чрез дарение на някаква вещ. Също така насърчава откриването на такива библиотеки в други квартали и населени места.

Ако дарите вещ от списъка с най-желани предмети (например надуваема лодка или риболовни такъми), ставате член на библиотеката за една година без членски внос. Друг начин е да работите като доброволец 30 часа. Стандартната годишна такса е 20 евро, само 5 евро за безработни. За членове на библиотеката наемът на вещи е безплатен, но ако вземете повече от една вещ наведнъж се плаща наем в размер на 1 евро за допълнителната вещ. За тези, които не са членове на библиотеката, наемът е 2-5 евро, изисква се също депозит за наетата вещ.
Срокът обикновено е 1 седмица и може да се удължи с още една.

Стелажът с екипировка за зимни спортове

По рафтовете видях бинокъл, сушилник за плодове, сватбена рокля, настолни игри, електрическа духалка, шевна машина, плюшени играчки, фритюрник, кошница за пикник, термос, всякакви принадлежности за къмпинг, патерици, детско столче за хранене и седалка за кола, най-различни инструменти, газов котлон и какво ли не...

Каталог на библиотеката

Вещите наброяват над 250 и освен по рафтовете могат да се видят и запазят в интернет страницата на библиотеката. Събитията, които изброих са безплатни, желателно е обаче да пуснете сума по ваша преценка в касичката, за да се покрият разноските на организаторите. Помещението може да се наеме също безплатно. Интересно място за срещи и размяна на идеи. За конопената чаянка ще разкажа допълнително.

Работилницата за плетене на една кука, февруари 2018

На конопената чаянка, март 2018

Домакинът на библиотеката



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...