Какъв е месец декември в Словения?

Късна есен, стъмва се рано, времето е хладно. Мислех си, че ще прекарам повече време у дома на топличко и ще си наваксам с писането в блога например. Но това се оказа една голяма самозаблуда. Понеже от край време имам неудържимо влечение към празнични светлини, коледна украса и пазарчета. Като онези, които съм имала щастието да видя в Австрия, Унгария, Белгия, Германия, Холандия, Ирландия, Швеция и Швейцария. Просто не мога да им устоя и да им се наситя. И кой би предположил, че цяла Словения грейва в празнични светлини? Моята треска за коледни пазари превърна този декември в много приятно натоварен и незабравимо светъл месец. Не успях да стигна само до морския бряг. Но ето какъв бе декември в останалите словенски градове.

Любляна - весел декември

Veseli december

В началото на ноември забелязах, че коледната украса вече е поставена. Дори украса във формата на змейчета, нямах търпение да ги запалят!

Изглед към замъка от площад Конгресни

Всяка година празничните светлини се запалват тържествено на централния площад, където гъмжи от народ. Кратко музикално изпълнение на децата от Валдорфското училище. Кметът поздравява всички с настъпването на празниците "в най-хубавия месец на годината в най-хубавия град на света." Пожелава весел декември, споделен с хората, които значат най-много за нас и започва обратното броене, десет, девет, осем....едно... и учениците палят лампчките. Цялата тълпа възкликва "Уау". На небето изгряват безброй звезди, замъкът на хълма светва в синьо, пищната коледна елха привлича погледа като с магнит.

Коледната вселена в Любляна

Коледната украса в Любляна е произведение на изкуството. Посланието тази година е Сътворението. Микрокосмоса - клетки, хромозоми, атомни решетки и макрокосмоса - галактики, планети, звезди и комети. Безкрайността на вселената. Креативност, изобретателност и начин да се създаде празнично настроение за жителите и гостите на града.

Сътворението

Кометите по Словенска цеста

Микро и макрокосмос

Към звездното небе на площад Прешерн

Изглед към Тройния мост

Всяка вечер се потапям в тази светла и празнична вселена. Словенска цеста е обсипана с падащи звезди. На площада пред кметството звучи мелодията на "Деспасито" на цимбал. Носи се примамливо мирис на горещи карамелизирани бадеми. Покрай реката и коледните къщички обикаля оркестърът български цигани, които свирят една-единствена песен - "Пролетта на рамото ми кацна". На Обущарския мост свири саксофонист, а кученцето му припява. Печени кестени, греяно вино, медовина и джин. Наденички с кисело зеле. Десетки дървени къщички с красиви ръчни изделия (пантофи, ръкавици, шапки, украшения, бижута, лакомства, мед, играчки).

Най-различни лакомства

Най-различни лакомства

Най-различни лакомства

На площада пред Кметството

Карамелизираните бадеми, които примамват с аромата си 

Коледният пазар покрай реката през деня

Коледният пазар покрай реката вечерта

Най-приятно ми е да се разхождам по Стария и Горния площад. От високоговорителите звучи класическа музика. Коледната украса е с ноти и петолиния. А фонтанът на Херкулес се "облича" всяка година с топла зимна шапка с помпон.

Кметството

Кметството

Клонка имел, светещи ноти и класическа музика по Горни търг

Любимият ми фонтан със зимна шапка

Другото ми най-любимо място да застана е някъде в подножието на замъка, откъдето да погледам неговата звездно пончо от малки лампички по целия хълм и плавно променящата се одежда в синьо, жълто и зелено.

Любима гледка към замъка от площад Дворни търг

Изпълнение от зимния огнен фестивал Ана Мраз в Любляна

Празничен декември в Любляна (видео)

Люблянският замък

Grajski december

Изглед към замъка от Змейския мост

От Горния площад се изкачвам до Люблянския замък. Отсреща е сцената на Новия площад. Музиката се чува съвсем ясно тук, малко преди да достигнеш замъка. Отдалеч се чуват като надигаща се вълна наздравици "Ооооо-па". Целият град сияе. На замъка вечер е тихо и спокойно. В събота през деня има много сватбени тържества и фотосесии. На площадчето има три коледни къщички и кладенец за желания. В една от кулите се провежда благотворителна кампания на УНИЦЕФ - "Осиновете парцалена кукла". Множество, най-различни кукли, изработени от доброволци в цяла Словения. С осиновяването на една кукла се осигуряват средства за ваксинация на едно дете срещу шест заразни болести. С тази кампания досега са получили ваксинация над 18500 деца.

Парцалените кукли за осиновяване

Гледка от замъка към Стария град

Гледката от замъка е несравнима. Това ни желаят за новата година от Люблянския замък:
"Нека годината ни е сияйна и неповторима, точно каквато е гледката от замъка".

Снимка: ljubljanskigrad.si

ЧНГ 2019 (видео)

Шкофя Лока - снежна

Loka v snegu

В Любляна празничните светлини запалиха в последния ден на ноември, беше петък.
Но първи декември ме постави пред труден избор. На този ден щяха да запалят светлинките във всички останали градове (с малки изключения като Марибор, Копър и Пиран, които бяха запалили своите светлинки в края на ноември).
Тъй като в този ден се пада благотворителният коледен базар на Валдорфското училище в Любляна, който аз много обичам, избирам най-близкия град до Любляна (само на 15 км.) за тържественото откриване на празничния декември. Това е Шкофя Лока - малък очарователен град с отлично запазен средновековен център.

Празнична витрина в Шкофя Лока

Всеки град разказва някаква история или носи послание, вплетено в празничната си украса. В Шкофя Лока украсата представлява благопожелания, изписани със старинен шрифт от времето на основаването на града от епископите на Фрайзинг (през 973 г.). Стилизираната буква S (началната буква от името на Škofja Loka) е препратка към древния символ слънчево колело (или слънчев кръст). Символ на преходността, на връзката между миналото и бъдещето, на раждането на новото слънце и светлината, което почитат християнството и много други религии и култури.

Празничните светлини и пожелания в Шкофя Лока

Наближава 19 ч., бързам от гарата към площада, минавам през долния град на пряко. Пъхтя по стълбите нагоре. Улиците са съвсем тъмни, нарочно. От площада се чува музика. Има сцена и няколко коледни къщички, където се продава греяно вино, горещ шоколад и палачинки. Площадът е малък и за размерите му има доста хора, но не тълпа като предишната вечер в Любляна. Приятно оживление, празнично-семейна атмосфера за жителите на малкия град. Децата се гонят и си играят по площада. По-мъничките са на конче върху раменете на татковците. Музикалната програма спира за кратка реч на кмета, благодарности и пожелания, обратно броене... И всичко светва, засияват пожеланията:

Празничните светлини и пожелания в Шкофя Лока

"От сърце желаем всичко най-добро и нека Новата година да е мирна и честита!"

Това е и официалното откриване на традиционния зимен фестивал Снежна Шкофя Лока (само дето все още няма сняг), както и на изложба на авторски произведения от местни художници и занаятчии из галериите в целия град.

Празнична атмосфера на площада в Шкофя Лока

Музикантите продължават да свирят коледни песнички, децата танцуват покрай сцената. Въпреки че времето е студено (около нулата), атмосферата на площада е много уютна и ми създава наистина топло усещане.

Празничните светлини и пожелания в Шкофя Лока

Блед - зимна приказка

Zimska pravljica

Зимна приказка на езерото Блед (снимка: bled.si)

Блед е мястото на моята първа среща със Словения. Място, което очарова и омагьосва всесезонно, в дъжд, сняг, мъгла или слънце. Това е задължителна спирка за всеки чужденец и любимо място за почивка на всички словенци.

Коледното селце в Блед

Денят е Никулден (тук това е празник само за децата и се отбелязва в навечерието на 6 декември с шествие на свети Миклауж и дяволчетата). Моите приятели Плами и Влади ме чакат в сладкарница "Зима" и въпреки че са уморени и премръзнали след състезанието по биатлон в Поклюка, аз пристигам след работа и тръгваме на разходка към коледния пазар.

Любимо място за снимки край езерото Блед

Замъкът блести ярко, там горе на своята висока и стръмна скала. Край езерото се срещат рядко минувачи. Един рибар тъкмо измерва улова си - 26-килограмов шаран и го спуска обратно във водата. Колко силно свети вашето сърце е въпросът, който се задава покрай красивата инсталация от светлини във водата - два лебеда, които образуват сърце. Две колела подканват към това изпитание, да завъртим здраво педалите, за да светне сърцето. Едно друго червено сърце, пред което обикновено се чака на опашка за снимка сега е в зимна премяна от иглолистни клонки и панделки. Изненадващо - опашка няма. Разходката ни покрай езерото и коледното пазарче е много, много приятна. А сърцето ни свети много силно!

Колко силно свети твоето сърце?

Зима на Блед (видео)

Удине (бонус пътешествие извън граница)


Двойки коледни джуджета на пазарчето в Удине

Концерт на площада в Удине

Благодарение на моите приятели Плами и Влади към колекцията коледни градове добавям и един италиански град - Удине. Докато те двамта гледат футболен мач, аз се наслаждавам на дълга разходка в Стария град. Изкачвам се до замъка, откъдето се разкрива фантастична гледка към планините в Словения. С две думи - много симпатичен италиански град и коледно пазарче.

Коледният пазар на площада в Удине

Радовлица - като приказка


Коледна украса в Радовлица

Това мъничко градче се пукаше по шефовете през април за празника на шоколада. Но в този съвсем обикновен декемврийски ден, в който отивам след работа, нещата са съвсем различни. Сякаш съм сама в целия град. Разминавам се само с няколко души, които бързат към двореца на Линхартовия площад за концерт на децата от музикалното училище.

Снимка: radolca.si

Радовлица е най-сладкият град в Словения, не само заради празника на шоколада. Това е родното място на традиционните медени сладки-сърчица, които имат над 250-годишна традиция и се подаряват в израз на любов или приятелство. И тъкмо заради тях коледната украса е със сърчица.

Линхартов площад, Радовлица

Ресторант и музей на меденките-сърчица "лецтар"

За празничната украса в Радовлица са се погрижили от туристическия център в града, с помощта на много доброволци под ръководството на известната аранжорка Сабина Шегула, която всяка година участва и в украсата на базиликата "Св. Петър" във Ватикана. Гирляндите в Радовлица са изплетени от естествени иглолистни клонки, както и венците, а червените сърчица са общо 86. Има една голяма коледна елха на главния площад и една мъничка в двореца. Всички кафенета и сладкарници са вече затворени, освен едно симпатично кафене, където се приютявам на чаша горещ шоколад докато чакам влака, а за поздрав идват две дружелюбни кученца на единствените други двама клиенти в кафенето.

Дворецът в Радовлица

Коледната елха на площада в Радовлица

Снимка: radolca.si

Декември в Радовлица (видео)

Кран - весел декември

Prešerni december

Снимка: visitkranj.com

В Кран също правят декември празничен и весел (и това знам от миналата година). Концертни сцени, богата музикална програма, кулинарни събития, ледена пързалка, къщички с греяно вино и горещ шоколад.

Снимка: visitkranj.com

Тъй като в Кран е живял словенският поет Франце Прешерн, Кран се счита за града на Прешерн и коледните светлинки носят неговите стихове:
С добро в сърцето (Dobro v srcu mislimo)
Да се хванем всички за ръце (Vsi naj si v roke sežejo)
Вдигнете чашите (Kozarce zase vzdignimo)

Снимка: visitkranj.com

Весел декември в Кран (видео)

Целе - приказно Целе

Pravljično Celje

В страната на приказките

Какво знам за Целе? Златарна Целе. Римски град Целея. Трети по големина в Словения. Трите звездички от герба на Словения. Графовете на Целе. Трагичната любов на граф Фредерик II и Вероника Десенишка. И препоръката да посетя Целе през декември, когато всичко се превръща в една приказка.

Река Савиня и замъка Целе

Благотворителна акция в защита на животните

Сцената на Рождеството пред църквата "Св. Даниел" в Целе

Слизам от влака, пресичам улицата и приключението започва.
Дворецът на графовете е в ремонт. Главната улица е пуста. Срещам един просяк от Любляна. Виждам бронзова скулптура на жена с куфарче, запътила се нанякъде - писателката-пътешественичка Алма Карлин. На следващото кръстовище е поставен огромен венец-свещник с четири свещи, по една за всяка неделя до Коледа. А на другия край на старата римска улица Cardo Maximus има симпатично място за снимки и целувки под имела.


Паметника на писателката-пътешественичка Алма Карлин в Целе
Имелът е вечно-зелено растение, което подобно на бръшляна живее върху други дървета като паразит. Когато опадат листата на дърветата, имелът остава да виси като големи зелени топки. Още от древността му се приписват магични сили и се счита за символ на живота, мира и любовта. А традицията в западна Европа гласи, че под имела, ако момък срещне своята любима, може да я целуне.

Княжеският площад и клонката имел вляво

Кръстосвам центъра набързо и понеже нищо интересно не се случва навън, светлинките още не са запалени, за мой късмет тъкмо започва прожекция на коледния филм, който и без това искам да гледам: Мумините и чудната зимна страна.

Киното в Целе

Кадър от филма "Муминте и чудната зимна страна" (снимка: kinomania.bg)

История за тайнствения гост, наречен Коледа, суетата около посрещането му, подаръците, елхата, докато истинският празник е да се съберем с близките си.

След филма Целе се е преобразил. Улиците са пълни с хора. За децата има развлекателна програма на сцената. Приказни карети прелитат покрай нас. Весели компании приятели се черпят с греяно вино, медовина или джин. Празнично и безгрижно минава този мой следобед в Целе.

Коледният венец в Целе, остават две седмици до Коледа

Децата се забавляват пред сцената заедно с приказни феи и коледни елфи

Добре дошли в страната на приказките!

По улиците на празнично Целе 

Поздрав от една фея

Приказно Целе (видео)

Марибор - вълшебен декември

Čarobni december

И тук има много добри феи

Годината ми започна и завърши с командировка в Марибор. Туристическото дружество активно рекламира своя вълшебен декември. Но в понеделник вечерта нищо кой знае какво не се случва. На площада при старото кметство - нищо. Покрай катедралата - рехави светлинки. В един двор се случва нещо интересно - фестивал на изкуствата и светлината. Това е дворът на феите. Там има работилници за деца, читалня, занималня и концерти. Не и по това време обаче. Продължавам към замъка, чудейки се дали това е всичко. Но дочувам музика, глъчка, коледните светлини се сгъстяват и целият площад грейва, хората се веселят край коледните къщички и печките-фенери. Спускам се към реката. Лебедите дружелюбно се насочват към мен в очакване на нещо за хапване. Очертанията на Главния мост се отразяват във водата.

На площада пред замъка

Една от музикалните сцени в Марибор през декември

Тук дори имат вълшебен джин с джинджифил




Вълшебен декември в Марибор (видео)

Река Драва и Главни мост, Марибор

С това доволно отмятам още един град в списъка на декемврийското си предизвикателство. Душата ми е пълна със светлинки и усещам, точно както във филма за Мумините, че взаимността, приятелството и споделеността са онези неща, които правят празниците ни светли, топли и весели.

Празничната вселена на Любляна

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...