Сред лозя и водопади във Випавската долина

Когато написах в каучсърфинг, че си търся приятели, с които да ходя по планините, първа ми отговори Наташа. Даде ми съвет да се запиша в някое от многобройните планински дружества, но също така изяви желание да ходим заедно на по-кратки и леки преходи. Отне ни няколко месеца преди да се запознаем на живо. Тогава Наташа ме покани на разходка във Випавската долина.

Село Слап, Випавската долина

Наташа ми препрати поканата за събитието - традиционен поход, организиран от винарското туристическо дружество на село Слап. Вече шеста поредна година, във втората събота на месец април, гостоприемните домакини приветстват гости от цялата страна и споделят хубостите на своето село, известно още като селото на златните капки.

Село Слап във Випавската долина

Тръгваме от Любляна към 8:15 и до село Слап стигaме за около един час. Отклоняваме се от магистралата, водеща към Адриатическото крайбрежие по посока Нова Горица след планината Нанос, която огражда долината от изток. Вече сме в географската област на карста, наречена Крас. А цялата административна област е Приморска (западна Словения на юг от крайбрежието и на север до Юлийските Алпи). Випавската долина се простира на около 40 км дължина, а през нея протича река Випава. Климатът е суб-средиземноморски. Тук пролетта идва най-напред, продължава към централна Словения (Любляна) и накрая стига до планинските области. Веднага след отклонението колата се разлюлява от силен вятър. Наташа ми разказва, че много често заради ветровете в долината движението на камиони и кемпери се отклонява. Долината е равна и широка и в нея се вихрят западният вятър морник (mornik), който духа от морето към сушата и страховитият, студен зимен вятър бора (burja).

Освен кръстопът на ветровете, във Випавската долина се кръстосват и едни други важни пътища. Пътят на овощните плодове (Brkinska sadna cesta) и пътят на виното (Kraška vinska cesta), който свързва над 170 производители на вино в цялата област. Випавската долина е плодната долина на Словения. Тук се отглеждат кайсии, праскови, череши, смокини. Лозаро-винарството процъфтява, благодарение на специфичната "червена почва" и комбинираното влияние на вятъра и щедрото слънце. Има безброй кафяви туристически табели, водещи към винарски изби. Почти всяка къща е туристическа ферма със собствена винарска изба. Това е основният поминък на населението и има своите дълголетни традиции. Най-широко разпространеният и известен сорт е теран, виното носи същото име. И да не пропуснем да споменем прочутата шунка (pršut), която също има участие в нашия поход.

Табела към някоя туристическа ферма

Усмихнат младеж ни посреща в селото и ни посочва паркинга. Походът започва от площада. Село Слап изглежда мъничко, населението му наброява около 420 жители. Домакините са много гостоприемни и в отлично настроение. За добре дошли ни предлагат по една домашна кайсиева ракийка, при отказ - кафе или сок. Таксата за участие в похода е 5 евро. По целия маршрут има няколко официални почивки, където ще ни чакат подкрепления - отново домашна ракия, вино, вода или сок. А накрая топъл обяд - традиционната яхния йота (с кисело зеле или кисела ряпа, боб, картофи и наденица). Има томбола с награди и игра с един бут шунка.

Пътеката е обиколна с прекрасни гледки към долината и планините отсреща. Кръстили са я "Сред лозя и водопади", маршрутът е лек и приятен, има млади семейства с деца, както и по-възрастни хора.

Следвайки указателните табели след няколко минутки вече сме извън селото сред ливади, лозя и цъфнали овощни градини. Въпреки прогнозата за дъжд, която внесе известно колебание да дойдем или не, времето е топло, а слънцето - ласкаво. Вятърът шуми в ушите и в гората и носи един топъл и сладък полъх на пролет, на зелено, на глухарчета и овошки. Въздухът има  морски привкус (Адриатическо море е на 30-40 км.).

Село Слап и Випавската долина

Накъдето погледна се белеят черешови дръвчета, засипани в цвят. По стръмните склонове се редят прилежно орязани лозя, които едва сега пускат първите си листенца. На първата спирка за освежаване, около 10:30 ч. домакините отново настойчиво ни канят да опитаме домашната ракия, а тя се вари пред очите ни в един казан.

Първата почивка в гората

Пътят продължава през гора, пресичаме няколко горски потока и минаваме покрай няколко водопадчета. Излизаме отново на открито, сред лозята, а селото и долината се виждат в ниското. Срещу нас е планината Нанос. В далечината се забелязват малки къщички и трактор в нечии лозя. При следващата спирка сядаме на пейката пред една такава къщичка и си представям как  вместо да посещавам природата през почивните дни, аз живея тук и ходя на разходка до града в събота или неделя...

Гущерите са излязли вече и се припичат на слънце, не оставаме по-назад и ние. Научавам словенския израз да се припичаш на слънце като гущер - martinčkati se,  от мартинчък (martinček) - ливаден гущер. По това време се обажда и кукувицата, а Наташа ми разказва, че ако те закука кукувицата, е добре да имаш пари в джоба, за да ти върви добре през годината. Съвсем същото поверие като при нас!

Лозята на с. Слап, планината Нанос отсреща

Около 13:00  ч. пристигаме обратно в селото. Макар да е малко и в пограничен район (на около 40 км от границата с Италия), в него има живот и много деца. Харесват ми големите къщи в просторни дворове без огради и с площадки за игра на децата. Някъде дори си имат собствена дървена къщичка на дървото! Всеки двор има щури храсти розмарин и лавандула. Други пък имат лимонови дръвчета, натежали от плод. Тук-там маслинови дръвчета. Неразлистени смокинови дървета с ширко разперени клони.

Къща в с. Слап

Площадчето на село Слап, след похода

От площада се чува шумотевица и глъчка. Пълно е с народ, изобщо не очаквах, че толкова много хора сме се разхождали сред лозята и водопадите днес. По маршрута сме се движили с десетина-двайсет човека, а тук има поне два пъти повече! Две момичета сипват  дългоочакваната йота за обяд, лее се вино и ракия, а на лотария се раздават бутилки вино.

Вкусна йота за обяд, село Слап

На едно дърво на площада виси бут шунка. Играта се състои в това да отгатнеш на каква височина е закачен бутът. Предположенията се записват на дъската. Победителят е този, дал най-близко предположение и той отнася бута у дома.

На каква височина е шунката?

Моето внимание обаче е привлечено от големи пити кашкавал, тоест сирене, планинско краве сирене - "толминц" от село Върсно (Sirarstvo Milk). Останала е само половин пита, аз се спазарих за половината от нея.

На тръгване от селото забелязвам плакат за празника Юриево (Гергьовден), който е следващата неделя и конното дружество организира благослов на конете. Гергьовден тук е на 23 или 24 април. Празникът е и християнски и народен - това е началото на пролетта и тогава се изкарват животните на паша. Има и друг обичай - Зелен Юри (Zeleni Jurij), при който млад мъж се маскира целия в зелени клони и обикаля от къща на къща. На вратите закача от своите зелени клонки, а това носи късмет и добра реколта през годината.

Село Добравле

Продължаваме към фермата на семейство Шперне (Špernetova kmetija) в Томей, приятели на Наташа. По-възрастното поколение произвеждат вино Теран, а по-младото - коноп, конопено олио, чай, семена и други изделия от коноп под марката Kras Kanabis. Стопанката Милена, около 50-годишна висока и стройна жена, току-що се е върнала от лозята. Предлага ни по чашка вино Теран и Теранов ликьор в хладната изба. Разказва ни въодушевено за регатата, в която са участвали предната седмица и са завършили на второ място. Терановият ликьор е прекрасен. Милена казва, че е напълно натурален, както и виното - без никакви химически добавки. Рецептата на ликьора е пра-пра-пра-стара и съдържа вино Теран, ром, захар (само словенска или сръбска) и шушулки ванилия. Произвеждат и местната ракия от хвойна бриневец (brinjevec).

Изключително топли и гостоприемни хора. Крас и неговите жители примамват своите гости освен с вино и шунка, с разнообразни кулинарни изкушения. Този месец например е под наслов "Дивият вкус на Крас" и всяка туристическа ферма участва със собствено меню, което набляга на диви аспержи, див чесън, коприва, дива мента и др. В менюто видях дори крем брюле с диви аспержи! А в следващите седмици предстои и подобен на днешния поход, но за диви аспержи (Špargliada) край морето.

И докато сме още на кулинарна и винарска тема, Крас е известен с една друга интересна традиция, така наречените Осмици.

Клонката бръшлян подсказва, че в селото има отворени Осмици

Историята е такава. Още от времето на император Карл V (1519-1555), та до сега,  винарите са имали право осем дни в годината да продават виното от миналогодишната реколта без да плащат данък. Така се освобождават от излишъка, подготвят съдовете за новата реколта и припечелват по нещо. За да отбележат, че вече са се възползвали от това си право, са закачали клонка бръшлян на портата. Това се е правело напролет или наесен. Традицията се е разширила и винарите не наливат само от виното си, а отварят домовете си и предлагат най-различни домашно приготвени храни - колбаси, мезета, млечни продукти, хляб, сладкиши (потица) или кнедли (щрукли), зимнина.

Най-напред Осмиците са посещавали само хора от околностите, по-късно през седемдесетте години на миналия век и гражданите започват да идват на екскурзии през почивните дни и да се отбиват във фермите-осмици.

Славата на Крас и на добрата храна се носи отвъд границата, много италианци идват да похапнат тук вкусна и евтина (в сравнение с Италия) храна през почивните дни.

Нашата следваща и последна спирка за деня е град Щаниел (Štanjel), чието име навигацията упорито произнася - "Стейнджъл". Щаниел е високо, на върха на един хълм и се забелязва от подножието, където е очарователното градче Кобдил. Моментално ми напомня на пощенска картичка от Сан Марино.

Град Щаниел

Харесва ми този крепостен град, запазил облика си от XVI век. Не е просто град-музей, нито пък има кой знае колко туристи. Около 40 души живеят днес зад крепостните стени. Има ресторант, галерия и много интересна изложба, посветена на архитекта и общественик Макс Фабиани, родом от Кобдил. Известен архитект, професор и колега на Ото Вагнер във Виена, Фабиани е създал много сгради във Виена, Триест и Любляна. Той напуска Виена след Първата световна война и се връща в родния си край, заема кметското място преди и по време на Втората световна война, участва активно във възстановяването на града след разрушенията.
Туризмът в Щаниел започва да се развива след Първата световна война, когато тази територия попада в границите на Италия и се открива излетна железопътна линия от Триест. Около стария град има красива панорамна пътека. А градината на Ферари, която е проектирал Фабиани също предлага хубави гледки и уединение.

Град Щаниел

Град Щаниел

Град Щаниел, изглед към долината

Град Щаниел, шкафче с домашен мед на самообслужване
В обобщение, топ три за географската област Крас:
  1. вино Теран, 
  2. шунка (pršut) и 
  3. пещери (Постойна, Шкоцян, Димнице, Виленица, Дивашка и много други) 
Освен това трябва да споменем град Липица - родното място на породата коне липицанер и една от най-старите конеферми в света.

Много съм впечатлена от инициативността, находчивостта и желанието на местните жители и винари да привличат туристи и да споделят хубостите и сладостите на своя край. Един ден, прекаран сред красива природа, гостоприемни хора, автентични селца и силно желание да се върна пак за още...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...