Кой ще черпи?

Пътувате си през китни словенски селца и няма как да не забележите все пред някоя къща  снагата на висок бор или смърч с окастрени клони и обелена кора. Само върхът му е оставен като корона. Кръгъл знак ("ограничение на скоростта") с кръгло число например 40, 50, 60. И се питате какво е това.

Майско дърво за 60-годишнина с чаша бира в основата

Това стърчащо дърво се казва mlaj (млай) - майско дърво. Древен езически обичай на германските племена, който в осъвременена форма все още съществува в Германия, Австрия, Словакия, Чехия, Англия, Белгия и някои други държави. Издига се за Първи май или за Петдесетница и е център на различни ритуали и тържества.

Майското дърво в Мюнхен

Какво правят обаче словенците?

Така и не разбрах откога съществува тази традиция, защото сведенията са доста противоречиви. Но водят към Средновековието, когато дървото е поставяно за църковни празници или в чест на височайши гости. Цялото село участва в поставянето на дървото, а пък ако се окаже и по-високо от майското дърво на съседното село, това е голяма гордост!

Войници, успешно завърнали се от войната през 1919 г., в знак на благодарност към св. Богородица, са издигали такива дървета. А през социализма се е превърнало в майско дърво, но за честване на Първи май - денят на труда.

По-възрастните разказват, че майското дърво се е поставяло пред къщата на младоженците, но това вече е голяма рядкост. Младоженецът трябва да се докаже като сръчен и способен мъж, достоен за своята булка. Затова в някои села все още е запазен този обичай като изпитание към жениха. Той трябва сам да отсече, окастри и обели дървото, за да получи своята невеста и то ако съселяните одобрят работата му. Това се е случило преди няколко години в деня на сватбата на американския писател Ноа Чарни, за което той разказва в книгата си "Словенология".

Майско дърво в с. Радомле

Днес майското дърво се е превърнало в "юбилейно" дърво, защото се издига пред къщата на рожденик - за кръгла годишнина. Освен табелка с число, дървото се украсява с още нещо, характерно за рожденика - хоби или професия (бира, автомобил и т.н.). Издигат го съседите и съселяните, когато идват на гости. И след още толкова дни, колкото е отброил юбилеят, идват пак, за да свалят дървото и да празнуват отново.

Този обичай  е жив по селата. Но също и в градовете. С някои особености.

Плакат на балкона за 30-годишнината на Вики, гр. Любляна

Плакат за 40-годишнината на г-н Мероуц, с. Върба

Двоен юбилей в гр. Радовлица

Например за петдесетгодишния си юбилей Санди, мой приятел от фермата, в която бях доброволец, помоли съседите си да не отсичат дърво. И те пристигнаха с едно ремарке пълно със слама. Подаръкът им беше толкова практичен и находчив. С дружни усилия построиха от балите един човек, направиха му лице и ръце от банани, ябълки и резени тиква, и тъй като Санди е военен, сламеният човек се въоръжи с пушка!

Едно дърво е спасено, а конете и магарето на Санди получават малко храна за зимата.

Сламен човек за годишнината на Санди, с. Велика Щанга

Сред тези юбилейни дървета има специална мода за жените-роженички. Вместо дърво, получават цвете - огромна дървена маргаритка, роза или слънчоглед. Представете си - след празника, се пуска обява и цветето се продава.

Двоен юбилей с ябълка и маргаритка
В канцеларията на Словенския планински съюз


Дамски вариант на юбилейно дърво, с. Струнян

Миньон за 30-годишнина, гр. Блед

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...