Три капсули на времето в София

Тези три места винаги, когато минавам покрай тях, ме връщат в миналото. Сякаш времето е спряло.

Кръчма "Доброто старо време" (на ул. "Будапеща") 

Останала някъде там, в своето добро време, може би не много далечно и не толкова старо, примерно през 90-те.

Кръчма "Доброто старо време" (на ул. "Будапеща") 


Автогара "Юг" 

До съвсем скоро единственото място, откъдето човек можеше да се информира за разписанието на автобусите беше голямото пластмасово табло на стената или по телефона. Вече е публикувано на интернет страницата на автогарата. Да закупиш билет по интернет не е възможно, но дори на касата не се продават билети за всички линии. Самата сграда, споменатото табло, обзавеждането и атмосферата напомнят за 80-те години на отминалото столетие. Кой е издайникът? Кофите за разделно събиране на отпадъци.

Касата на автогара "Юг"

Автогара "Юг"

Ресторант "Белоградчишки скали" (на ул. "Княз Борис I")

Плътни тъмночервени щори закриват салона на ресторанта. Стари обелени витрини. На входа натрупани каси Кока-кола. Вляво от входа - пак витрина, метална решетка, сбръчкано найлоново-дантелено перде и подгизнали и след това изсъхнали картони. Колкото пъти съм минавала оттам, ме е лъхало на соц-закусвалня или гостилница, която отдавна вече не работи. Табелката на вратата показва "Отворено". Ресторантът дори фигурира в пътеводителя Four Square. Изглежда тук е домът на традиционните български гозби. 

Ресторант "Белоградчишки скали" в София

Ресторант "Белоградчишки скали" в София

Две чаши вино, бяло и червено, издайнически стоят на нещо като бар отвън.  Докато снимам, един елегантен възрастен господин в костюм излиза и заема мястото си при чашите с вино. Колкото и да ми е любопитно какви хора посещават това заведение и как изглежда то отвътре, не се осмелявам нито да го заговоря, нито да вляза.

В една статия на вестник "Капитал" от 2008 г. пише така: "... ако искате пътуване във времето и пълноценно хранене, влизайте смело."

Послепис

Буквално на следващия ден след публикацията, с мой добър приятел се озоваваме точно там, в "Белоградчишките скали" за късен обяд. Домакините любезно ни поздравяват и нямат никакви възражения заради това, че сме с куче. Ресторантът е един от малкото в града, които приемат домашни любимци и вътре има паница с вода. От менюто: пълнени чушки, лозови сърми, кюфтета с доматен сос и боб яхния, ние си избираме пълнени чушки и боб. И двете ястия са превъзходни.

Външният вид лъже, но това е едно семпло и вкусно откритие.
"По дрехите посрещат, по ума изпращат".

Обяд в ресторант "Белоградчишки скали"



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...