Нов ден, нова 1400 година

На 20 март 2021 година в Иран настъпва 1400 година по традиционния персийски слънчев календар. Датата е 1 фарвардин 1400 г. Това е денят на пролетното равноденствие. Още по-точно - тя настъпва в самия час на пролетното равноденствие.

Орнамент от гробницата на поета Саади в Шираз

Празникът Норуз означава „нов ден“ и отбелязва началото на пролетта. Основава се на древната зороастрийска традиция, но въпреки това се празнува официално, без да бъде отхвърлен от ислямските правила и традиции. Винаги съм мислела, че това е иранската нова година. Но се оказва, че този празник е официален в Афганистан, Албания, Азербайджан, Грузия, Кюрдистан, Казахстан, Косово, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан и части от Монголия.

Ние бяхме в Иран в разгара на лятото, но още тогава ми направи впечатление различното летоброене и традицията да се посреща новата година през март. Този календар се смята за един от най-древните и най-точните календари. По-късните му разработки и прецизиране е ръководил великият поет и астроном Омар Хайям. Летоброенето се води от преселването (хиджра) на пророка Мохамед от Мека в Медина. Затова се нарича още слънчева хиджра. Самите месеци обаче носят зороастрийски имена – на божества и природни сили (огън, вода). Освен това съвпадат с месеците от зодиака. 

13 фарвардин (тринайсетият и последен ден от честването на новата година) е ден за пикник. Смята се за лош късмет хората да го прекарат у дома. (Снимката е от Исфахан през лятото.)

Последната сряда преди пролетното равноденствие е нощта на фойерверките и прескачането на огньове. Със силата на огъня се прогонват злите сили и се пречиства душата.

Тъй като новата година символизира обновлението, традицията повелява да се купуват и носят нови дрехи. Домовете се почистват основно. На трапезата се поднасят седем храни с начална буква „с“ на персийски, които съответстват на седемте зороастрийски творения и техните покровители:

  • "сабзе" – покълнала пшеница или леща, която символизира растежа и новото начало;
  • "сиб" - ябълка - символ на красота и здраве;
  • "сенье" - декоративен храст, дива маслина - любов;
  • "саману" – сладък пудинг, направен от пшеничен зародиш, символизиращ изобилие;
  • "сомак" - червена подправка, която символизира цвета на изгрева;
  • "сир" - чесън - здраве;
  • "серке" - оцет - зрялост и търпение;

Някои хора поставят и "сонбол" – зюмбюл, който възвестява идването на пролетта; "секе" - монети за просперитет и богатство; огледало - символ на честността; златна рибка - символ на живота. На празника неизменно присъстват Коранът и книга с поезия на Хафез.

Златна рибка пред двореца Чехел Сутун в Исфахан

Аз се бях заблудила, че именно на този празник - Норуз, се гадае по стихове на Хафез. Но всъщност това се прави в нощта на Ялда, най-дългата нощ в годината, зимното слънцестоене. Празникът се казва Шаб е Ялда и също като персийската нова година е древен езически празник, който отбелязва раждането на слънцето. Победата на светлината над тъмнината, на доброто над злото. Освен в Иран, този зимен празник почитат в Таджикистан, Афганистан, Азербайджан, Туркменистан и Узбекистан. 

Ялда е нощ на радостта и веселието, и се празнува до разсъмване с богата трапеза, на която задължително присъстват диня, нар, червено грозде, халва, фурми и много ядки. Червените плодове са пурпурната зора, а ядките – благополучието.

Ядки по пазарите в Техеран, Исфахан и Шираз

Нарове и халва по пазарите в Иран

Храна и поезия. В тази нощ хората се обръщат към средновековния поет Хафез за предсказания и напътствия. Намислят си въпрос, затварят си очите и отварят книгата "Диван" на произволна страница. Прочитат и интерпретират стиха с лично послание. Стих, който съдържа отговора на въпроса им и предвещава какво ги очаква в бъдеще.

Понеже съвсем наскоро се сдобих със стихосбирката на Хафез "Газели", ще изпълня обичая. Нищо че нито книгата е същата, нито празникът :)

Гробницата на поета Хафез в Шираз

Ето какво ми се пада:

Магаре видиш ли,
затънало с товара в кал,
със съжаление мини
покрай съдбата му бедняшка.

Но спреш ли се
и го запиташ за бедата там,
да го изтеглиш се хвани
за калната опашка.

Гробницата на поета Хафез в Шираз

Куполът на гробницата


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...