Какво е млекомат?

Да, нещо като банкомат, но за мляко. 😊

Кварталният млекомат, пазар Шишка

Дори, когато супермаркетът не работи, можеш да отскочиш до близкия млекомат и да си наточиш прясно мляко, което е прясно издоено, проверено, истинско и вкусно. Произведено е в близост до града и доставено директно от фермата-производител.

Млекоматът продава пластмасови и стъклени бутилки, но можеш да си налееш и в собствена бутилка. Избираш си количеството - 1 децилитър, 2 децилитра, 1/2 или 1 литър. Цената за литър мляко е 1 евро.

Млекоматите поддържат определена температура на млякото, но в случай на повреда или в случай, че млякото е по-старо от 24 ч., са програмирани да спрат продажбите.
Приемат монети (като не връщат ресто!) или плащане с предплатени карти, които се зареждат предварително на различни места в града. Нещо като карта за лоялни клиенти, например плащате 20 литра - получавате подарък 2 литра мляко, 50 литра - 7 литра подарък.

Тези автомати ми направиха впечатление още през 2011 г.  - в центъра на града, на пазара или на някой булевард. Толкова леснодостъпно и удобно.

Друг млекомат по същия булевард (Целовшка цеста) на 10 мин. пешеходно разстояние от предишния

Млекомат на пазара в центъра на Любляна

Първият млекомат в Словения е поставен през 2009 г. в гр. Медводе. В интернет пише, че млекоматите са широко разпространени в Европа и особено в Италия.

Млекоматите в Словения излизат дори при търсене в Google Maps. А цялостен списък има тук.

Всеки млекомат е собственост на различна ферма. Млекоматът най-близко до моята квартира е на фермата на Томаж Мис от село Завърх под Шмарна гора. Това е същият фермер, който е поставил началото на млекоматите в Словения. Фермата се намира в малкото селце Завърх в околностите на Любляна, в подножието на Шмарна гора. Там е роден Якоб Аляж, който е популяризирал планинарството в Словения, строежа на планински хижи и обозначени пътеки. Най-знаковата постройка, издигната по негов проект и с негови средства през 1895 г. е Аляжевата кула на вр. Триглав, един от символите на Словения днес. А фермата на Томаж Мис има 300-годишна традиция и смело заявяват, че техните крави са щастливи, свободно пасящи по зелените пасища още от ранна пролет и точно затова млякото им има отличен вкус и превъзходно качество. Потвърждавам - наистина е вкусно!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...