Чай, подправки и лакомства вместо сувенири


Замислих се какви неща най-често нося от България за моите словенски приятели. И след това се запитах какво обикновено нося от Словения към България.

Обикновено човек подарява неща, на които самият той се радва. Ето моята класация на най-харесваните подаръци (и същевременно лесни за транспортиране):

За България:

  • Чай от коноп - индустриалният коноп в Словения се използва по всевъзможни начини (олио, семена, брашно, тестени изделия, козметика, лечебни капки с извлек на канабидиол (CBD)). Смята се, че конопът е божествено растение заради всичките му благоприятни свойства и взаимодействието му с човешката ендоканабоидна система. Много е важно чаят да се приготвя в мазнина, а не просто чрез запарка във вода, защото канабидиолът се извлича в мазнина. Чаят от коноп има отпускащо и успокояващо въздействие, високо съдържание на магнезий и желязо, укрепва имунната система. (По-подробно как се приготвя чай от коноп съм описала в публикацията "Конопен чай или божествена напитка".)
  • Шоколадови плодове - това са сушени кайсии, сини сливи и смокини, плътно "облечени" във фин млечен шоколад.
  • Средиземноморска "шарена" сол - розмарин, риган, босилек, майоран, чубрица, сушен домат и морска сол от солниците на Сечовле, недалеч от Пиран, много важен поминък за населението от столетия и запазена марка до днес. Солта се добива по традиционен начин, както се е добивала още през XIV век - чрез естествена кристализация под влиянието на слънцето и вятъра. "Солта е море, което не може да се върне обратно в небето" - това е рекламното послание. Солниците в Сечовле са защитен природен парк с много птици, приятно място за разходка и запознаване със старите традиции.  

Чай, подправки и лакомства

За Словения:

  • Мурсалски чай - приятен вкус и безброй полезни свойства (високо съдържание на желязо, подсилване на имунната система и т.н.). В Любляна мурсалски чай се продава на гръцкия щанд в централните хали. Вирее в България, Гърция, Македония и Албания. Смята се за една от най-лековитите билки и се свързва с легендите за Орфей и неговите сълзи по Евридика (макар че, тази легенда са ни разказвали за растението силивряк в Триградското ждрело).
  • Халва - словенците познават сусамовата халва от Босна, но много харесват и нашата слънчогледова тахан халва.
  • Шарена сол - в красивите сувенирни бурканчета, с нашарени редове чубрица, сол, сминдух, червен пипер, тиквени семки, мащерка, самардала и др. или в най-обикновено пакетче. В моята кухня винаги има шарена сол :)

Допълнителни неща, които харесват словенците - безглутеновите курабийки Kookie Cat, чай от рози и капки с розово масло, подправката самардала, домашна ракия. А какво друго се харесва на българите? Прочутото кафе с марка Barcaffe (словенците са се учили от технолозите на Illy в Триест), крашка шунка (kraški pršut), емайлирани джезвета и съдове, теранов ликьор, натурална козметика с лавандула.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...