Любимият светец на децата

Свети Миклауж

Шоколадови фигурки на свети Николай и Крампус (Дявола) в Австрия

Няколко дни след тържественото запалване на празничните светлини в Любляна пристига добрият старец свети Миклауж, за да поздрави децата. Така нареченият "весел декември" в Любляна ми носи искрена радост. Но на шествието на свети Миклауж имат предимство децата и аз едва успявам да видя какво се случва на площада.

Шествието на свети Миклауж в Любляна
(снимка: 
https://otroski.rtvslo.si/bansi/prispevek/2366) 

В навечерието на своя празник (6 декември) свети Миклауж се спуска от крепостния хълм със зъбчатата железница. Придружават го ангели и дяволи. Шествието преминава през Стария град, покрай катедралния храм "Св. Николай" и завършва на площад "Прешернов търг". 

Куполът и камбанарията на катедралния храм "Св. Николай" в Любляна

Подобно на традицията в съседни Австрия, Хърватия и Унгария, свети Миклауж идва да похвали добрите деца и да ги насърчи да останат добри. Светецът носи скромни подаръци. Пълни с тях чорапи, обувки или ботуши, които децата са приготвили от вечерта. На самото шествие ангелите подаряват сладки, орехи, мандарини, сушени плодове и бонбони. Ролята на дяволите е да сплашат децата, които не са слушали и да ги нацапат с въглен. В своя чорап тези деца най-много да намерят въглен или дървена пръчка за бой.

Шествието е зрелищно и вярвам, че оставя отпечатък в детските спомени, така както и в моите. 

Шествието на свети Миклауж в Любляна 
(снимка: 
https://otroski.rtvslo.si/bansi/prispevek/2366)

Шествието на свети Миклауж в Любляна 
(снимка: 
https://otroski.rtvslo.si/bansi/prispevek/2366)

Шествието на свети Миклауж в Любляна 
(снимка: 
https://otroski.rtvslo.si/bansi/prispevek/2366)

На площада в украсените дървени къщички се продават подаръци за празника. Освен като покровител на децата и спасител на хората в беда, свети Николай се свързва изключително с извършването на добри дела, всякакви човечни и благотворителни постъпки.

Най-много църкви в Словения (около двеста) носят неговото име, включително катедралният храм в Любляна. Първите сведения за този храм датират от XIII век, когато люблянските рибари построили храм на своя покровител свети Николай. 

Един от коледните пазари в Любляна зад катедралата на площад "Погачарев"

Свети Николай Чудотворец 

Свети Николай Мирликийски Чудотворец е бил епископ през IV век на град Мира, област Ликия, в Мала Азия (днес град Демре в Турция). Той е закрилник на децата, девиците, моряците, рибарите, търговците, банкерите, крадците, пивоварите и затворниците. Също така е покровител на градовете Амстердам, Бари, Голуей, Бургас. А в Сърбия свети Николай е най-популярният семеен покровител (чества се на 19 декември).

Личността му се свързва с извършването на редица чудеса и добри дела. Смята се, че е правел тайно подаръци на нуждаещите се. 

Шествието на свети Миклауж в Любляна 
(снимка: 
https://otroski.rtvslo.si/bansi/prispevek/2366)


Преданията разказват за спасението на три девици от това да станат проститутки; за възкресението на три деца, след като касапин ги убил и осолил в каца за месо; за спасените моряци от бурята; за запушената гемия с шаран; за спасението на трима невинни от смърт; и т.н.

Санта Клаус

Репутацията му на защитник на децата и човек, който носи подаръци, го превръща в един от най-обичаните светци и в първообраз на Дядо Коледа (Санта Клаус). Санта Клаус като име възниква от холандски език - Sinterklaas.

През средновековието възниква традицията, при която той носи на децата дребни подаръци. Постепенно по времето на Реформацията традицията с подаръците се измества към Рождество Христово, но въпреки това свети Николай си остава на почит.

Шествието на свети Миклауж в Любляна 
(снимка: 
https://otroski.rtvslo.si/bansi/prispevek/2366)

В Словения децата получават подаръци от трима щедри дядовци. Най-напред на 5 декември ги посещава свети Николай (Miklavž). За Коледа ги навестява Дядо Коледа (Božiček), а за Новата година - Дядо Мраз (Dedek Mraz).

Много любопитен факт е това, че в Гърция светецът, който носи подаръците вместо свети Николай, е свети Василий (на 1 януари). Затова се смята, че в православния свят първообразът на Дядо Коледа е свети Василий, който също е покровител на децата, помагал е на бедните и на нуждаещите се.

В някои области на Италия (главно на север) на 6 декември свети Никола също носи подаръците, вместо Дядо Коледа и вълшебницата Бефана (за която съм писала в публикацията "Коледари и тримата царе").

Град Бари и базиликата "Св. Никола"

Базиликата "Св. Никола" в град Бари 
(снимка: https://www.around.bari.it/basilica-di-san-nicola/)


Понеделник, последният ден на февруари през високосна година. Разхождаме се по широката крайбрежна улица на Бари, опасваща Стария град, след това и по криволичещите му каменни улици. Кухните и дневните сякаш имат естествено продължение на малкия площад отпред. Отворени врати. Глъчка. Тракане на прибори. Звук от телевизор. Мирис на вкусен семеен обяд. Пране, което се суши на улицата. Котки, заспали дълбоко по покривите на колите. Баби, които продават своите домашни тестени изделия "ушички" (орекиете), типични за този край. Рибари, които кърпят своите рибарски мрежи. Разходка сред автентичния живот на този град, покровителстван от свети Никола.

Базиликата "Сан Никола" се намира на един полукръгъл площад. Тя е важен поклоннически обект както за римокатолиците, така и за православните християни, защото в нея се съхраняват мощите на светеца. Базиликата е построена именно за тази цел, а историята покрай пренасянето им от град Мира е доста противоречива и зависи от гледната точка.

Криптата и саркофагът с мощите на свети Николай Чудотворец в Бари
(снимка: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bari,_San_Nicola,_tomb_of_Saint_Nicolas.jpg)

Чудеса продължили да се случват и след смъртта на светеца. От саркофага му изтичало светѐно масло (миро), а гробът му бил свято място и привличал множество поклонници. Всеки град можел да завижда на Мира заради това. Според една от версиите италиански моряци разбили саркофага и против волята на гръцките монаси откраднали мощите на светеца, за да ги пренесат в Бари. (Вероятно заради тази случка светецът се смята за покровител на крадците.) Според друга версия италианците са спасили тази светиня от нашествието на селджукските турци и като пренесли мощите на сигурно място в католическия свят след настъпилата схизма. Това се случило през 1087. Мощите пристигнали на 9 май. Две години по-късно папа Урбан II осветил криптата и положил мощите.

От саркофага продължава да се събира чудодейно миро всяка година на 6 декември, което се продава на вярващите в малки количества. Като закрилник на младите жени на този ден се вярва, че неомъжените жени трябва да обиколят една от колоните седем пъти, за да си намерят съпруг.

В дните 7 - 9 май град Бари отбелязва пристигането на мощите чрез възстановка на това събитие на пристанището и процесия в града.

Свети Николай Чудотворец, град Бари

От базиликата и криптата нямам снимки. Но си спомням усещането за умиротворение и закрила. Пред храма се издига скулптура на свети Николай, надписана на различни езици. Едната ръка благославя, а другата държи разтворена книга и три златни ябълки върху нея. 

Празниците на свети Никола в България

При нас е добре известно, че празнуваме Никулден на 6 декември и по-малко известно, че на 9 май е празникът Летни Никулден. В народната традиция летни свети Никола е господар на дъждовете, а рибни свети Никола - покровител на водите, пази хората от удавяне и властва над целия подводен свят. 

Мощите на свети Николай Чудотворец са пръснати по целия свят (Венеция, Ирландия). Според Уикипедия също в храма „Св. Николай“ в София и Созопол. А светецът е покровител на град Бургас.

Каменна икона на св. Николай Чудотворец (снимка: peika.bg)

Моите приятели от водолазния клуб отбелязват празника под водата. От тях научих, че дори съществува подводен параклис "Св. Николай Чудотворец", разположен недалеч от Приморско в местността "Крокодилите". (За повече информация и видео: Уникален подводен параклис изградиха в Приморско).

Олтарът в катедралния храм "Свети Николай" в Любляна

С благословията на свети Николай, град Бари

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...