Покровители на виното

За древните траки, гърци и римляни това е бог Дионис (Бакхус) - покровител на виното, лозарството и веселието.

На кръстопът - към замъка, към Стария град, към лозето или към Орлов връх?

Пътят на виното в Любляна - информационна сергия за празника

За българите, сърбите и македонците това е Трифон Зарезан, а празникът му е на 14 февруари, на прехода между зимата и пролетта, когато природата започва да се пробужда. Според народните легенди св. Трифон пробива земята и оттогава снегът започва да се топи. Тогава се режат лозите. Смята се, че така, както виното се лее на този ден, така ще растат и лозите през годината.

В Словения и Хърватия празникът на младото вино е на 11 ноември, Мартиново или  "martinovanje", когато се почита св. Мартин - покровител на лозарите и винарите. Според народния обичай на този ден гроздовият сок се превръща във вино. Всяка капчица е благословена и виното започва да се лее. Този преломен момент се празнува из цялата страна като се организират различни тържества с фолклорна програма.

Празнична програма пред Кметството в Любляна

Програма пред Кметството в Любляна по случай празника на виното

На церемонията пред Кметството на Любляна разбирам, че всеки може да "осинови" лоза в общинските лозя в землището на Люблянския замък. Цената е 60 евро на година, за повече лози и по-дълъг срок има отстъпки. Лозето е младо, засадено е едва през 2016 г. по случай избора на Любляна за Зелена столица на Европа. Лозите наброяват 1050 - 500 бяло грозде сорт Белпин (belpin) и 550 червено грозде сорт Рдечиграйц (rdečegrajc). Първата им реколта е обрана през 2018 г. - по 200 кг. от всеки вид.

Лозето край Люблянския замък

По пътя на виното в Любляна

Празник на младото вино в Любляна

За празника уличките на Стария град в Любляна отесняват. Пристигат винопроизводители от цялата страна. Трябват ви само винена чаша (под наем или я купувате за спомен от сергиите) и известен брой купончета за дегустация, след което се потапяте на криволичещо пътешествие из всички краища на страната докато изпробвате младото вино. В следобедните часове градусът видимо се е вдигнал, развеселени и със зачервени бузки хората лъкатушат между сергиите с чаша вино в ръката. След няма и месец, декември съвсем официално се нарича весел и чашите отново са пълни, но вече с греяно вино.

Опашка в Халите за "млинци" - гарнитура към празничната трапеза на Мартиново

Тестените изделия "млинци", които заедно с червено зеле се сервират към традиционната печена гъска или патица

Още един много важен ден за винарите в Словения е ритуалната резитба на най-старата лоза в света, която се намира в Марибор и е вписана в Книгата за рекорди на Гинес (тя е над 400-годишна). Тази лоза е от червения сорт Жаметовка, един от най-старите винени сортове в Словения и всяка година дава реколта, от която се прави прочуто червено вино Цвичък (cviček). Освен това, пръчките ѝ се подаряват в знак на приятелство на други градове в Словения и в чужбина. Издънка от най-старата лоза днес расте в двора на Люблянския замък, а виното е много представителен подарък на височайши гости на града, сред които и кралица Елизабет II.

Най-старата лоза в света е в град Марибор

Най-старата лоза в света, Марибор

Старата лоза е засадена в края на Средновековието, по времето на турските нападения. Честите пожари през Средновековието, когато къщите са били дървени със сламен покрив, не са я унищожили. През 1870 г. я напада един опасен вредител, нанесъл огромни щети на лозарите в цяла Европа - лозовата филоксера. Благодарение на дълбоките си корени, старата лоза преживява и тази напаст. Имала е късмет и по време на бомбардировките през Втората световна война, въпреки че къщата е била частично разрушена. Най-тежките времена за нея настъпват след изграждането на бента на река Драва през 1963 г., което води до покачване нивото на реката с три метра. Равновесието в кореновата система на старата лоза е сериозно нарушено и тя започва да линее. Спасена е с дружните усилия на учени и специалисти, които отстраняват мъртвите корени и реставрират къщата. През 1982 г. лозата е записана в книгата "Световни рекорди на Гинес".

На 9 март 2019 ще се проведе 40-та традиционна резитба на старата лоза в Марибор. Кои ли са приятелски градове, които ще получат пръчки тази година?

Празник на виното в Любляна

Празник на виното в Любляна

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...