Гринтовец - ултра-връх и спортна арена

Ако има някой, дето е имунизиран срещу спорт, това съм аз. По-точно срещу спортни страсти и вълнения, защото не следя първенства, турнири, олимпиади. Има спортове, които не разбирам и дори не смятам за спортове. Доста краен пример за един такъв спорт, възникнал през осемдесетте години в Англия, е гладенето в екстремни условия.

Ледниковата долина Йезерско, изглед към северната страна на Камнишко-Савинските Алпи


Като човек, който обича планините и ходи на планина за удоволствие, въпреки че някои изкачвания и слизания са истинско изпитание, намирам планинското бягане за нечовешко. Но както казва Лидия Макова в една своя реч за ученето на езици - "собственият ни успех е това, което ни мотивира най-силно". Независимо дали е нов език, някакво ново умение, нов спорт, нещо, което за нас самите е постижение, това ни мотивира и ни кара да се състезаваме със себе си.

Гринтовец е най-острият връх вляво. Изглед от хълма Рожник в Любляна

Схема на отсрещните върхове в Камнишко-Савинските Алпи, поглед от Люблянския замък

В първата неделя на август с моите приятели Любо и Мария тръгваме към връх Гринтовец - най-високият връх в Камнишко-Савинските Алпи, 2558 м.н.в. Избираме си най-лесния и къс маршрут през долината на река Камнишка Бистрица и Кокършката седловина. И все пак, за да го скъсим още малко, паркираме колата още по-нагоре по долината, при станцията на една товарна въжена линия. Това ще рече, че до върха имаме около 4-5 часа път. Нямам търпение да стигнем и да погледна от другата страна на планината, към една от най-красивите долини в Словения - Йезерско.

Изходната ни точка

По стръмния сколон към хижата

Почти сме на Кокърската седловина

Върховете с това име (Grintovec, Grintavec) из Словения са много. Значението е остър и стърчащ каменист връх. Струва ми се, че съм чувала и "безводен", което е напълно оправдано. За стърчащ - стърчащ е. За остър - също. Този връх се класифицира като "ултра-връх", също както Триглав (2052 м. относителна височина) и Мусала (2473 м. относителна височина), тъй като относителната му височина е 1706 м. (над 1500 м.). Тя измерва височината на една планина или връх спрямо най-ниската точка в основата му. Например за Гринтовец относителната височина се измерва от селището Ратече (852 м.), най-ниската точка или седловина, независима от други планини.

Поглед към долината на Камнишка Бистрица

Цойзовата хижа на Кокърската седловина (1793 м.н.в.)

Разписанието до близките върхове

С други думи, Гринтовец е стръмен. Много стръмен и през цялото време. Единствената равна площадка е Кокърската седловина, където се намира Цойзова хижа (1793 м.н.в.). Първата хижа на това място е построена през 1897 г. и е кръстена на братята природоестественици Жига и Карл Зойс. Днес хижата има сертификат "Безвредна за околната среда" и е оборудвана с водопречиствателна система, вятърен генератор и слънчеви панели.

Връх Гринтовец и аз

Продължаваме към целта

Панорамна снимка към Кокърската седловина и хижата

Панорамна снимка към Кокърската седловина и хижата

Сега представете си как по този равномерно стръмен терен, не от паркинга при лифта, а няколко километра по-надолу, при изворите на Камнишка Бистрица и кръчмата При Юри, последната неделя на месец юли се провежда международно състезание по планинско бягане. Участват над 200 души в няколко категории според пола и възрастта. Който изтича разстоянието от 9.8 км. (с денивелация 1959 м.) най-бързо до върха, се провъзгласява за крал и кралица на Гринтовец. Титлата е подкрепена и от солидна парична награда. Но не мисля, че това е основната движещата сила за участниците нагоре по стръмния склон. Това е надпреварата на човека преди всичко със самия себе си.

Последни метри преди върха

Връх Гринтовец (2558 м.н.в.)

Изглед от върха

Изглед на север към долината и Йезерско

Моят млад и атлетичен колега Давид твърди, че не е във форма и няма смисъл да участва, щом като при тренировка стига до горе за около два часа! Два часа... Той сигурно се шегува. Ние пъплихме неуморно нагоре около пет часа, по съкратен маршрут!
Какви ли са резултатите на краля и кралицата през 2018 година?

  • Нейц Кухар, 33-годишен словенец за време: 01:25:33
  • Мойца Колигар, 36-годишна словенка за време: 01:39:58

Най-бавните резултати са под три часа (02:59:45 при мъжете и 02:42:55 при жените).

Поглед към Йезерско и маркирана пътека

Поглед към Йезерско

Стадо високопланински овце 

По обратни път към хижата

Надбягването по традиция завършва с веселба в кръчмата "При Юри". Там сме и ние след целодневно качване и слизане, но щастливи и възнаградени от приятната компания и гледките от птичи поглед.

Алпийски овце

Дива циклама по пътя към връх Гринтовец

Диво цвете, подобно на мак на връх Гринтовец

Кръчма и международен пикник център "При Юри" в Камнишка Бистрица
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...