Какво разказват гербовете по софийските улици...

Исландия

Както си вървя по улица "Славянска" нещо привлича вниманието ми. Връщам се няколко крачки, защото съм подминала един змей с разперени крила. В Любляна змейовете са съвсем обичайна гледка, те са уважавани пазители и обитатели на града и се срещат много често. Но този змей определено ме изненадва. Намирам се пред Консулството на Исландия, чийто герб краси този змей.

Гербът на Исландия

Гербът на Исландия представлява щит с кръст, поддържан от четиримата покровители на Исландия - бик, грифон, змей и великан, които са стъпили на базалтова скала. Те са герои от исландската историческа сага "Хеймскрингла" (в превод от исландски "Земният кръг"), написана през XIII век. По времето на викингите е имало закон, забраняващ на корабите, които пристигат в Исландия, да носят страховити маски на носа си, като например змейски глави, за да не провокират и гневят тези могъщи и дълбоко почитани митологични същества.

Четиримата покровители на Исландия са изобразени също на исландските монети

Монако

На съседната улица "Аксаков" ме привлича лъскава табела с друг герб. Там е консулството на Монако. Гербът на Монако разказва как през 1297 г. армията на Франческо Грималди е завладяла Монако. Династия, която продължава да управлява оттогава досега, повече от седем века. А неин потомък е сегашният владетел на Монако - принц Албер II.

Гербът на Монако

Двама въоръжени монаси държат щит. Това са войниците на Грималди, предрешени като францискански монаси превземат непристъпната крепост на пристанище Еркюл. Щитът е окичен с ордена на Свети Карл (почетен орден, създаден през 1858 г., който се връчва за заслуги към Княжеството) и с дъбови листа. Щитът и монасите са загърнати в кралска мантия. Отгоре е кралската корона, а отдолу е изписан девизът на фамилията Грималди: Deo Juvante, в превод от латински "С Божията помощ".

Обединеното кралство (Великобритания и Северна Ирландия)

Толкова пъти съм минавала покрай резиденцията на Обединеното кралство на бул. "Васил Левски", та дори съм била на работна среща вътре, а едва сега забелязвам герба над входа. Еднорог ли е това? Знам, че лъвът (носещ посланието за гордост и смелост) е символ на Англия още от времето на крал Ричард I Лъвското сърце. Но срещу него наистина стои еднорог - символ на Шотландия. Митологично животно, смятано за противник на лъва и характеризиращо шотландците като борбена, несломима, независима и благородна нация.

Гербът на Обединеното кралство на бул."Васил Левски" в София

В митологията на келтите еднорогът е символ на невинност и чистота, на мъжественост и сила. В герба винаги се изобразява завързан със златен синджир, тъй като е див, неопитомен и притежава огромна сила. Вярва се, че единствено девица е способна да укроти еднорог.

Гербът на Обединеното кралство пред посолството на ул."Московска" в София

Значението му в герба подсказва могъществото на шотландските крале и това, че дори еднорозите са им подвластни. През XV и XVI век "еднорог" е била парична единица в Шотландия под формата на златни монети.

Щитът в центъра съдържа трите лъва (понякога изобразявани като леопарди), пазители на Англия, изправен лъв в името на Шотландия и арфата на Ирландия. Най-отгоре стои още един лъв, който носи короната. Уелс не е изобразен със свой национален символ в герба на кралството, тъй като се причислява към кралство Англия и споделя английските символи.

Върху герба фигурира девизът на британската монархия: Dieu et mon droit (Бог и моето право) и девизът на Ордена на жартиерата: Honi soit qui mal y pense (Нека се засрами този, който помисли нещо лошо за това). И двата надписа са на френски обаче.

Допълнителна информация за символите на Обединеното кралство е публикувана тук.

Гербът на кралството пред пощата в Оксфорд

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...