Сърцето на Словения

От първата ми среща със Словения до днес, вече 15 години, любовта ми към нея не стихва. До такава степен, че случайно или не, чрез езика на символите и знаците, тя се проявява навсякъде - сред природата, в градовете и най-вече чрез споделените мигове с всички приятели, с които сме колекционирали тези сърца.

В Логарска долина

Словенците са много горд народ и обичат своята Словения. Нейната запазена търговска и туристическа марка се налага с посланието, че това е единствената държава, която съдържа думата любов в името си. "I FEEL SLOVENIA". Но и нашият Пловдив не отстъпва по находчивост с марката "PLOVEDIV".

По-предишна рекламна кампания от 80-те пък използва липовия лист, чиято форма също наподобява сърце, но преди всичко е символ на славянските народи и на словенската независимост. Един чичко поставя табела "Добре дошли в Словения" в една смайващо красива долина (ако се чудите къде, това е Логарска долина).

Официален рекламен клип на Словения от 1986 г. (снимка: Youtube-Slovenija smo ljudje)


Липовият лист от 80-те години (източник: статия от пресцентъра на Министерски съвет)

Напишете "srce Slovenije" в някоя търсачка и несъмнено резултатите ще ви покажат една снимка, която въплъщава всичко, което обичам в Словения - нейната красота, зеленина, изобилие и хармоничност. Независимо от кой сезон е снимката и дали пейзажът е зелен, пожълтял или заснежен, пред вас се спуска стръмен път, който очертава сърце сред лозята, а от другата страна на сърцето се гуши една самотна къща-мечта.

Картичка "Словения - от слънчевата страна на Алпите" на издателство "Сидарта"

Като става дума за туристически символи и знаци, се сещам още за "сърцето на Словения" - това е запазената марка на централна Словения. Там се пада географският център на Словения, недалеч от град Лития. Сдобивам се с такава тениска докато съм доброволец във фермата на Санди и Матея, която се намира точно в това "сърце на Словения".

Плакат на регионалната туристическа организация "Сърцето на Словения"

И Любляна попада в сърцето на Словения по географски и икономически принцип, но също и заради ритъма на своя културен живот. Нейното рекламно послание търси връзката на името ѝ с думата любов, ljubljena - обичана. Макар в действителност да има друг произход, трябва да призная, че тази интерпретация ѝ подхожда. Ето един кратък рекламен филм за Любляна, който много харесвам - "Писма от Любляна".

Оттук нататък следва моята колекция от сърца, събирани през годините.

Намерени по горските пътеки и по морския бряг

Едно от най-любимите ми места в цяла Словения, Месечевият залив, е истинско находище на сърцевидни камъни :)


Множество сърца по пътеката за връх Тошко Чело, за която съм писала тук.

"По пътеката на сърчицата" в околностите на Любляна

За украса


Едни от първите сувенири, които имам са от съботния арт-пазар в Любляна. Много харесвам изделията от керамика и стила на художничката Нивес Раткайец от град Камник, където по-късно дори съм ходила на гости в работилницата ѝ и получих от нея първия си урок по керамика! Изключително сърдечна и приятна жена. Нейните произведения се предлагат в някои магазини в Любляна и по интернет.

Сувенири от Словения и Любляна, автор Нивес Раткайец. Сърцата в саксията са стилизирани червени карамфили - символ на Словения

Това сърце е от цветния пазар в Любляна

Медени сърца

Отново ръчно изработени, но от тесто. Два вида прочути меденки, които са толкова красиви, че не знам кой има сърце да ги изяде!

Лецтар от Радовлица

Тези изящно украсени меденки някога били достъпни само на благородниците и се разменяли като любовен подарък, днес са се превърнали в сувенир. Обаче семейство Лецтар в град Радовлице пази традицията и занаята живи в техния музей и странноприемница, където изработват по поръчка лецтарови сърца за сватби, юбилеи, празници и други поводи.

Меденка-сърце "Обичам те" от магазин Златна птичка

Медени сърца на коледния пазар в Любляна

Меденки за Световния ден на пчелата

Дражгошки меденки

Това са ръчно украсени медени хлебчета, които имат формата на сърце или на полукръг. Едно време такива меденки са си подарявали момите и ергените на празника на Тримата царе (при нас Богоявление). Момите са пекли меденки "сърце" и "полукръг", продавали са ги пред църквата. След службата момците купуват на момите "сърца", а момите на момците - "полугръгове". Най-личната мома събира най-много сърца. Тримата царе са покровители на неомъжените девойки и на успешните връзки.

Меденките носят името си от селото, в което ги майсторят от поне 200 години насам - Дражгоше, близо до град Шкофя Лока. Днес са останали само две дами-занаятчии, които обикалят Словения и продават своите меденки на всички празници, фестивали и събори в страната - Цирила Шмид и Даринка Мегушар. Украсата е за юбилеи и носи послания за здраве, късмет, изобилие.

Дражгошки меденки

Меденките на Цирила Шмид, Световен ден на пчелата в Жировница

В магазин-галерия, Шкофя Лока

Орнаменти


Много харесвам старите столове и капаци на прозорци със сърца, срещат се по доста къщи и планински хижи.

Снимки от Любляна и от къщата-музей на Франце Прешерн във Върба

Влез в сърцето!

На някои места из Словения са изградени такива сърцевидни конструкции, които служат за рамка на вашата снимка. Едно от най-сниманите безспорно е това край езерото Блед, което през декември се превръща в коледен венец.

В сърцето на Блед през лятото и през зимата, във Веление (фотограф: Марко Мариншек) и на Люблянския замък

Покажи сърце с ръце!

Тези места са в моето сърце - терасата на Люблянския замък и двете ледникови долини - Йезерско и Логарска.

Все на любими места и с любими приятели: Любляна, Йезерско, Логарска долина

Да заключиш любовта с катинар

Любляна, подобно на много други градове, има своя мост на влюбените - новопостроеният Месарски мост, който за своите почти десет години е натежал с доста килограми и обети.

Месарският мост с катинарите в Любляна

Някой е изразил любовта си с черен маркер вместо с катинар!

Моето сърце на езерото Блед

Сърце в чаша


Това сърце ми поднесоха в сладкарницата на Неботичник - един от символите на Любляна. Небостръгачът е построен през 1933 г. и до Втората световна война е най-високата сграда в централна Европа и на Балканите. Панорамата от терасата е 360 градуса.

Мляко с какао в Неботичник

Сградата на Неботичник

Поглед към Люблянския замък от терасата на Неботичник

Чаша от коледния пазар в Любляна, снимка на Лука Есенко

Изглед на север от терасата на Неботичник

Кестен-сърце

Падна ми се кестен във формата на сърце

Да, забавно е, дори кестените са сърцевидни! В Любляна и Словения ядливият кестен вирее много добре. Какъв късмет, че една колежка има кестенова гора и продава кестени в офиса!

Огнени сърца

На огнения празник Ана Пламенита през ноември

В тъмните и студени ноемврийски дни Ана Пламенита, огненият фестивал - събрат на Ана Десетница и Ана Мраз, озарява различни точки на града с огнени инсталации. Приятно е да се разходиш, а можеш да си отнесеш и пламък в хартиена торбичка.

Сърце сред лозята

Това е една от най-красивите и известни панорамни гледки в Словения. Намира се в североизточния край на Словения, в местността Шпичник на границата с Австрия. Любопитен факт е, че снимка на това сърце е публикувана в туристическа брошура за Франция. 

Този сърцевиден път е построен преди 40-45 години от семейството, което притежава земите от поне пет поколения. Преди това са имали достъп единствено от страната на Австрия. Формата на сърце се е получила съвсем случайно - един завой надясно, за да не бъде прекалено стръмен пътят и готово!

Сърце сред лозята, Шпичник

Изглед от туристическата ферма на семейство Дрейзибнерови

Орехова ядка във формата на сърце на фона на замъка Предямски град (снимка от интернет)

Дървени съдове

Пощенски марки - сърца от словенските пощи

С това сърце ме посрещна Катя в дома си, където живях докато си намеря квартира

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...