Древност и съвремие в два часа

В тези времена, когато градските паркове, зелените площи и дори Витоша са затворени за посещения, под формата на фоторазказ събирам впечатленията си от една двучасова пешеходна обиколка в кв. Лозенец.

По ул. Кричим

Фамилна гробница (мавзолей) от IV - V век

Фамилната гробница в кв. Лозенец

Открита е през 1953 г. Проучена е изцяло от Музея за история на София през 2001 г. Състои се от гробна камера, представителна зала и предверие. Принадлежала е на заможна фамилия.

Натъквам се на нея, докато обикалям Южния парк от външната му страна. Намира се на ул. "Димитър Хаджикоцев". Върху единственото незастроено парче земя. Площадката е оградена, но виждам откъде излиза човек, разхождащ кучето си и се вмъквам. Уви, никога не съм чувала за този археологически комплекс.

Споменава се в сайта на Регионалния исторически музей в София като Раннохристиянски култов комплекс в кв. “Лозенец”, м. “Южен парк” (2000 – 2002 г.). И в още една интересна публикация от 2018 г.: Забравената светиня в София, където е била погребана Света Елена.

Ламаринената къща

Постройки на ул. "Димитър Търкаланов"

В едно малко каре между посолството на САЩ и бул. "Никола Вапцаров" можеш да забравиш, че си в София. Дъбовата гора на парк "Кошарите" отделя улиците "Димитър Търкаланов" и "Руй планина" от булеварда като малък оазис на тишина. Двуетажни къщи с дворове, цъфнали овошки, пухкави царствени котки по улицата. В една от градините хора седят край масата и си приказват. И точно сред тази идилия ме заслепява слънчев лъч, отразен в една ламаринена къща. Тясна, два пъти по-висока от околните постройки. Нелепа, сякаш по погрешка попаднала в този симпатичен старомоден квартал.

Зеленоглавката (обикновена дива патица)

Препарирана зеленоглава патица

Сви ми се сърцето като го видях. Тъжна и безславна участ за един див паток. Уловен, препариран и подарен. С посвещение "Честит рожден ден! 8 май 2011 г. От вуйчо". Захвърлен на боклука през април 2020 г.

Най-важният пътен знак

Пътен знак на ул. "Д. Търкаланов"


Делтапланер и диви животни

Сградата със скулптурите на ул. "Руй планина"

Още една постройка бърка в очите ми. Ламаринената къща е два или три пъти по-малка от нея. Това е четири или пететажен блок, който изпъква и изяжда всеки всеки сантиметър от парцела и въздуха над него. Между две съвсем обикновени двуетажни къщи с двор. Такъв е бил скромният предшественик на този блок. По стъпаловидната му фасада са нащрек няколко статуи на диви животни от котешкия род. Точно над входа му друга скулптура, на човек с делтапланер, се готви за излитане. Пред вратата лежи сив мастиф на име Пръдльо. Така го наричат двете момчета от махалата, които карат колела по улицата.

Къщата с гръмогласния паун

Великолепният паун на ул. "Руй планина"

Втори крясък разцепва тишината. Оглеждам се. Дали не е някоя аларма? Стига съм снимала този делтапланер. От съседния двор се разкрива виновникът. Креслив, гръмогласен и великолепен паун. Как ли гледат на него съседите му от блока с дивите зверове? Ами Пръдльо?

Дънер-маса

Може би край този дънер се събират съседите на раздумка или чашка

Паркиране

По ул. "Златовръх"

Любезен начин на паркиране. Оставено е място за един пешеходец. Строен и в добро здраве, каквито се очаква да бъдат всички пешеходци в София. Без патерици, бастуни, багаж и каквито и да било колички (пазарски, детски, инвалидни).

Домът на Петър Димков

Паметна плоча на ул. "Златовръх"
В края на разходката съм пренаситена от масивни нови блокове - цитадели, а не жилищни сгради.

Висок блок със строга черна облицовка носи на ревера си плоча, упоменаваща, че тук е живял и творил лечителят Петър Димков. Със сигурност не в този блок обаче.

Няколко мисли на Петър Димков от сайта на негови последователи:

Любознателността е форма на живеене и на младост.

Никой не е остарял преди да загуби интерес към живота.

Умереност във всичко - това е най-важното условие за дълъг живот и здраве.

Ще се чувстваш истински човек, когато си сред природата.

Планината пречиства душата и ободрява духа.

Тайната градина на Биологическия факултет

В градината на Биологическия факултет

Биологическия факултет

Съвсем случайно откривам градината на Биологическия факултет. Малка и добре скрита градина с цветя, високи кестенови и дъбови дървета, няколко пейки, място за пушене и информационно табло за дивите животни в града (кълвачи, синигери, сойки, катерици и таралежи).
Сградата е построена през 1928 г., а архитектурната колегия я е оценила като „първият най-смел пример за единство на интериор и екстериор у нас“. 

Вече се здрачава. От отворения прозорец на трети етаж се показва скелет на птица.

Археология, архитектура, скулптура, биология, история, древност и съвремие. Всичко това събрано в два часа и 11 км.

Пред Биологическия факултет (бул. "Драган Цанков")
Поглед към Витоша от Семинарията
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...