Зеленият кръг, зелената щайга и кухня на открито

Макар Любляна да е столичен град и най-многолюден в Словения, това не изключва от градската среда възможността хората да живеят в къщи, вместо в блокове, и да имат зеленчукови градини и дори по-големи земеделски стопанства на територията на града.

Ферма в квартал "Косезе"

Освен това, в работата си имаме имейл група със заглавие "Зелен код", където колегите, които произвеждат нещо (не непременно в Любляна, а из цяла Словения) или просто имат излишък в градината си, обявяват какво се предлага, на каква цена и кога ще го доставят в офиса. Имаме производители на мед, на зехтин, на ягоди, на чесън, на яйца, на месни изделия, на теранов ликьор и т.н., а като продажба на излишък се предлагат зелен и зрял фасул, кестени, дюли, ябълки и други неща. Разменят се квас и кефирени гъби. Дори ми се струва, че веднъж някой подаряваше петел от декоративна порода за домашен любимец.

Земеделско стопанство в квартал "Косезе"

Тази публикация разказва за няколко различни начина, по които жителите на Любляна се снабдяват с чиста и екологична храна, дори когато си имат собствена градина.

Зеленият кръг

"Зеленият кръг" (Zeleni krog) не са нито еко-активисти, нито вегани-демонстранти. Това е благородно сдружение на доброволци, което свързва словенски фермери и земеделски производители с купувачи от градовете.

Зеленчукова градина в квартал "Шишка"

Членството в "Зеления кръг" е напълно безплатно. На всеки две седмици се организира доставка на земеделски продукти от сертифицирани биоферми. Фермерите предоставят информация за наличните продукти според сезона. Доброволците ги актуализират в системата. Всеки купувач разглежда асортимента и прави предварителна заявка в интернет.

Къща в квартал "Шишка"

Така фермерите знаят точно колко стока да донесат. Всяка поръчка е измерена и опакована, готова за предаване. Плащането се извършва на място. Система е много удобна, защото аз като купувач знам какви продукти ще има тази седмица и точно колко ще ми струват. Понякога производителите имат и стоки в излишък, така че някой може да си купи нещо извън заявката. Но заявката на всеки е гарантирана. Поръчките се приемат от понеделник до четвъртък в седмицата за доставка.

В деня на доставката - пазар "Шишка" в Любляна

"Зеленият кръг" свързва около сто производители с над три хиляди клиенти. Освен сезонните пресни плодове и зеленчуци, се продават и консервирани и сушени продукти. Кисело зеле, кисела ряпа, туршии, сосове, мармалади, компоти. Мед и пчелни продукти. Сурови лешници, орехи, конопени, ленени и тиквени семена. Най-различни зърнени изделия и брашна (пшеница, ръж, елда, ечемик, царевица, просо), както и макарони и домашна юфка. Обикновено има и домашен хляб с квас. Яйца от щастливи кокошки и пъдпъдъци. Млечни изделия от краве и козе мляко - йогурт, сирене, извара. Подправки и билков чай. Оцет от круши, ябълки, райски ябълки и винен. Олио от тиквени или слънчогледови семки, домашен зехтин, студено пресовано олио от конопено и ленено семе. Домашен сок от ябълки, грозде, вишни. Сироп от бъз, мента, естрагон, салвия. Предлага се също и вино.

Зеленчукова градина в междублоково пространство (квартал "Косезе")

Зехтин и райски ябълки купувам единствено от родителите на Катя в Сечовле. Но от "Зеления кръг" се снабдявам с яйца, манголд (блитва), салати, домати, краставици, ябълки, картофи, лук, чесън - от различни фермери. Повечето хора пазаруват редовно, а фермерите са предимно същите. И всички се познават. Винаги с усмивка и закачка получавам поръчката си от екоферма "Видетич" - брашно от елда, лешникови и орехови ядки. А господин Видетич все пита дали ще пека потица (традиционен словенски сладкиш с орехова плънка). 

Производители на месо също работят със "Зеления кръг", но доставят на други места и по допълнителен график.

От маса на маса хората събират поръчките си на пазара "Шишка"

Словенски колбаси от свинско, конско и дивечово месо (глиган, елен, мечка) на "Погачарев" площад

Допълнителна дейност на "Зеления кръг" е размяната на семена. Земеделските производители и любителите-градинари си обменят безплатно семена. "Зеленият кръг" е създал своеобразна библиотека от семена - 60 сорта листни зеленчуци, 320 сорта домати, 30 вида чушки, 30 вида люти чушки, 60 вида зелен фасул, 50 вида тиквени семена, 15 сорта краставици, 50 вида билки и подправки, 40 вида плодови семена, още храсти, декоративни растения и градински цветя.

Пролетен пазар за цветя и разсад на площад "Водников"

"Зеленият кръг" подсигурява платформата за поръчки, както и самите места за доставка. За Любляна в петък от 16-18 ч. на стария пазар в квартал "Шишка". В Марибор - събота сутрин, в Целе - събота следобед. Ново Место - следващия вторник на пазара, преди обяд. Когато пристигнеш на мястото за доставка, се отбиваш най-напред на масата на доброволците и взимаш от тях лист с твоята поръчка. Отбелязани са името на фермата и номерът на масата, където е разположена дадената ферма. Ако имаш амбалаж за връщане (кори от яйца, стъклени буркани), ги предаваш на производителите. Доброволци обикалят и помагат на купувачите да се ориентират, ако е необходимо. Понякога помагат и с пренасянето на покупките до паркинга.

Зеленчукова градина в квартал "Задоброва"

През септември тази година "Зеленият кръг" ще отбележи сто и седемдесетата си доставка, което прави поне осем години успешна дейност в услуга на купувачи, местни производители, чиста храна и екологично земеделие.

Къща с градина в квартал "Шишка", недалеч от пазара

Зелената щайга

"Зелената щайга" (Zeleni zabojček) е онлайн платформа за търговия и доставка на местни земеделски продукти в Любляна и околностите ѝ. Аз не съм ги ползвала никога, но предлагат интересни варианти. Освен чисто и просто поръчка на земеделски продукти онлайн, човек може да се абонира за доставка на една щайга сезонни плодове и зеленчуци всяка седмица. "Зелената щайга", за разлика от "Зеления кръг", е търговско дружество, което свързва словенските производители с купувачи от Любляна. Те се споразумяват със земеделски производители от цяла Словения (през зимата понякога се снабдяват от биоферми в Австрия и Италия при недостиг на местни продукти) и изкупуват стоката им. Пакетират я в щайги според абонаментната схема или конкретната поръчка. По график извършват доставката до вратата на купувача, като тя е напълно безплатна за територията на Любляна. Дори не е необходимо да си бъдете вкъщи, щайгата ще ви чака пред вратата. Ако изчезне, имате право на рекламация. А заплащането на поръчката се извършва по банков път, след като сте получили пълната щайга. Възможно е да вземете щайгата си и от няколко пункта в града.

Зеленчукова градина в квартал "Търново"

Как например изглежда абонаментът за "зелена щайга" със сезонно съдържание? Зелената щайга може да бъде малка, средна или голяма. Малката щайга съдържа поне седем вида продукти: салата, картофи, моркови, кисело зеле, ябълки, райски ябълки. Средната щайга има осем вида изделия, а най-голямата щайга - девет вида. Клиентът може да промени съдържанието ѝ и да се откаже от дадени плодове или зеленчуци в полза на други.

На Централния пазар в Любляна през есента

На пазар в Любляна

Централният пазар в Любляна се намира на площад "Водников". На голяма част от масите се продава стока от собствено производство, затова пазарът се счита за фермерски пазар. Но разбира се има и немалка част сергии с вносни плодове и зеленчуци. Туристическият център на Любляна организира тематична туристическа обиколка "Вкусовете на Словения", при която екскурзовод развежда гостите из пазара, халите и в няколко подбрани ресторанта, където да опитат разнообразни словенски храни от всичките ѝ краища.

Централният пазар в Любляна

Сергията на земеделски производител Жабек на пазара в Любляна

Словенски райски ябълки на Централния пазар в Любляна

Централният пазар е много оживен и живописен. Той работи всеки ден (без неделя) до ранния следобед, но в събота се стичат най-много посетители и цели семейства за седмичното пазаруване, дърпайки своите текстилни пазарски колички. На площада се намират още сградата на Централните хали и закритият рибен пазар.

В сградата покрай реката е Рибният пазар, а пазарният площад "Погачарев" е вдясно отвъд колонадата

А на съседния площад - "Погачарев" - се провеждат още два интересни пазара.

Всеки петък от март до октомври площадът се превръща в "Открита кухня" (Odrpta kuhna). Известни и неизвестни, малки и големи словенски ресторанти взимат участие в този кулинарен празник. Предлагат се освежителни коктейли, домашни сладоледи и десерти, азиатска, африканска, ориенталска, персийска, средиземноморска и словенска храна. Със сигурност има по нещо за всеки вкус. От палети са изградени пейки и маси за хранене. Чиниите и приборите  са от биоразградими материали. Подсигурени са кофи за разделно събиране на амбалажа и хранителните останки. Тази година е осми сезон, а поради загубените месеци март и април, "откритата кухня" посреща гладни и жадни посетители и в четвъртък, и в петък.

Петък вечер в Любляна - "Открита кухня" на площад "Погачарев"

Част от храната и атмосферата на "Открита кухня" в Любляна

"Открита кухня" в Любляна (ресторант "Миховец")

Какво се случва в събота на същия площад? Тогава по площада и масите се настаняват сертифицирани словенски биопроизводители. Този пазар датира от 2000 г. Разбира се, че стоката им е сезонна. Но винаги има домашен хляб с квас или мая, от различни видове брашно (елда, лимец, ръж, пшеница). Продават се биосемена. Билки. Мед. Вино. Зехтин.

А всяка година през втората седмица на септември на същия площад се провежда седемдневен "Екопразник" на екологичното земеделие, изпъстрен с различни събития, лекции, дегустации.

"Екопразник" на площад "Погачарев"

"Екопразник" на площад "Погачарев"

"Екопразник" на площад "Погачарев"

Зелените алтернативи в София

Броят на сертифицираните биопроизводители в България е около шест хиляди. В Словения те са близо четири хиляди.

Известни са ми фермерските пазари в София, които се провеждат в определени дни на определени места. Например всяка събота - на Римската стенa и на Женския пазар. В сряда - на пазара в квартал "Иван Вазов" и пред Министерството на земеделието. Още фермерски пазари, организирани от Хранкооп, има в Банкя, Бургас и Варна.

От Римската стена си купувам горски гъби, горски плодове, мед и пчелни продукти от "Дарис Хъни" или от "Медената къща", чесън, лук, ябълков оцет, праскови, зеленчуци от "Versa Natura" и пъпеши от Свищов.

Най-близо до "Откритата кухня" е събитие, което се провежда веднъж или два пъти годишно на Женския пазар и се казва "StrEAT Fest". 

На "Зелената щайга" наподобяват две онлайн платформи: "Farmhopping" и "Моята ферма". И двете фирми се снабдяват с продукти от малки ферми и производители. Поръчката се прави през електронен магазин, а доставката пристига на посочен от вас адрес. Доставката под определена сума се заплаща.

Затварям кръга с българския вариант на "Зеления кръг", който се нарича "Хранкооп София". Това е кооперация между производители и потребители на чиста храна. Освен гореспоменатите фермерски пазари, отскоро "Хранкооп" поддържа електронен магазин, където можете да направите своята заявка и да получите заявените стоки всяка сряда от пункт в квартал "Иван Вазов". Възможна е доставка до домашен или служебен адрес срещу допълнително заплащане. Платформата на "Хранкооп София" най-много се доближава до "Зеления кръг" и печели моите симпатии. Предстои да разширят доставките си и извън София.

Изображение: https://coop.hrankoop.com/

Словенски череши от "Зеления кръг"

Къща в квартал "Задоброва" сред зелена нива и с гледка към Камнишко-Савинските Алпи



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...