"Циферблат"

Правя няколко обиколки в квадрат из пресечките около концертната зала "Крижанке". Това е адресът, но не намирам мястото. Отивам на среща в едно кафене, където ще се упражняваме по словенски. Кафенето е удобно сгушено в ъгъла на вътрешен двор, до който се стига през една арка. Виждам табелката: Циферблат - кафене за време.

"Циферблат" - кафене за време

Дворчето на "Циферблат"

Това е верига кафенета, която тръгва от Русия и присъства в Англия, Украйна, Монглия. И Словения само до неотдавна...за съжаление през май месец 2018 г. кафенето в Любляна затвори врати. Изтекло му е времето.

Избирате си будилник на влизане, на излизане го връщате и заплащате престоя в кафенето

Но защо се нарича кафене за време? Защото тук не плащате нито за кафето, чая, напитките, нито за бисквитките, а само за времето, което сте прекарали там? Циферблат е място за срещи и общуване, с удобни кресла и хамаци, музикални инструменти, настолни игри и много книги.

Шах и други настолни игри

Книги и музикални инструменти, пианото е в другата стая

Безвремие в удобния хамак

Още с влизането ви предлагат да си изберете един стар, неработещ будилник, който има етикетче с някакво име. Записват си това име и часа на влизане. Накрая заплащате времето, което сте прекарали вътре - 5 цента на минута или 3 евро на час (за студентите има намаление). Ако сте дошли за някакво събитие или работилница, каквито има ежедневно, часовникът спира на първия час. Кафенето е на самообслужване - взимате си чашка и си приготвяте кафе, чай или какао. Или пък си наливате от готовите сокове или охладени чайове. Освен напитките има бисквити, соленки и плодове. И така можете да откарате цял ден. Вътре е уютно, непринудено, обхваща те безвремие...

Барчето с храна и напитки

Понеделниците са отредени за разговорен словенски. Един словенец в ролята на учител, който търпеливо изслушва, поправя и помага да развържем езиците си, и насреща му голям брой чужденци откъде ли не, предимно студенти по обменната програма "Еразъм". Докато се представим, докато се разговорим и са минали два часа, след което раздумката продължава на бира някъде другаде.

Момент на тишина и концентрация за разлика от бъбривия курс по португалски

В неделя пък е филмовата вечер. През останалите дни съм засичала най-различни работилници - по психология, по оригами, по шах, също така курсове по португалски, представяния на книги, разкази на пътешественици, палачинкови вечери и т.н. И на всичко това може да присъстват и вашите домашни любимци!

Кът за четене и таблото с малки обяви, чрез което намерих клиент-доброволец за терапия с цветята на д-р Бах

Много ми хареса курсът по първа помощ, на който упражнявахме техники за спасяване на човек при задушаване от чуждо тяло. Тогава ни научиха как се ползва дефибрилатор. Дефибрилатори има на много обществени места, навън по сградите. Дори има мобилно приложение, което помага да намерите най-близкия до вас. Той дава много ясни инструкции, които да следвате. След като се прикрепят електродите се извършва анализ на състоянието на пострадалия и апаратът се задейства само, ако е необходимо. От този курс поуките бяха две: важно е поне един човек да се притече на помощ. Правен е експеримент, на най-оживения площад в Любляна, човек припада, всички го подминават безучастно, някои дори спират да го снимат. Когато обаче един човек спре и се опита да помогне, тогава вече се събира тълпа и всеки се опитва да помогне. Втората поука е, ако сте започнали сърдечен масаж, той трябва да продължи докато пристигне Бърза помощ.

Друго събитие в Циферблат беше посветено на Уганда. Една симпатична дама от Уганда, Катрин Накато, омъжена за словенец, представи своята родина и ни почерпи с домашно приготвени руладини, които се наричат ролекс. В Уганда живеят най-дружелюбните и най-щастливи хора на света. Обаче дойде ли дъждовният сезон, не се излиза навън, защото улиците се превръщат в кални реки. Освен любопитни факти, Катрин повдигна въпроса за многобройните благотворителни организации, мисии и доброволчеството. Според нея те не помагат на местните. По-скоро идеята, която изрази е "Дай на човека риба и ще го нахраниш за един ден. Научи го как да лови риба и ще го нахраниш за цял живот."

Коледна елха от книги, декември 2017 г.

Времето за Циферблат в Любляна вече е спряло, но част от събитията са намерили подслон в други приятни кафенета и локали. Градът жужи от туристи през лятото, а с есента долитат студенти от близо и далеч и завързват нови приятелства, съвсем непринудено това ставаше и в Циферблат.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...