Зоопаркът в Любляна

Обичам да пътувам с Адриа (словенската авиокомпания) и да чета тяхното списание. Винаги изтъкват по неустоим начин словенските забележителности и ги нареждат в интересни класации - за най-привлекателни плажове, най-красиви замъци, най-добри зоологически градини.

Зоологическата градина в Любляна, разположена на естествения хълм Рожник

Антилопа личи (Африка)

В моето детство зоологическата градина в София се премести на сегашното си място и тогава все още не приличаше на градина, а на голи асфалтирани площадки, бетонни клетки и животни зад решетки. Сега за щастие вече има достатъчно зеленина и е приятно място за разходка. Но оттогава за съжаление ми е останала една такава асоциация за зоопарк - бетонна.

Детска площадка, пейката е във формата на човешка рибка (пещерен саламандър)

Доста погрешна представа особено след като съм видяла прекрасните зоологически градини в Лондон, Дъблин и Будапеща. И понеже Любляна е град в пълно съзвучие с природата, просто няма как зоопаркът да не е. Не става дума просто за паркове и градинки, а за истинска дива природа насред града. Такива са хълмовете Головец (с астрономическата обсерватория), хълмът, върху който е кацнал Люблянския замък и хълмовете Рожник и Шишка (където не веднъж съм срещала скокливи сърнички да пресичат пътеките). Всички тези хълмове са диви, със запазени естествени гори и кръстосвани от множество горски пътеки.

Точно в плисираните поли на Рожник се шири зоологическата градина.

В един топъл следобед, след кротък есенен дъждец и кратка разходка стигам до Люблянския зоопарк. Зоопаркът е в зеленото сърце на града, на двайсетина минути от центъра пеша, може да се дойде също и с градските колела Бицикъл. Вместо дъждовни капки в гората се чува "туп, туп". През цялото време ходя под непрекъснат обстрел от падащи жълъди и кестени.

Рисът си почива

Веднага след входа стои едно информационно табло, на което се вижда колко е бил зает щъркелът, за да "достави" вързопчета на толкова много животни. Има снимки на всички нови попълнения в зоопарка, всички новородени или новоизлюпени бебета в парка през годината - сурикати, мармозетки, антилопи, камила, алпака, муфлон, алпийски козирог, капибара, диви прасета, папагали, синигерчета и много други.

Новите попълнения, родени и излюпени в зоопарка

Следва още едно интересно табло, на което са показани върху картата на Словения някои типични местни породи домашни животни. Безспорно най-прочути от тях са Липицанският кон и Карниолската пчела. Кучето Крашки овчар много ми прилича на нашата Каракачанска овчарка.

Характерни словенски породи животни и тяхното географско разпространение

Заварвам бобрите да се хранят със зеле и салата, кафявите мечки похапват ябълки. Това са двойката мечоци Яка и Мета. Гепардът се е изтегнал за следобедна почивка под един огромен бук. Рисът и тигърът също мързелуват, но възкачени високо по дърветата. Сурикатите и морските лъвове събират слънчеви лъчи. Слонът и вълците обикалят неуморно отредените им територии.

Черноглава саймири (Ю. Америка)

Алпака (Ю. Америка)

Капибара (Ю. Америка)

Гепард (Африка)

Жираф (Африка)

Всичко е изпипано до най-малкия детайл. Кошчетата за боклук са маскирани в дървена облицовка. Има приятни кътчета за почивка и маси за пикник. Много детски площадки, всичките направени с въображение и закачка. Правят ми впечатление многобройните шезлонги за посетителите, просто за да си починат на слънце или да поседнат и да наблюдават животните.

Шезлонги при жирафите, вдясно къщичка за насекоми и диви пчели

Ресторантът в зоопарка

Кошчето за боклук при морския лъв

Маскирани кошчета за боклук

Кошче за кучешки отпадъци

Както на много други места в Любляна, и тук кучетата са добре дошли, стига да са на каишка.
Зоопаркът може да е един от най-малките в Европа, но е в тясно сътрудничество с редица международни организации и други зоопаркове, активно участва в образователни програми, организира най-различни тематични работилници за децата и празненства за международния ден на слона, тигъра и т.н. Графикът за хранене на животните е обявен, за да може посетителите да гледат или пък дори да нахранят животните. Още едно улеснение за любителите на животните е годишният билет за зоопарка.

Образователно табло за различните видове жирафи

Сред "звездите" в зоопарка са червената панда, черноухата мармозетка, персийският леопард, молукското какаду, черно-бял гривест лемур и сибирски тигър.

Къде се задържах най-дълго аз? При сурикатите и при калифорнийския морски лъв. :)

Информационно табло на сурикатите и рождения ден на новите сурикатчета

Какво? Къде? Кога?

В часовете за хранене морските лъвове изнасят представление

Почивка на слънце за калифорнийския морски лъв

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...