Денят на Пади в Дъблин

Напук на коронавируса аз се връщам към веселите празненства за деня на свети Патрик в Дъблин преди три години. Към украсените с ирландски флагчета сгради и прозорци. Към предизвикателните значки и украси "Целуни ме, аз съм ирландец". Празник, който децата чакат цяла година, за да отидат на парад. Да се облекат в зелено и да се маскират. Празник, който трае няколко поредни дни и предлага наситена културна програма. Нощи, в които знаковите сгради в града грейват в зелена светлина. Целият град се къпе в бира, уиски и добро настроение.

Празнична украса за деня на св. Патрик

За мен и Сузана това е последен ден от командировката. Тя си заминава следобед, а аз на следващия ден. Заедно ще отидем на парад, но вечерта ще бъда сама. Колегите ми от Дъблин са ме предупредили единствено да избягвам района на Темпъл Бар. Защо? Защото всички ще бъдат много пияни.

Моли Малоун, продавачка на миди и героиня на едноименната песен на Дъблинърс

Но преди да стигнем до този етап нека видим кой е свети Патрик, наричан галено от ирландците Пади. Празникът на светеца се отбелязва в деня на неговата смърт - 17 март 461 г. Не е за изпускане традиционната пешеходна обиколка на Дъблин "По стъпките на свети Патрик", която започва при статуята на Моли Малоун и завършва в катедралата "Св. Патрик".

Свети Патрик открива парада

Денят на свети Патрик е празник на Ирландия и на ирландците по целия свят. Светецът е роден в Англия в семейството на римляни християни. Когато е на шестнайсет, ирландски пирати го отвличат и заробват за шест години, през които той работи смирено като овчар и се уповава на Бога. Получава видение, че трябва да избяга, защото един кораб го чака и ще го върне у дома. Така и става, корабът акостира някъде на британския бряг, но следва продължително скитане към дома, при което Патрик едва не умира от глад. Тогава получава второто си видение. Един глиган му помага да намери злато и да се прибере у дома. Там Патрик продължава да изучава християнството. В последващото трето видение народът на Ирландия призовава светеца да се върне при тях. И той се отзовава. Така Патрик се превръща в покръстител на ирландците. Край днешната катедрала, носеща името му, свети Патрик е покръствал първите ирландци. Обикалял е из цяла Ирландия и е строил черкви.

Сцени от ирландската митология

По мотиви от ирландската митология

По мотиви от ирландската митология

Според легендите свети Патрик прогонва змиите от острова веднъж и завинаги. Символиката на това е, че освобождава ирландците от злото чрез новата вяра. Той успява да претопи техните езически вярвания (в слънцето, водата, изворите, кладенците, дърветата, огъня) и макар никога да не е канонизиран за светец от Римокатолическата църква, се превръща в един от най-успешните християнски мисионери и покровител на ирландския народ. Трилистната детелина е символ на Ирландия, който се свързва със свети Патрик. Светецът я е използвал, за да покаже на новопокръстените проявлението на Бога в Светата Троица.

Ирландия и океана

За мен парадът е най-интересното и вълнуващо събитие за деня. Както за децата и за туристите. Само че сме пропуснали нещо много съществено. Нито аз, нито Сузана сме облечени в зелено. Нямаме шапки, диадеми, панделки, нито знамена, въпреки че магазините са пълни с всякакви празнични аксесоари, дори и с кучешки дрехи за празника. На площада едно момиче рисува трилистни детелини и ирландски знамена по бузите на желаещите.

Рисунки по лицето за празника

В очакване на парада 

Официалната част на парада


Един от любимите ми цветове е зеленият. Но защо празникът е обагрен в зелено? Ирландия е известна като смарагдовия остров. Но не е само заради това. Първоначално цветът на Ирландия е бил син. Свети Патрик е носел синя одежда. Аристокрацията също. Първото ирландско знаме от ХVI век е златна арфа на син фон. Но зеленият цвят и зеленото знаме носят духа на революцията, на борбата за освобождение и независимост от Британската империя.

Кавалерия, каляската на кмета и спонсорите от Рено

Участници в парада 

Кучетата също участват в парада


Пристигаме половин час по-рано на площад Парнел, откъдето тръгва шествието и едвам намираме място сред веселата тълпа. Отсреща е паметникът на Незнайния войн, а зад нас е Музеят на писателите. В следващите два часа пред очите ни минават военни полкове, духови оркестри, кавалерия, полицейски кучета, ретро автомобили, велосипедисти (по случай 200-ната годишнина на велосипеда), огромни платформи и изображения на знайни и незнайни герои от ирландската митология. Oще в началото минава и самият свети Патрик, поздравявайки зрителите зад оградата. Освен митологията, силно застъпена тема в парада е връзката на Ирландия с океана и затова много от участниците са маскирани като обитателите на океана - пъстри октоподи, огнени медузи, игриви морски кончета, огромна акула. Не липсват пирати и съкровища.

Парадното шествие

Парадното шествие

Парадното шествие

Парадното шествие

Премръзнали, но въодушевени след парада, се приютяваме в малката сладкарница на ъгъла, за да се стоплим и почерпим с прясно изпечени скоунс (сладкиши, които се разрязват на две и се гарнират със сметана и конфитюр). Изпращам Сузана и продължавам към ботаническата градина. Времето изобщо не е подходящо за това. Вали дъжд, а вятърът обръща чадърите. Но не се отказвам. Магнолиите вече цъфтят, също и някои други дървета. Ботаническата градина заема обширна територия и сигурно в слънчев летен ден ще е прекрасно да се разходиш под вековните ѝ дървета. Но в деня на свети Патрик се радвам от сърце на нарцисите, които се жълтеят насред зелените ливади.

След парада

На път за ботаническата градина

Нарцисите в ботаническата градина

Финалът на празника е в кръчмите. Улиците са пълни с хора, а пред всяка кръчма има шумни компании. По земята се въргалят празни чаши. Влизам в две или три кръчми просто от любопитство. Но не е лесно да си проправя път. Навсякъде в претъпкано. Звучи музика, бендовете свирят, хората пеят. Играят някакви странни игри - десетки ръце пренасят като конвейер излегнати тела. Подът лепне от разлятата бира и хрускат парчета от счупени чаши. Градусът е много висок и за мен е време да приключа с културната програма за деня.

На моста О'Конъл

В кварталната кръчма

"Наздраве!" на ирландски език ("Слонче")

Няколко кратки видео клипа от парада на 17 март 2017 г.:

  • https://www.facebook.com/dvudomnik/videos/1096003580745556/
  • https://www.facebook.com/dvudomnik/videos/673742060065218/
  • https://www.facebook.com/dvudomnik/videos/770128980177881/




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...