Професия изобретател - Петър Флорянчич

Дигитална солидарност (Digitalna solidarnost) е словенска платформа, която обединява много издателства, библиотеки, филмотеки, телевизии, мобилни оператори и други услуги, които по време на социалната изолация предлагат услугите си онлайн безплатно. От списания, книги, игри и занимания за децата, фитнес и йога, записи на театрални представления, телевизионни сериали, виртуални разходки в словенските галерии и музеи до филми от националния филмов център.

С изобретението си - рамка за диапозитив

С кучето си

Историята на словенския изобретател Петър Флорянчич, която гледах в документалния филм за живота му "Столетие мечти" (Stoletje sanj, 2017), изключително ме впечатли.

Днес Петър Флорянчич е на 101 години. Описва живота си като буря. На моменти като филм, който дори Хичкок не би могъл да пресъздаде достатъчно напрегнато. Въпреки всичко се смята за късметлия. Гражданин на пет държави. Любител на спортните коли, сменил 41 автомобила. Шармантен, успешен и привлекателен мъж, живял щастливо 70 години със съпругата си Верена до смъртта ѝ през 2014 г. Човек, който три пъти е бил милионер и три пъти е банкрутирал. Който знае как да живее пълноценно. Умее да материализира идеите си. И когато падне, успява да се изправи и да продължи напред.

В Монте Карло

В кадър от филм с М. Дитрих

Информацията за този изобретател от световна величина в Уикипедия е доста оскъдна, но сочи, че е регистрирал 400 патента, от които 41 са успешно реализирани. Още от ранна детска възраст търси начини да улеснява живота на близките си. Понеже обичал да лови риба с чичо си, измислил мърдаща примамка във формата на жаба за лов на щуки. А за да не цапа ръкавите си, нахлузил отрязан чорап отгоре, с което целял да спести на майка си ежедневното пране на дрехите му.

Примамка за щуки

Щуки, уловени с помощта на неговите примамки

Във филма (тогава е на 97 години) разказва, че има 75 години трудов стаж, няма пенсия и осигуровки и продължава да работи над нови изобретения. Например чиния за спагети, в която има няколко вдлъбнатини, изпълняващи ролята на вградени лъжици. Така тренира ума си и вярва, че докато главата на човек работи добре, всичко останало функционира както трябва.

Харесва ми много проектираното от него легло. На долната рамка е монтиран елемент за масаж на стъпалата, а два други елемента служат за упражнения с бутане. Горната част на леглото има нещо като козирка, подходяща както за упражнение с набиране, така и за наместване в леглото за по-възрастни хора. Тези легла са били в серийно производство в Целе. Друг успешен продукт са уредите за подводна гимнастика, които са в употреба в някои словенски спа курорти.

На изложение - легло с вградени елементи за физически упражнения

П. Флорянчич демонстрира чиния за спагети

Най-известните му изобретения са пулверизаторите за парфюм (1952 г.); пластмасовата рамка за диапозитиви (1963 г.); тъкачният стан за инвалиди (средата на 40-те години на XX век); машините за леене на пластмаса под налягане (70-те години  на XX век); и запалката със странично запалване. Още в средата на миналия век е скицирал и изпробвал въздушните възглавници за автомобили и пластмасовия цип за дрехи. За съжаление и двете изобретения са били неуспешни за времето си поради липсата на подходящи материали. Реализирани са на по-късен етап от други хора.

Пулверизаторите за парфюм, създадени от П. Флорянчич

Схеми на въздушни възглавници на П. Флорянчич

Изобретения на П. Флорянчич

Изобретенията му са прости. Съставени са от възможно най-малко елементи, което понижава стойността им и възможността от грешки. Главата на Петър Флорянчич непрекъснато ражда идеи, които са с практична насоченост, подобрения и улеснения от най-елементарен битов характер. Споделя, че човек трябва да е находчив, дори когато не става дума за изобретения. Като галантен и чаровен кавалер е намирал много оригинални начини за ухажване на младите дами. Ненадминати обаче са били разходките с неговото куче, защото, както казва Петър, всяка хубава жена има куче. Неговата творческа натура намира проявление също и в музиката. Документалният филм е озвучен с музикални композиции на Петър Флорянчич, посветени на Монте Карло, Флоренция и др.

Музиката и акордеонът са част от живота му още от дете

По това време е пленил кралицата с музиката си

През месец март 1919 г. майка му е на стаж в хотел Захер във Виена. Получава контракции и въпреки съвета на лекаря да остане, тя се прибира в Блед с влака. След три дни, на 5 март 1919 г., се ражда Петър Флорянчич. Семейството му се занимава с хотелиерство. Той прекарва детството си в игри край езерото, риболов, катерене по дърветата. Разказва, че, когато е на шест години, кралица Мария Караджорджевич се заслушала как свири на акордеон и дори го целунала по челото. Това е първата му среща с каймака на обществото. (Ще последват още много. През 2007 г. излиза биографичната книга "Скок в каймака" (Skok v smetano)). Той е толкова поласкан, че си дава обещание един ден да ѝ върне жеста. Няколко години по-късно, през 1929 г., заради кризата майка му отдава вила Авала на принц Павел Караджорджевич. През тези години Петър се сприятелява с неговия син Александър, а приятелството им продължава с години. През 1936 г. Петър участва в зимните олимпийски игри в дисциплината ски скок и е най-младият представител в отбора на Югославия. Петър Флорянчич завършва текстилния техникум в Кран. Бързо осъзнава, че в текстилната индустрия има хляб и започва да произвежда висококачествени вълнени тъкани на изобретени от него тъкачни станове, с които се тъче по-бързо. Превръща се в доставчик на кралския двор. Когато е на 18 години, има възможност да се отблагодари на кралица Мария, като изработва за нея великолепен шал от ангорска вълна (негово собствено производство). Петър Флорянчич споделя, че е изкарвал толкова добре, че си е позволявал да ходи на почивка в австрийския курорт Кицбюел.

Среща след години с Александър Караджорджевич

Рекламен плакат от първото текстилно предприятие на П. Флорянчич в град Блед

През целия филм, когато става дума за пари, г-н Флорянчич е на мнение, че парите са за харчене. Това е тяхното предназначение. Никога не е спестявал и не се е съмнявал в своите способности. Швейцарците имат поговорка: "Парите са лоши като дявола, но когато ги няма са два пъти по-лоши (като два дявола).". Подчертава, че добрата идея е тази, която можеш да продадеш, и дава за всяка идея най-много 12 месеца, за да заработи.

П. Флорянчич и първата му спортна кола след първата голяма печалба

Петър със съпругата си

С настъпването на немските войски и германската окупация, Петър и семейството му са интернирани в лагер в Шентвид (днес квартал на Любляна). Немците са използвали уменията и изобретенията на Петър Флорянчич за изработването на изолация от царевични обелки, която е била нужна за войските в Русия. През зимата на 1943 г., за да избяга от мобилизация, Петър Флорянчич предприема бягство заедно със свой приятел през Австрия до Швейцария (неутрална зона). Инсценират смъртта си. Затрупани са от лавина. В Блед е отслужена заупокойна молитва. Само майката на Петър и свещеникът на Блед знаят истината.

П. Флорянчич е жертва на военно насилие

Петър и Верена Флорянчич

В Швейцария изобретателят живее от 1943-1945 г. и там разгръща своя талант и находчивост. По спомени пресъздава чертежите си за ръчен тъкачен стан и с помощта и търговския нюх на евреина Емил Борал натрупва първото си състояние в Берн. Купува си първия спортен автомобил. В Цюрих се запознава със съпругата си Верена. В Давос открива своя тъкачна фабрика с марка Glaris Tweed. Запознава се с още знаменитости, сред които актьора Джин Кели и холандската кралица Вилхелмина и принц Бернхард. Преместват се в Монтрьо, където съсед и приятел на семейството е Чарли Чаплин. С натрупания капитал Петър Флорянчич продължава успешния си тъкачен бизнес и производството на шалове.

Тъкачният стан, внедрен в Берн след войната

Реклама на тъкачната фабрика на П. Флорянчич в Давос

Семейството заминава на почивка в Монте Карло, която вместо един месец продължава близо две десетилетия. От 1946 г. до 1962 г. Флорянчич се установяват в Монако и водят бляскав и славен живот заедно с двете си дъщери. Общуват с всякакви знаменитости и милионери - филмови, политически и кралски фигури. Влиятелните и богати приятели на Петър Флорянчич вливат много ресурс и дават подкрепа на неговите проекти. Именно там се ражда флаконът за парфюм с пулверизатор, заместващо голямото шише с помпа, което дотогава дамите са носели в чантите си. Това изобретение се състои от 18 части и е разработвано в продължение на три години. Първата компания, която откупува лиценза, е Елизабет Арден. Инвестицията е от близкия приятел на Флорянчич Илхами Хюсеин Паша. Египетският крал Фарук пък подарил веднъж за рождения ден на Петър чисто нов Астън Мартин, а друг път поканил за празника му арабската Мерилин Монро - Самиа Гамал. Петър Флорянчич става много известен заради своите изобретения. Участва в сцена от филм с Марлене Дитрих (The Montecarlo Story, 1956). Познава се с Аристотел Онасис, Жак Ив Кусто, принц Рение III.

Фирмена брошура

Производство на новите шишета за парфюм

Рекламен плакат за пулверизаторите за парфюм от 1952 г.

С нелеко сърце през 1962 г. семейството напуска Монако, за да бъдат по-близо до Блед и до майката на Петър - в австрийския град Вилах. Там господин Флорянчич запретва ръкави и вдига семейна къща само за три месеца. Въвежда в производство своята машина Колибри - най-малката машина за леене на пластмаса. Произвежда над 2000 такива машини, голяма част от които заминават по контрабанден начин за Словения, където заработват в над 100 предприятия, осигурявайки много работни места.

Машината "Колибри" за пластмасови изделия

Г-н Флорянчич в кабинета си

След три години в Австрия се установяват в Германия, където Флорянчич продължава да работи и изобретява различни пластмасови изделия за хранителната и фармацевтичната индустрия. В този период измисля рамката за диапозитиви. За съжаление там съдбата нанася тежък удар на семейството. По-малката им дъщеря Цветка загива при катастрофа. Животът им се променя завинаги.

Петър Флорянчич неведнъж казва във филма, че приятелите са най-важното нещо в живота. Те са всичко, което имаш. Споделя още, че му е мъчно задето не е отделял достатъчно време на децата си, а е работил прекалено много. Винаги се е стремял да бъде на точното място в точната секунда. Но така е изпуснал много от живота на децата си.

Петър и съпругата му

Една от дъщерите на П. Флорянчич

Спазвайки обещанието към майка си да умре в родния Блед, през 2000 г. на 80-годишна възраст Петър Флорянчич се завръща в Словения. Извънредно жизнен, активен и с бистър ум продължава да следва своето призвание на изобретател. Дори след 90-годишна възраст участва в международни форуми за иноватори.

Спомня си как веднъж един турчин (служител в хотела на чичо му) му гледал на кафе и му предрекъл, че ще живее толкова години, колкото са стъпалата на острова в езерото Блед. А те са 99. Вече на 97 години, Петър си пожелава още няколко години живот, за да може да довърши работата си и бие църковната камбана на острова, която е известна с това, че сбъдва желания.

Църквата в езерото Блед

П. Флорянчич разказва за предсказанието

Любопитно е и това, че когато Петър Флорянчич навършил 100 години, се оказало, че всъщност стъпалата са 100 - едно стъпало е скрито под водата.

Да живееш добре е изкуство. А Петър Флорянчич е благословен с вълнуващ и споделен живот, оставил диря от вдъхновение и кураж да последваш мечтите си.

Изкуството да живееш през погледа на столетния изобретател

Най-славното изобретение на П. Флорянчич

Изображенията в тази публикация са кадри от филма "Столетие мечти".
За повече информация за Петър Флорянчич - http://peter-florjancic.eu/.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...