Шмарна гора - първият печат и последният слънчев лъч


Десет върха в околностите на Любляна, това е книжка подобна на Десетте планински първенци на България, но с идеи за кратки разходки около Любляна.

Планът е да започнем с номер едно от списъка: Рашица (631 м.н.в.), но получаваме сведения от уеб камерите, че върхът е в мъгла. Гъста мъгла има и над Любляна, затова след приятен неделен обяд с Катя, Деян и техните пудели Пика и Мамбо се отправяме към точка номер две от списъка: Шмарна гора (669 м.н.в.).

Image result for 10 vrhov v okolici ljubljane
Корицата на книжката 10 върха в околностите на Любляна

Шмарна гора са двата хълма вдясно

Шмарна гора отсреща

Шмарна гора е любимо място за разходка на люблянчани. Това са два горски хълма, които от далече приличат на камилски гърбици. До подножието се стига с градски транспорт или с кола за броени минути от моята квартира в Долна Шишка. Първата забележителност по пътя е гостилница Кошир, която се слави с отлична репутация. Подминаваме я засега и паркираме колата в квартал Тацен, откъдето стартираме. Минаваме покрай няколко ферми и забавна табела Млекомат/ Яйцемат. И покрай къщата на бившия словенски футболист Златко Захович.



Наоколо е мъгла, целият хълм също е в мъгла. Но това, което ни тегли нагоре по стръмната горска пътека е обещанието за слънце над мъглата. Шмарна гора, планината на Дева Мария, има множество пътеки, водещи до върха. Ние избираме пътека, където хората са по-малко. Спираме се пред един параклис на света Богородица (изграден през 1883 г.), за да погледнем как хората са подредили кръстове от съчки в основата му. Има указателни табели и информационно табло на словенски и английски с кратка история на параклиса.

Параклис на св. Богородица в гората

С бавен ход, за не повече от час, получаваме наградата си - слънце над едно облачно море.
Излед от Шмарна гора към Камнишките Алпи

Някои хълмове в далечината приличат на островчета

Хората се наслаждават на слънцето по шезлонги, пейки и дори върху рампата за полети с парапланер 

Ние се настаняваме на една слънчева маса и се черпим с ароматен планински чай и мекици, наречени "мишки".

Порция мекици (miške)

Но преди това се отбивам в гостилница Лединек, където собственоръчно си поставям първия печат в книжката!

Първият печат в книжката "10 върха в околностите на Любляна"

В тази гостилница предлагат традиционни готвени ястия като ричет и йота, гъбена супа, щрукли и жганци. Гостилницата на адрес Šmarna gora 4 съществува от 1863 г.

Входът и менюто на гостилница Лединек

Срещу нея, на най-високата част, зад крепостни или манастирски стени е бароковата църква "Света Богородица" от първата половина на XVIII век.

Щом се скрие слънцето обаче, става хладно. Тръгваме надолу по друга, по-главна пътека.

Спускаме се по главната пътека

Параклис на св. Антон

Камбаната за желания пред параклиса на св. Антон

Удряме камбаната пред параклиса на св. Антон и който знае каква е традицията си пожелава нещо. Аз пък научавам, че където има камбана за удряне - винаги си пожелаваш нещо!

Таблото пред параклиса разказва как в тази отшелническа пещера още през 1846 г. са намерени изображение на светеца и малка камбана. През 1890 г. е поставена статуята на св. Антон. В лявата си ръка е държал кръст и фигурка на прасе, които са изчезнали и са подменени през 70-те години на миналия век. През 1924 г. леярната в град Шентвид дарява нова камбана поради износване на старата, а тя бива подменена още веднъж през 1990 г. Някога са удряли камбаната за здраве - на прасетата и другите домашните животни. В замяна хората са донасяли малки фигурки на животни в пещерата. Обръщали са се към свети Антон за помощ и при човешки болежки. Например човек със зъбобол е дърпал въжето на камбаната със зъби, за да се излекува. Свети Антон е покровител на всички влюбени двойки. Камбаната е била най-често посещавана от млади девойки. Сега се е превърнала в камбана на желанията, където с всеки звън отправяме по едно желание.

Слънцето се скрива зад западния връх на Шмарна гора Гърмада







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...