Сладкарница, офис, летище

Любимата ми сладкарница в Любляна се казва "Какао". Намира се зад паметника на Франце Прешерн и Тройния мост.

В сладкарница "Какао" край река Любляница и Тройният мост


Сладолед в "Какао" - целогодишно щастие

Сладолед на бившето летище

През лятото витрината за сладолед гъмжи като мравуняк пред дъжд. Туристите наравно с местните избират измежду 30-40 изкусителни вида сладолед. Разминаваме се по улиците и мостовете, с бавна крачка и доволно изражение, носейки вафлена фуния или кафява картонена чашка с надпис "Какао". Който пък реши да седне на терасата, получава допълнителна наслада - гледка към спокойно течащата река, рибния пазар, кулите на катедралата и Люблянския замък, коронясал зеления хълм.

Сладолед с ягоди и боровинки на преден план във витрината

Този път опитвам "Маскейк" (с маскарпоне, малини и шамфъстък)

През есента или зимата няма по-сгряващо и разтапящо удоволствие от горещия шоколад на "Какао". Гъст и покрит със сметана, в голяма широка чаша. Кусаш с лъжица и примижаваш под следобедното слънце. Или някоя декемврийска вечер под топлината на фенерите-печки обгръщаш чашата с длани и се любуваш на звездната пелерина под замъка.

Горещият шоколад в "Какао"

Сладкарница "Какао" в някогашния пътнически терминал на летището

Офисът ми се намира на улица "Леталишка", в източния край на Любляна, близо до някогашната окупационна линия. Една от малкото прави, широки, дълги и равни улици. Започва от търговския квартал БТЦ и завършва на околовръстното шосе. По нея няма нищо забележително - търговски складове, факултет по журналистика и медии, няколко фабрики, автокъщи, офис сгради и заведения за хранене. Освен може би тези две неща: новооткритата сладкарница "Какао" и намерената бомба от Втората световна война при текущия ремонт и разширяване на улицата. 

По улица "Леталишка", сладкарницата е вляво зад дърветата

Първото летище на Любляна, където се помещава най-новата сладкарница "Какао"

Работя по проект за ирландска авиокомпания, чийто офис се намира в "Хангар 6" на дъблинското летище. Вече спокойно мога да кажа, че и нашият офис е на летището, защото новата сладкарница "Какао" се помещава в сградата на старото люблянско летище "Поле". Именно затова улицата се казва "Леталишка" (от letališče - летище), макар летището да е преустановило дейността си през 1979 г.

Летище "Поле" през 60-те години на миналия век
(архивна снимка от изложбата в контролната кула)

Сегашното летище на Любляна "Йоже Пучник" в Бърник

В годината, когато Любляна се сдобива с прословутия си небостъргач "Неботичник" (най-високата сграда в централна Европа и на Балканите до Втората световна война), на 20 август 1933 г. се открива първото летище за гражданска авиация. Състои се от два хангара, пътнически терминал и писта с тревна настилка (възможно е пистата да е днешната улица "Леталишка"). То става повод за огромна гордост, защото осъществява връзката на Любляна със света. Установена е редовна директна линия Загреб (оттам до Белград), а в следващите години с Клагенфурт и Виена. Билетите са се продавали в града, а специален автобус е превозвал пътниците до летището. Всеки самолет е бил обект на внимание и към летището са се стичали голям брой любопитни граждани. 

Началото на музейната експозиция с кадър от филма "Не чакай май" от 1957 г.

Поглед към сладкарницата от бившата контролна кула

През Втората световна война летището в Поле е бомбардирано и се превръща във военно летище на окупаторските италиански и немски войски.

След 50-те години на миналия век в района на летището се развива индустриалната и логистична зона на града. Мащабите на летище "Поле" не могат да отговорят на бързо развиващата се авиация и нуждите на гражданската авиация. В Бърник, близо до град Кран, през 1963 г. се открива новото летище, което днес обслужва не само Любляна, но и 97% от полетите в Словения. Старото летище остава на разположение на "Аероклуб Любляна" като спортно летище за моторни и безмоторни самолети. След 1979 г. летище "Поле" напълно замира. В контролната кула се настаняват да живеят хора. Хангарите запустяват. 

Реставрираната контролна кула от 1960 г. и детската площадка

Сегашното летище на Любляна "Йоже Пучник" в Бърник

Днес единият хангар се използва за автосалон на Фолксваген. Двуетажната контролна кула, построена през 1960 г., сега е музей на люблянската авиация. Пътническият терминал е сладкарница-ресторант "Какао" от 2019 г. А на детската площадка пред нея е кацнал тематично един самолет-катерушка.

Самолет-катерушка в градината на сладкарница "Какао"

Новата сладкарница "Какао" на ул. "Леталишка" в Любляна

Любопитството ми е задоволено - "Леталишка" идва от летище. А любимият ми сладолед - шамфъстък, лешник, диви ягоди или шоколад с малини (истински, и малините и дивите ягоди) - е на един хвърляй от работата.

Част от интериора в настоящото люблянско летище

Салонът за заминаващи в настоящото люблянско летище

Летище "Йоже Пучник", село Бърник



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...