Созопол между няколко изгрева и залеза

Идвала съм в Созопол и преди, а сега се завръщам, за да закръгля гмурканията във водолазния си дневник преди да си отиде лятото.

Царете на улицата

Тук преди една година изкарах първоначалния курс за любители водолази (PADI Open Water Diver) при моя инструктор Александър Михайлов от Българската водолазна асоциация.

В Стария град на Созопол

Квартирата, както обикновено си намирам в Airbnb.com. Хазяйката ми Светлана е златна! Посреща ме като близък приятел - чака ме късно вечерта на автогарата; черпи ме с домашен малинов сладкиш през деня; изпраща ме с украински сладки за из път. Квартирата е в новия град, в квартал където всички улици носят имена на български планини. На пет минути пеша от спирката на междуградските автобуси и на същото разстояние от водолазната база.

Малиновият сладкиш на Светлана

Стаята е много уютна, а най-вълнуващо е, че от терасата виждам как слънцето изгрява зад морето.

Стая с гледка към изгрева

При първата ми сутрешна разходка Созопол не ме очарова. На градския плаж пясъкът е много фин и чист, но зает от стотици чадъри. От баровете думка силна музика. Незавършени гигантски строежи са надвиснали над плажа. Семейните къщи с дворове и асми са на изчезване. Повечето от тях са отстъпили местата си на четири или пететажни блокове. Висят табелки "Квартири", "Стаи". Също както някога, по главната улица и около спирката, местните лелички предлагат стаи.

Градският плаж на Созопол

Спонтанно ми хрумва предизвикателството да намеря колкото успея повече улици и квартали, където погледът ти не се блъска във високи блокове, хотели и строежи, а любопитно се заглежда по хорските градини, ухото ти долавя тракането на прибори и се заслушва в разговорите, докато семейството вечеря под асмите.

Изчезваща гледка - къща с двор в Созопол

Созопол е двойствен,  по изгрев и по залез има две съвсем различни лица.

Сутрин рано на плажа едни се разбуждат, други са дошли, за да посрещнат първите слънчеви лъчи, а трети - тренират. По уличките на Стария град се търкалят празни бутилки. Улиците са мокри, току-що измити. Въпреки това покрай всички кофи за боклук се носи силна неприятна миризма.

В центъра на Стария град

Набелязвам си да посетя в една от вечерите Археологическия музей и Етнографския музей.
В Археологическия музей съм за първи път. Взимам своя печат в книжката 100-те национални туристически обекта. Афишът и мобилното приложение BeNet подсказват, че гостуват предмети от Лувъра.

Билетите за двата музея

Музеят е просторен и светъл, с множество амфори, каквито Алекс ми показва през следващите дни под водата. Озадачена съм защо надписите в музея са само на български и френски. От витрина на витрина историята на Созопол прескача от древността - траките, гърците и римляните до наши дни, когато през 2010 г. е намерен на близкия остров Свети Иван реликварий с мощите на Св. Йоан Кръстител. Тук е изложена само мощехранителницата. В храма отсреща, "Св. Св. Кирил и Методий", са самите мощи.

Входът на Археологическия музей в Созопол

В една от залите на Археологическия музей в Созопол

В Археологическия музей на Созопол

Десет минути преди края на работното време пристигам в Етнографския музей, но все пак успявам да вляза. Сградата е много красива, реставрирана е, напълно е запазен духът ѝ обаче. На брега на морето е. Уредничката на музея ми разказва, че Созопол е най-старият град в България, на 2600 години. Къщата, където се помещава музеят, е построена преди повече от 200 години Първоначално е била собственост на грък. По-късно - резиденция, сграда на общинския съвет, център за работа с деца, ресторант. Музеят е открит през 2005 г. и е заемал само първи етаж. С помощта на програма на ЕС през 2016 г. се разраства и заема цялата къща. Често е домакин на различни културни събития.

В двора на Етнографския музей

Сградата на Етнографския музей (украсена със забележителни розови столове от наши дни)

Музеят не е голям, но можете да видите и да научите много, не само от експонатите (повечето са дарение от местното население), а най-вече от Дани - уредничката на музея.

На втори етаж гостува Казанлъшкият музей с интересна изложба за розопроизводството в България. На първи етаж пък има макет на вятърна мелница - символ на града, облекла и носии на българите от региона, включително тронкски  носии (Елхово, Ямбол).

На стената виси "магарешки билет" - нещо като днешните винетки, разрешително за преминаване с товарни магарета. Дани споменава, че живее в Стария Созопол близо до Магарешкия площад. Всичко "магарешко" буди любопитството ми! Този квартал е създаден от българските бежанци от Лозенград (гр. Къркларели в Турция) и Гюмюрджина (гр. Комотини в Гърция) в началото на миналия век.

Гостуваща изложба от Казанлък в Етнографския музей на Созопол

Костюми и предмети от бита на българите от Созопол и региона (Етнографски музей)

В двора на Етнографския музей в Созопол

В двора на Етнографския музей

Незабавно поемам към Магарешкия площад, където някога са се връзвали магаретата. Днес е просто една квартална градинка с липи и детски площадки. Наоколо улавям може би една-две къщи с дворове.

Оцеляваща къща с двор, ул. "Първи май" в Созопол

Още една къща с двор, близо до Магарешкия площад (триъгълника между улиците "Лозенград", "Васил Левски" и "Яни Попов")

Разходката ми в най-туристическата част на Стария град, през стандартните сувенири не ме впечатлява докато не се натъквам на едно нетипично магазинче "Котка и Котка" със симпатични авторски бижута, картички и декоративни предмети.

Витрината на Котка и Котка на ул. "Св. св. Кирил и Методий"

Миниатюрно котешко царство

Обикалям много от старите улички, а сред тях намирам една, която ми става любима - ул. "Феникс" - стръмна, криволичеща, автентична, къщи с градини, деца, котки, смокиново дърво, от което се угощават група чуждестранни туристи. Най-много от онези старите, дървени созополски къщи има тук.

Улица "Феникс" в Созопол

Улица "Феникс" в Созопол



Улица "Феникс" в Созопол

Обичам пощенските картички и винаги изпращам. Забелязвам на стелажа картичка с една сграда, която същия ден снимах сутринта. Сграда - очевидно с история, но тънеща в разруха и за съжаление скоро самата тя ще се превърне в история. Това е първото морско училище в България на остров Свети Кирик и Юлита, свързан с града чрез вълнолом. По-възрастната хазяйка ми разказва, че училището е от времето на царя. Изпращали са тук сираци на обучение. Много от тях са се задомили в Созопол и станали капитани на риболовни кораби.


Пощенска картичка с морското училище в Созопол

Сградата на морското училище в Созопол днес

Сградата на морското училище днес

"България от векове за векове"...

Дори информационният център на града е изоставен

На вълнолома се чете обелен надпис "България от векове за векове". Всичко на този остров - училището и военноморската база е призрачно, изоставено, полуразрушено. Такива места, не едно или две в България, ме затискат с цялата тежест на своята разруха и безнадеждност. Колкото и да се питам "Защо", никога не намирам отговор...

Една от арките при средновековна черква в Стария град

В Стария град на Созопол

Домашно сладко и сладки приказки

Само един бърз поглед :)

Като следващо предизвикателство решавам да открия съвършеното място за наблюдение на залеза. Не на пристанището и не по заведенията на Стария град. И следвам слънцето по стръмните задръстени от коли улици на Новия град. По нашенски - колите са по тротоарите, а пешеходците - по платното. Дори в Стария град почти няма пешеходни улици, може би две-три, и то частично. От крайния квартал на Созопол и улица "Люлин" намирам мястото за залези. На хоризонта стърчи един голям комин, който ми разваля гледката. И той попада в графата разруха и безнадеждност - консервната фабрика за риба "Славянка", затворена преди около 25 години.

Изглед към пристанището и Стария град

Колите са навсякъде...

Изглед към пристанището

Всеки град ли има своя Люлин?

Задръстване в Новия град

Паркомясто малко по-нагоре от пристанището

Изглед към пристанището

Сякаш само пристанището е същото и по изгрев, и по залез. Лъха спокойствие. Оказва се, че риба в морето почти не е останала. Няма и рибен пазар. Привечер хора ловят риба от кея с въдици, а както подобава наоколо се навъртат и котета-помагачи (не чак колкото на пристанището в Танжер обаче!).

По залез в Созопол

По залез в Созопол

Дребна рибка, а поглъща цялото внимание на едно спотайващо се коте

По залез в Созопол

Един кораб с легендарно име - Вълнобор - грабва моето внимание. Кой да предположи, че точно той и неговият капитан Христо ще ни откарат до островите Свети Иван и Свети Петър, не просто на морска разходка, а на подводно приключение до потънал кораб.

Вълнобор не се нуждае от представяне

Вълнобор и неговият капитан Христо

Някъде наблизо е Мопанг, американският кораб, който наскоро започна да изпуска мазут. Но нашето приключение е другаде - Пионер, риболовен кораб, известен с това, че е уловил най-голямата моруна по нашето крайбрежие - 600 кг. и е бил отличник по улов на риба в своята категория.

Корабът е потопен нарочно като водолазна атракция през 2008 г. Това е първото ми гмуркане до потънал кораб. Усещането - ПРИКЛЮЧЕНСКО! Едно е да си играеш на водолази и да скачаш назад върху леглото, друго е да скочиш от кораб във водата :) но също толкова забавно!

Корабът ми изглежда голям, лежи на дълбочина от 17 м. Колонизирали са го миди. Правим няколко обиколки, разглеждаме палубата и мостика отгоре, промушваме се през трюма. Навсякъде около нас и около кораба - безброй сребърни сафриди. Цари спокойствие и безвремие. Излизаме и дори по-смешно от скачането от лодката е изкачването по стълбичката, наречена на корабен език трап. Капитанът ни очаква горе с нова доза вицове и забавни случки. Докато сменяме бутилките, той ни откарва до бреговете на съседния остров Свети Петър, където влизаме за една безгрижна, безцелна и приятна подводна разходка. Светло е, на 7-8 метра прониква ярка слънчева светлина и огрява миденото дъно. Наричам го мидено, защото е застлано с безброй мидени черупки, раковини и рачешки отломки. Една цяла съкровищница, в която мога да се заплесвам с часове. Водата изглежда леко мътна от цъфтящия планктон. А по скалите се развяват къдрави зелени и червени водорасли, подобни на салата. Преминава по някоя и друга съвсем мъничка медуза със светещи електрически нишки. Има толкова много живот, дори в нашето Черно море... Където има скали сякаш мързелуват върху тях риби-кучета и дракони или пък се гонят между тях най-различни други обитатели.

Да се потопиш в подводния свят е необикновено. Да бъдеш като тях макар и за малко е толкова увлекателно и ме изпълва с благодарност, че мога от време на време да им бъда гост, да се докосна до техния свят и да надзърна в него. За съжаление обаче, дори под водата няма спокойствие. Шумът на моторниците и корабите е стряскащ. А разказите на нашия капитан за дамски чанти от делфинска кожа ме шокират още повече.

И така за два-три дни в Созопол научих много любопитни неща и се насладих на три прекрасни подводни приключения с Алекс и Ванката, закръгляйки водолазния си дневник на двайсет и две гмуркания. ;)

Част от нашата водолазна екипировка

Вълнобор си е Вълнобор, но това си е нашият верен пикап!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...