Кофа за боклук с катинар

"Когато искаш да разбереш дали си на бедно или на богато място, трябва да гледаш за кофи за боклук. Ако не виждаш нито кофи, нито боклуци, значи е много богато. Ако виждаш кофи, но не и отпадъци, значи е богато. Ако видиш отпадъци до кофите, не е нито бедно, нито богато, а туристическо. Ако видиш само отпадъци, без кофи, значи е бедно. А ако хората живеят сред отпадъците, значи е много, много бедно."
Господин Ибрахим и цветята на Корана, Ерик-Еманюел Шмит

Контейнер с катинар, НДК на заден план, октомври 2012 г.

Това обяснение досега ми се струваше универсално. Обаче наблюденията ми от София ме карат да мисля, че тя е изключение от правилото. Туристическа ли е? Може би да, благодарение на многобройните редовни линии на нискобюджетните авиокомпании. Мръсна ли е? Да, но съвсем не заради туристите. Нито пък, защото липсват кошчета и кофи за боклук.

Кръстовището на улиците "Цар Шишман" и "Иван Вазов"

А какво ще кажете за това феноменално изобретение? Контейнер с катинар. Сигурно си има обяснение. Но е доста дразнещо след като си разнасял известно време и разстояние пластмасова бутилка, вдигната от земята, до първия срещнат контейнер, а той се оказва заключен с катинар.

Контейнери с катинар, Княжеската градина
Контейнер с катинар, Градската градина

Толкова ли ни е ценен боклукът, че го заключваме с катинари? Или са прекалено високи таксите за битови отпадъци и предпочитаме да си държим контейнерите чисти и празни, а наоколо да тънем в боклуци?

Отървеш ли се от боклука, той вече става нечий друг проблем (например на Общината, на Чистотата). Много е лесно да намериш извинение - няма кошчета наблизо, кофите са препълнени, и другите хвърлят по земята, и без това София е мръсна.

Контейнерите са преместени временно поради ремонт на ул. "Граф Игнатиев"

Да, мръсна е, защото я цапаме. Защо очакваме някой да върви след нас, да разтребва, да почиства, да събира и да изхвърля боклуците ни? Не пазим нито града, нито чистотата му. Не са случайни табелките от времето на комунизма "Чистотата е мерило за културата на човека"... Очевидно ни липсва тази култура. Но както всяко друго нещо, и тя се възпитава и учи.

Снимка: http://communist-signs.blogspot.com/2013/03/blog-post.html

Случвало ли ви се е гостите ви от чужбина да ви питат защо хората си изхвърлят боклуците по земята? Имали ли сте съседи, които никога не ползват кофите за боклук, а просто си подават ръката от балкона и изсипват шепа отпадъци?

Не се изисква много, а просто да ти пука. Да искаш да живееш в чиста среда (без значение дали си в града, на полето, на село, в планината, на морския бряг). Да знаеш, че всички хора и съответните служби полагат необходимите усилия да се рециклират отпадъците. С други думи - да ти пука какво оставяш след себе си, не само буквално.

Затова аз вече действам така: забелязвам боклук на пътя си, който не е опасен или гнусен, като например празна пластмасова или стъклена бутилка, метална кутийка, опаковка от вафла. Един съвсем безобиден отпадък, който не е попаднал на мястото си. Навеждам се, вдигам го и го пренасям, без да се отклонявам от пътя си, до най-близкото кошче за боклук или контейнер. Най-напред целта ми беше да разчиствам по един боклук на ден. Но те са много, затова не се ограничавам, изхвърлям по няколко. И не ми тежи. Ганди е казал: "Бъди промяната, която искаш да видиш в света". Промяната започва от нас самите.

И вместо да се събираме в един уречен ден "Да почистим България", всеки от нас може без никакво усилие ежедневно да допринася за чистотата на България.

Моята кампания "Вдигни боклук, изхвърли боклук" е много простичка и не изисква нищо - освен да се наведем и да отнесем един отпадък до най-близкото място за целта. Може да е на улицата, в парка, до кофата, на шосето, на крайпътна отбивка за почивка, на пътека в планината. Това, че другите цапат и хвърлят безразборно не е извинение. Можем с такива дребни действия да променим средата, в която живеем. С личен пример да повлияем на другите. Но трябва да ни пука. На мен мотивацията ми е, че искам да живея в приятна и чиста среда без да замърсявам и унищожавам природата. За друг мотивацията би била една солена глоба. Така както глобите накараха шофьорите да спират на пешеходните пътеки, може би и за замърсяване на околната среда трябва да се въведат правила и контрол.

Снимка: http://www.snaga.si/zbiranje-odvoz-odpadkov/podzemne-zbiralnice
Централна улица в Любляна, система за разделно събиране на отпадъците под земята.

И може на пръв поглед шестте контейнера за разделно събиране на отпадъци в Любляна да всяват смут и объркване за някои чужденци, хората си ги ползват вече няколко десетилетия, а обучението започва от ранна детска възраст. Словения е на трето място в Европа (след Германия и Австрия) по рециклиране на отпадъците. А на словенците им пука. Те не пазят чистота, защото някой ги принуждава с правила и глоби, за тях това е като личната хигиена. В парковете има специални кошчета за кучешки отпадъци и биоразградими торбички. А в алпийските села кофите за боклук са под навес, окичен с пищни мушкатa.

Къщичка за събиране на смет, пасище Велика Планина, Камнишко-Савински Алпи
Иска ми се вместо кофи с катинари, да си имаме кофи, окичени с мушкатo!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...