Да осиновиш цвете

Всички сме чували за приюти за животни – за изгубени животни, за бездомни животни, за спасени диви животни, но тук става дума за домашни растения. Приют за изоставени саксийни растения.


Логото на приюта за изоставени растения
Снимка: https://www.facebook.com/ZZRAPS/

Приютът е създаден преди три или четири години от две млади художнички – Ева Йера и Анамари Хруп.

Тяхната мисия е да спасяват растения, които са изхвърлени (и обикновено са в окаяно състояние). Растения, за които стопаните им не могат, не знаят как или нямат възможност да се грижат. Растения от магазини и цветарници, когато вече са загубили своята привлекателност и търговски вид. Растения, захвърлени на улицата или на боклука.

Ева и Анамари оказват първа помощ на такива клети растения, приютяват ги и след това ги предлагат за осиновяване чрез своята Фейсбук страница (Zavetišče za zavržene rastline / Abandoned Plants Sanctuary).

Освен това са намерили временен дом на част от растенията в едно приятно заведение до Кметството. Ева и Анамари търсят и други съмишленици и заведения, които биха приютили осиротелите саксийни растения. В Pritličje можете да отидете, за да си изберете нов съквартирант в саксия. Така направих и аз, но в дадения момент нямаше бездомни растения.

Любопитен факт е, че осиновяването става срещу подписване на уникатен договор, тъй като Ева и Анамари са го украсили с графика на цветето, което осиновявате.

Защо правят всичко това Ева и Анамари? За да напомнят на хората, че растенията не са просто предмети за украса, а са живи същества, които имат нужда от грижа. И по този начин да повлияят върху безхаберното консуматорско поведение.

Приютът за изхвърлени растения организира различни събития. Например работилници по пресаждане на цветя. Много ми харесва инициативата „Зелени часове“, която стартира току-що с началото на учебната година. Това е осеммесечен курс по рисуване, където растенията ще позират, а спасителките им ще преподават.

Нов дом за изоставените растения
Снимка: https://www.facebook.com/ZZRAPS/

Парникът в строеж

Паралелно с това тече един още по-голям проект,  подкрепен от Градската община в Любляна, дружеството Чистота и Словенските железници. С помощта предимно на доброволци, Ева и Анамари са се захванали да построят енергийно независим парник от рециклирани материали върху т. нар. „ескпериментален терен“. Парникът ще се отоплява по естествен начин от компост. След завършването му, в следващите няколко седмици, цветята ще си имат топъл дом, а хората от квартала – ново място за почивка и общуване.

Анамари и Ева на строителната площадка на новия енергийно независим парник
Снимка: https://www.facebook.com/ZZRAPS/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...