Ледените мъже и Мократа Зофка

Прелиствам календара в дъждовния следобед на 31 май.Този месец в Словения беше необичайно хладен и дъждовен. Солниците в Сечовле съобщават, че солните полета са пълни с дъждовна вода, а първата сол за сезона може да се очаква едва в края на юни или в началото на юли, при условие че времето се стабилизира. Метеоролозите пък обобщават, че това е най-студеният месец май през последните 40 години.

Според словенския народен календар отговорни за това са Ледените мъже (тримата ледени светци) и Мократа Зофка. Дните от 12-15 май са последните дни, в които има опасност от слани. Смятало се е, че Ледените мъже и Мократа Зофка носят студено и дъждовно време. Тогава хората са палели огън в лозята срещу слана и замръзване.

  • 12 май: св. Панкратий Римски - загинал заради вярата едва на 14 г., символ на търпението и невинността, покровител на младите и цъфнали растения.
  • 13 май: св. Серваций - родом от Армения, участник в Сердикийския събор (днешна София), епископ на Тонгерен (Белгия), починал в Маастрихт (Холандия), покровител на Маастрихт и защитник от слани. Според легендата снегът никога не е покривал гроба му. Името му означава "спасен".
  • 14 май: св. Бонифаций - загинал като мъченик в родния град на апостол Павел - Тарс (дн. Турция). Третият така наречен "леден светец".
  • 15 май: св. София - мъченица София (Премъдрост Божия), майката на Вяра, Надежда и Любов, е единствената дама сред ледените светци. А в Словения изглежда носи повече дъжд, отколкото студ, затова в народния календар нейният ден е денят на Мократа Зофка.
Страници от календара "Думи в полет" на Blue Nuvola Illustrations и стихове хайку.

Май:
Пролетен дъжд
Всяко нещо
Става по-красиво
(Chiyo-Ni)

Юни:
Пролетта си отива
Колебаейки се
Измежду последните череши
(Buson)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...