Щраусово перо и българска роза

Една приятна разходка по улица Милин камък винаги предшества моите посещения при Дани в нейния салон за красота. Тя е вторият гост на блога от поредицата вдъхновяващи и интересни хора (след  музиканта Георги Патеров).

Дани на търговско изложение

Веднъж една приятелка сподели на каква невероятна козметична процедура е била. Така от дума на дума и аз се озовах в Академия Екомаат и се запознах с основателката ѝ - Йорданка Кръчмарова. Тъй като тя самата е невероятна, си позволявам да я представя чрез древноегипетската богиня Маат, чието име и лого са взаимствали в Екомаат.

Маат е богиня и персонификация на истината и справедливостта, на хармонията във вселената и божествения ред, съгласно който годишните времена се сменят, звездите и планетите се движат, слънцето изгрява и залязва, боговете и хората си взаимодействат. Тя отговаря за моралните и етичните норми в обществото, защото всяко отклонение от нормата влияе върху космическото равновесие.

Изобразява се като млада жена с щраусово перо в косата, свещен символ на истината. Понякога с криле на ръцете.

Освен като име на богиня, самата дума маат означава равновесие (правилен начин на живот) и се изобразява като щраусово перо. Именно това щраусово перо, като мерило на истината и правилността, участва в една от най-важните древноегипетски сцени. В глава 125 от древноегипетската Книга на мъртвите, покойникът се изправя пред съда на Озирис, а Анубис с помощта на везни претегля сърцето му. От едната страна на везната е сърцето, а от другата – щраусовото перо. Ако сърцето на покойника е по-леко от щраусовото перо, то човекът е бил добър (живял е по правилата) и душата му се допуска в царството на мъртвите.

Богинята Маат (снимка: Уикипедия)

И след това въведение вече мога да открехна вратата към божествения салон на Дани, където, и тя като богинята Маат, въдворява ред в хаоса и връща хармонията и равновесието у своите клиенти.

Дани е козметолог, а аз ще я изобразя с перо в едната ръка и маслодайна роза в другата. В нейните ръце перото на истината се превръща в перо на лечител, защото процедурите ѝ са нежни като галене с перо и същевременно - възстановяващи и балансиращи. Розата пък олицетворява могъщите дарове на природата, с които Дани работи - флорални води и етерични масла от Подбалкана.

Академията


Със самото влизане в салона ме прегръщат топлина и нежност от аромата на етерични масла. Светло и уютно е. Завесите са на рози, също и възглавничките на дивана. Няколко витрини с продуктите на Екомаат, арома лампа, букет от лавандула. Дани в снежнобяла престилка, едновременно озарена и заземена, ме посреща и ми поднася за "добре дошла" чаша вода с капки от розово масло. Защото красотата идва отвътре.

Дани създава своята Академия Екомаат през 2012 г. и я обзавежда със собствените си ръце, така че да отговаря на представата ѝ за простота и уют. Освен козметични процедури и терапии, Дани провежда професионални обучения с продуктите на фирмата.

Тя споделя, че конвенционалните салони за красота имат един и същи подход към всеки клиент, използват се едни и същи продукти. А нея я води желанието да помага на хората да изглеждат по-добре и същевременно да се чувстват по-добре. Комбинира ароматите и тяхното въздействие с похватите в козметологията, в резултат на което предлага една цялостна терапия за душата и тялото.

В Академия Екомаат


Роза Дамасцена

Настанявам се удобно на козметичния стол-легло, ако може така да се нарече, а пред очите ми - зелен прозорец, на който са се покатерили няколко лози от задния двор. Приятно и разтоварващо за очите, такава е и музиката, която звучи. Дани анализира с професионално око състоянието на кожата ми, която в резултат на коктейл от стресови ситуации не изглежда добре (пъпчива и разчоплена). Последователно Дани ми поднася под носа няколко шишенца. Избирам си едно, което ми е най-приятно в момента. Това е другият елемент от нейната терапия - спонтанен избор според моментното душевно състояние. Дани пояснява как всяка ароматна молекула навлиза в нашия жизнен поток, чрез диханието и кожата, в кръвта и лимфната система и според индивидуалните нужди и състояние на човека спомага за хармонизиране и балансиране отвътре навън. Оказва се, че съм откликнала на арома композиция с иланг-иланг, който има силно въздействие върху нервната система и премахва усещането за безпокойство, напрежение, страх и т.н. Неизбежно в разговора ни се появяват и цветните есенции на д-р Бах, с които Дани е добре запозната, и дори след няколко месеца ми се доверява като терапевт за синовете ѝ. Козметичната процедура далеч не засяга само кожата и повърхността на човека, говорим си за хранене, начин на живот, начин на мислене, емоции и т.н. Пилинг с розови листенца, глинена маска и масаж с избраната арома композиция. Звучи простичко, нали?

След всяка такава терапия аз се чувствам като новородена, със здрава еластична кожа, розова, пухкава и нежна като на бебе, и нещо повече - с леко сърце.


Витрина с част от продуктите на Екомаат

В козметичното студио

Първата среща

Такава е моята първа среща с Дани. А ето какво разказва тя за нейната първа среща с Екомаат.

Случва се докато Дани работи в един конвенционален салон за красота, където се използват козметични продукти от професионални марки. В действителност обаче тя търси по-натурален и по-холистичен подход в грижата за нейните клиенти. Решението буквално тропа на вратата ѝ - в салона идва представител на Екомаат и прави представяне на цялата гама от продукти.

Екомаат е семейно предприятие основано през 2001 г. Сами отглеждат етерично-маслените си култури край с. Мирково, на площ от 450 декара. Разработват собствени формули за козметични продукти. Имат собствена дестилерия. Използват както традиционни технологии (парна и водно-парна дестилация), така и модерни. През 2007-2008 г. започват производство на иновативни екстракти чрез прилагане на технологии за екстракция със свръхкритичен въглероден диоксид (например екстрактите от роза Алба и роза Дамасцена и единствения в света натурален екстракт от люляк). Днес са водещ производител на био сертифицирани продукти - традиционни за България етерични масла и води.

Някъде тук се отглеждат етеричните култури на Екомаат

Розови масиви по време на розобер

В края на работния ден Дани моли колежката си да ѝ направи лимфодрениращ масаж на краката. Използват арома композицията "Стимул" с хвойна. След масажа Дани е лека като перце, готова да полети.

Разперва крилете на своето желание да работи с тези продукти и измисля гениална схема - без да се оскъпява услугата в салона, тя предлага на клиентите процедури и масажи с маслата, които те доплащат като консуматив. Дани владее много похвати и техники, включително от китайската медицина и акупунктурата. Вече включва и ароматерапията. Обръща се често за консултации към технолога на Екомаат. От фирмата забелязват нейния потенциал и ѝ предлагат ролята на обучаващ. С много хъс и старание тя взема участие в най-различни изложения и прави демонстрации, включително пред Камарата на занаятчиите. По тази линия посещава изложения в Англия, Италия, Германия, Украйна, Русия и Китай. Прекланя се пред професионализма на руската школа в козметологията.

Първата ѝ любов, арома композицията "Стимул", си остава нейният най-любим продукт за вечни времена. Хвойна и пак хвойна! Kакто и да редува останалите композиции, винаги се връща към нея.

Но в тази необикновена композиция, освен доверие и професионализъм, има и страст, и любов. Първата среща на Дани с Екомаат се оказва и първата среща с любовта на живота ѝ, с нейния бъдещ съпруг Наско. Симпатичният млад мъж, който тогава представя продуктите в салона, след известно време ще направи предложение на Дани и така тя буквално става част от семейството на Екомаат.


Споделени тайни и развенчани митове


  • Медицинската козметика

Това е козметика, която се продава в аптеките и се препоръчва за конкретни кожни проблеми. Тя е най-обикновена козметика. В европейския регламент за козметичните продукти терминът "медицинска козметика" не присъства. Като всяка друга козметика в ЕС и тя е предмет на същите разпоредби и изискванията към суровините за производството ѝ. "Медицинска козметика" е рекламен термин.


  • Мицеларната вода

Мицеларната вода става популярна заради алергични проявления и нетолерантна кожа. Съставена е от мастни молекули с наноразмер (мицели) във воден разтвор. Те поглъщат излишната мазнина и разтварят натрупаните замърсявания и грима от кожата. В действителност обаче те разрушават имунитета на кожата, разбиват хидро-липидната ѝ бариера и я оставят напълно беззащитна.


  • Хидратацията

След като сме почистили идеално кожата си с мицеларна вода или друг почистващ козметичен продукт, нейният хидро-липиден слой е нарушен (разрушен). Кожата ни е пресушена. Тя отчаяно се нуждае от следващия продукт, който ще я хидратира. Това е козметична индустрия, която създава зависимост (проблем и решение).

Всъщност проблемът с дехидратираната кожа се дължи на фундаментална грешка при почистването (първата стъпка в грижата за кожата).

Кои са стъпките и какво съветва Дани?

  1. дегримиране 
  2. измиване
  3. тонизиране
  4. дневна/нощна/околоочна грижа
  5. серум

Първа и втора стъпка можем да изпълним с натурален сапун или двуфазен продукт (масло и флорална вода). Желателно е да почистваме лицето си с неагресивни и неосапуняващи мазнините продукти, например натурален сапун. Стремим се да запазим този леко мазен повърхностен слой на кожата, защото той е нейната мантия и естествена защита. На трета стъпка, вместо тоник, използваме флорална вода и довършваме останалите стъпки с подходящ маслообразен флуид.

Знаете ли, че съставката, която е изписана на първо място на етикета на всеки козметичен продукт, е тази с най-голямо съдържание? Конвенционалните козметични продукти съдържат 90% вода. А водата не може да проникне през липидната бариера на кожата. Тоест хидратация по този начин е развенчан мит. Какво още съдържат - емулгатор (смесва водата и мазнината); консервант (за по-дълга трайност); светлоотразителни частици и т.н. Кремовете са направени така, че да създват едно лъжливо усещане за комфорт, изглаждане, изравняване, блясък и сияние. Това са продукти, които не се грижат за кожата, а ѝ доставят само фалшиво усещане и зависимост, защото тя е толкова оголена и обезоръжена, че без тях вече не може.


Бъдещето

Дани е оборудвала салона с един уред подобен на скафандър, под който въздухът мирише като пред буря и е обогатен с ужасно много отрицателни йони. Толкова много, че се забавя процесът на стареене, активира се лимфната система, стимулира се синтезът на колаген и се подобрява цялостното състояние на човека. Освен простота на натуралните продукти, в своите терапии Дани използва и съвременни технологии (Dermionolgie).

Няма нужда да ѝ пожелавам повече клиенти, защото графикът ѝ е препълнен. Затова пък ѝ пожелавам да обучи повече последователи, за да ѝ остава повече време за семейството. За да се предлагат такива божествени терапии за тялото и душата на повече места.

А откъде Дани черпи своето вдъхновение? От клиентите и от продуктите. Следователно везните ѝ са в равновесие и тя умело поддържа хармоничния ред в своята вселена.

Поглед към студиото за масаж


"Претегляне на сърцето" (снимка: Уикипедия)


Розови масиви по време на розобер

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...