Изненадите на Хенли

За едноседмичния си престой в Уолингфорд къщите на Агата Кристи и на д-р Бах са единствените две неща, които съм планирала да посетя. Така че, след като съм си изпълнила "задължителната" програма, се оставям на случайността в следващите дни. Криминалната нишка от любимия ми сериал "Убийства в Мидсъмър" ме насочва към един близко разположен град - Хенли на Темза. Никога не съм чувала за него. Но щом като и той е декор за филма, решавам да отида. В един блог прочитам, че в Хенли има страхотен музей за гребането, но като че ли не ме примамва.

Хенли на Темза

Хенли на Темза

Крайречният парк в Хенли на Темза

Без да знам какво точно ще правя цял ден в Хенли, хващам един ранен автобус и в 9:15 съм вече на площада пред Кметството. Двучасовата разлика между България и Англия е доста неудобна, защото се будя около 4-5 часа всяка сутрин. Утрото е хладно, но за щастие - слънчево. Маркирам набързо обектите от "Убийства в Мидсъмър", повечето от които са на площада и оттук насетне се спускам без конкретна цел към реката. Градът е по-голям от Уолингфорд, около 100 хил. жители. Разхождам се в парка покрай реката, любувам се на ярките цветове и отраженията във водата - зелен тревист бряг, есенно обагрени дървета, синьо небе. В реката плуват, крякат или се надбягват най-различни птици - чайки, патици, лебеди са онези, които разпознавам. И хоп, внезапно се озовавам пред въпросния музей - Речен и гребен музей, но по-интересното е, че в музея има постоянна изложба, посветена на "Шумът на върбите". Той се оказва първата от поредица любопитни изненади в Хенли на Темза.

Кралица Елизабет II е открила лично музея в Хенли през 1998 г.

Изненада номер едно: "Шумът на върбите"


Илюстрация на Жабока от Ърнест Хаъурд Шепърд
(Изображение от: https://www.visitmidsomer.com/)

Музеят тъкмо отваря врати. Прииждат много майки с много деца. Срещу касата има голям ресторант или закусвалня - удобна спирка за закуска, обяд или следобедна закуска на малчуганите. Музеят предлага и годишни абонаменти карти за семейства. Още от предверието усещам, че това е място, на което бих искала да идвам и да водя децата си. До закусвалнята централно място заема музейният магазин с книги, картички, играчки и други симпатични неща. Купувам своя билет и въоръжена със слушалка (аудиогид) с вълнение влизам в света на Плъхчо, Къртичко, Жабока, Видрока и Язовеца. Цялата книга е пресъздадена в поредица от зали, с декори и триизмерни макети на къщи, местности и герои. Аудиогидът разказва историята, съответстваща на залата и сцената, в която се намирате. Замъкът Жабокрек, пролетното почистване на Къртичко, пикникът край реката, приключението с фургона, зимата в Тъмната гора, похъркващият Язовец, Жабока в затвора и бягството му, превземането на замъка от поровете и невестулките... Сцените са озвучени, фигурите се движат, страшните очи в тъмната гора светят, духа студен вятър, ръмжат автомобилни мотори. Всичко е толкова омайващо, че без да се замисля, правя обиколката още веднъж. Реката играе важна роля в повествованието, а спокойствието и идилията на английската провинция и приятелството между героите е начинът на автора Кенет Греъм да избяга от нелекия си живот. Смята се, че някои от именията покрай Темза са послужили за модел на замъка на Жабокрек в книгата му.

Сцени от "Шумът на върбите" 

Изненада номер две: "Мечешки истории"

Временна изложба на тема "Мечешки истории" - за мечетата литературни герои. Кои са те? Мечо Пух, Падингтън, Балу от "Книга за джунглата", мечето Рупърт, Голдилокс и трите мечета, Теди Робинсън и други знайни и незнайни мечета.

Изложба в музея на Хенли

На втори етаж е същинската експозиция за реката и за гребането, но отново има заделена доста приятна зона за четене и игра с плюшените мечета от книгите. Тъй като наближава празникът на Вси светии, наречен още Хелоуин, в музея са организирали забавни и образователни игри. Празникът произлиза от езически обичай на келтите и бележи прехода от лято към зима. Келтите са вярвали, че по това време призраците и духовете се завръщат, затова са палели огньове и са обличали страшни костюми, за да ги прогонят. Това е бил техният празник Samhain, който през VIII век църквата превръща в ден на всички светци - вси светии (All Hallows Evе или Halloween).  

Място за игра в музея на Хенли

Изненада номер три: Хенли и регатата

Най-популярното събитие в Хенли е ежегодната регата, която се провежда първата седмица на юли. Първият патрон на регатата е принц Алберт през 1851 г., а в наши дни регатата е под патронажа на кралицата.

История на гребането в музея на Хенли

Изненада номер четири: Хенли и фестивалът

В дните след регатата Хенли се превръща в шумна и цветна експлозия от музика, комедийни изпълнения и всякакви изкуства, включително кулинария. Някои от сцените дори са плаващи. Фойерверките също са една от запазените марки на фестивала в Хенли на Темза.

Главният площад в Хенли на Темза с Кметството, послужил за декор в "Убийства в Мидсъмър"

По улиците на Хенли на Темза

Изненада номер пет: Темза и туристическата пътека

Името Темза има келтски произход - "tamesis" означава тъмни, мътни води. Според други пък може да е съчетание от римските думи "tam" - широк и "Isis" - вода, Thames. Темза е най-дългата река, изцяло протичаща на територията на Англия. Извира в западна Англия, в природния парк Котсуолдс, извива се през едни от най-живописните градове на Англия, както и през три природни парка и се влива в Северно море. Това е единствената река в Европа, покрай която, по цялото ѝ поречие, има маркиран туристически маршрут (294 км). В нормално темпо се изминава за около две седмици, разбира се има и рекордьори-бегачи - между 40-50 часа. Няколко любопитни факта от музея: колко литра вода изразходваме дневно? Един англичанин изразходва средно около 150 литра вода на ден. Пускане на вода в тоалетната (6 л.), душ (50 л.), вана (115 л.), пералня (55 л.), съдомиялна (15 л.), миене на съдовете (6 л.), измиване на зъбите (при течаща чешма 12 л, при спряно кранче - 1,5 л.).

Крайречният парк в Хенли на Темза

Крайречният парк в Хенли на Темза

Изненада номер шест: "Трима души в една лодка"

Един от експонатите в музея, лека лодка (skiff) от махагоново и дъбово дърво, е от същия вид като лодката, с която се отправят на пътешествие по Темза приятелите от "Трима души в една лодка". Това хумористично произведение от 1889 г. има голям принос за популяризирането на реката като място за отдих. Между другото, както Хенли на Темза, така и Уолингфорд, са места по маршрута, които се споменават в книгата.

Скифът "Флаърфлутър", подобен на този в "Трима души в една лодка"

Изненада номер седем: "Снежният човек и снежното куче"

На излизане се отбивам в магазина, за да разгледам отново картичките с илюстрации от "Шумът на върбите". Но откривам една друга интересна книга, с непознат герой. История за Снежния човек и Снежно куче. Оказва се, че тя е продължение на анимацията за Снежния човек от 1982 г, и същевременно това е най-известното произведение на английския писател Реймонд Бригс.

Книга за Снежното куче в музея на Хенли

Излизам от музея и продължавам разходката си покрай реката. Гъмжи от хора, деца, кучета и речни птици. Полека се насочвам към автобусната спирка към Уолингфорд, когато неочаквано виждам на прозорците на една стара къща множество плюшени мечета.

В Хенли на Темза

Магазинът за плюшени играчки в Хенли на Темза

Изненада номер девет: Магазинът за оригинални английски плюшени мечета

На една пресечка на главната улица се намира магазин "Asquiths". Това е един чудесен завършек на деня в Хенли. Къщата (магазинът) е плътно населен от най-различни плюшени мечета - Мечо Пух, Падингтън, но най-вече обикновени, безименни мечета, за гушкане и за сприятеляване. Господинът в магазина ми разказва, че тези играчки са изработени и ушити ръчно в Англия и затова гордо носят знака за оригинални английски плюшени мечета. Бих се помотала още малко сред милите играчки, които се подават от чекмеджета, рафтове и седят по первази и стъпала, но е време за автобуса към Уолингфорд.

Плюшени мечета в Хенли

Плюшени мечета в Хенли

"Той се завърна при Реката - неговата вярна, неуморно течаща стара Река, която никога не опаковаше, не отлиташе и не се местеше в зимни квартири."

из "Шумът на върбите" от Кенет Греъм

Падингтън на монета от 50 пенса, 2019
(Изображение от: https://www.royalmint.com/)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...